Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Maj 2020: Den här månaden tipsar vi om flera webbinarier från olika organisationer där du kan delta digitalt direkt eller se det i efterhand.

29/4 Från coronakris till fossilfrihet?

bild från chalmers.se

Vad kan coronakrisen lära oss om samhällets och politikens kapacitet att hantera andra kriser, såsom klimatförändringarna? Den pågående coronapandemin har ställt världen på ända. Regeringar världen över har på några få veckor vidtagit åtgärder som innebär stora ingripanden i samhällets sociala och ekonomiska strukturer. Välkommen till ett webbinarium som anordnas av forskningsrådet Formas, Naturskyddsföreningen och tankesmedjan Fores! Läs mer och anmäl dig på formas.se.

Webinarieserie med omställningsrörelsen

Lokal matförsörjning

Omställningsnätverket och Omställning Österbotten bjuder in till webinarieserien ”Samtal om lokal matförsörjning i Coronakrisens skugga”. Serien kommer att ta sig an frågan om matresiliens med olika röster från olika delar av Norden. Webinarieserien vill belysa nödvändigheten att ställa om sårbarheten i vår matförsörjning och samtidigt stärka människor i praktiska verktyg i att börja själva. 

Du kan delta när webbinariet sänds men även se det i efterhand. Läs mer på omstallning.net

Potatisuppropet - Småskalig odling för lokal resiliens

Nu är det dags att öka den lokala självförsörjningen! Omställningsinitiativet Närjord i Söderhamn har startat Potatisuppropet som en utmaning till oss alla att se till att vår matberedskap är god. - Det vi inte får ner i jorden under de närmaste två månaderna kommer vi inte att kunna skörda i höst, säger Anders Persson, Närjord. Läs mer på omstallning.net.

Berzelii park år 1917, när det var nationell svält och Stockholms stad uppmanade sina medborgare att odla.

Smarta tips & hemmahacks

Byt batteri på mobilen/surfplattan

Tillhör du en hemmasittande skara? Har du plötsligt tid att hitta skavankerna i hemmet, på kläderna eller i trädgården? Naturskyddsföreningen har en hel sajt med fixartips för alla – från nybörjarfixaren till proffset som vill ha inspiration. 

Sajten, Fixa grejen, är uppdelad i kapitel: Hem & MöblerKökKläder/Tyg & SkorHobby&FritidTrädgård & Balkong och Elektronik.

Klimatvår i Degerfors blir digital

Degerfors klimatnätverk tillsammans med av Folkuniversitetet bjuder på Klimatvår. Alla är välkomna till deras facebooksida,  facebook.com/degerforsklimatvar där sändningarna sker. Följ länkar nedan i arrangemangen.

Klimatvår

Onsdag 29 april kl. 20.00. Konsert med Rebell Gitarrkvartett

Rebell Gitarrkvartett bjuder på en mysig konsert med vackra toner inspirerade av naturen och med ett starkt klimatengagemang! Konserten sänds live på Klimatvår i Degerfors 2020's facebooksida

Tisdag 5 maj kl. 20.30. Att leva i ekoby
Välkomna hem till Goda Händer ekoby i Råbäck vid Skagern, i södra delen av Degerfors kommun. Vi berättar om vår vardag, fördelar, svårigheter, överenskommelser, klimatavtryck och våra tankar om social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Sänds live på Klimatvår i Degerfors 2020's facebooksida.

Tisdag 19 maj kl. 20.30 Tillväxt och omställningen 

Föreläsning och samtal med Jens Landgré och Johanna Ghattas från Degerfors klimatnätverk. Vad är ekonomisk tillväxt och vad har den för konsekvenser? Går det att uppnå klimatmålen med bibehållen ekonomisk tillväxt? Länk till Tillväxt och omställningen

Framtidsveckan 2020, preliminär plan

I år planerar vi för att sprida ut Framtidsveckan under fem veckor för att inte komprimera alla aktiviteter och därmed ge större möjlighet till att besöka fler evenemang. Framtidsveckan börjar traditionellt med helgen vecka 39 och fem veckor framåt, 26 september till 1 november. Vad skulle du vilja visa upp? Vad skulle du vilja att vi arrangerar?

Maria Westerberg kommer vara vår kontaktperson. Du når henne på mariawesterholm@hotmail.com.

Framtidsveckans tjej, Keep my earth clean

Andra tips & arrangemang

Digitala arrangemang:

  • 27/4 kl.18 LOKALA DISTRIBUTIONSKANALER OCH LÖSNINGAR: EXEMPEL FRÅN NORDEN. Registrera dig här.
  • 29/4 kl. 20.00. Konsert med Rebell GitarrkvartettKlimatvår i Degerfors 2020's facebooksida. 
  • 29/4 kl 19 OMSTÄLLNINGSBAR MED MIKROJORDBRUKET I STOCKHOLM Onlinebar med Mira och Tove från MikrojordbrukRegistrera dig här. 
  • 2/5 MATMEDBORGARSKAP – HUR KAN VI BLI AKTIVA MATMEDBORGARE ISTÄLLET FÖR PASSIVA KONSUMENTER? Fredrik Rosenqvist från Åland. Registrera dig här.
  • 5/5 kl. 20.30. Att leva i ekobyKlimatvår i Degerfors 2020's facebooksida. 
  • 5/5 ATT HA GÅRDSHÖNS MED MARIA ÖSTERÅKER. Maria Österåker från Finland berättar om vad man ska tänka på när man har höns. Registrera dig här. 
  • 5/5 VILDA VÄXTER MED ANITA STORM. Anita Storm från Finland berättar om ätliga vilda växter. Mer info.
  • 11/5 kl. 12 SKOGSTRÄDGÅRDAR. Philip Weiss berättar om skogsträdgården och dess principer. Registrera dig här.
  • 14/5 kl. 18 SEEDS AND COMMUNITY SEED BANKS. Andrew McMillion från Norge. Föreläsningen är på engelska.
  • 19 maj kl. 20.30 Tillväxt och omställningen Klimatvår i Degerfors 2020's facebooksida. 

Klimatfredagarna är numera digitalaFridays for Future uppmanar aktivister att lyssna på forskningen och lokala regler i Coronatiderna. Prioritera hälsa och säkerhet. Delta digitalt med text och foto i sociala medier. Använd  taggen #climatestrikeonline.

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är även representanter från ABF och JAK med i nätverkets arbetsgrupp.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.