Nyhetsbrev kultur från Sotenäs kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Missa inte!

Varje månad tipsar jag om tre arrangemang jag tycker att du absolut inte får missa.


1. Granitkusten

Det finns en hemsida som beskriver granitrelaterade resmål i Bohuslän. Många dem går att uppleva utomhus.


2. Gå ut i naturen

Vi har digitaliserat kartorna till Soteleden!


3. Utekonst

Upplev konst i det fria! Broschyren Utekonst är uppdaterad. 

Sotenäs kultur april

Ack ve, denna sjukdom! Som ni säkert märkt kom det inget nyhetsbrev förra månaden. Jag beklagar det, men det beror på att jag fick så många besked om ändrade och inställda evenemang att kalendariet för varje dag behövde ändras. Nu vet vi att vi kommer att få leva med restriktioner en tid framöver. Det påverkar självklart kulturlivet något enormt. I princip alla offentliga evenemang är inställda. Konserter, författarsamtal, filmvisningar och konstutställningar blir inte av. Det är förstås tråkigt för alla som tänkt ta del i dessa kulturevenemang, men det är ännu värre för alla de kulturarbetare som nu står utan inkomster. Tänk gärna lite extra på dem och köp några böcker, några cd-skivor och om du har råd ett konstverk eller två. Det kan göra stor skillnad den enskilde och hjälpa till så att vi har ett kulturliv att komma tillbaka till på andra sidan karantän och social distans.

Glad påsk!

Carl Forsberg, kultursekreterare

Påskefyr. Foto: Conny Hansson OBS! I år arrangeras inga påskefyrar på offentlig mark i Sotenäs.

Take away på biblioteket

Personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver, enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.

Därför har Kungshamns bibliotek infört en ny service till våra låntagare. Om du tillhör en riskgrupp, eller är över 70 år, så kan du få dina böcker levererade till din bil på Postens gamla parkering, bakom Systembolaget. Läs mer om hur det funkar här.


Stöd till kulturen

Kulturarbetare och kulturinstitutioner är väldigt utsatta under pågående pandemi. Därför har staten tagit fram olika stödformer för att stötta kulturlivet. Den bästa sammanställningen av aktuella insatser som berör kulturlivet finns hos Konstnärsnämnden. Sprid gärna den länken till personer som arbetar med kultur eller kulturorganisationer i din närhet. 

Från kommunens sida bistår vi framför allt med rådgivning och vägledning. Tveka inte att höra av dig om du har råkat i svårigheter, vare sig du hör av dig som kulturutövare eller som representant för en kulturorganisation.


Granitkusten

Granitkusten har fått en ny hemsida! I skrivande stund beskrivs här 15 granitrelaterade resmål längs Bohuskusten, men fler är på väg in. Granitkusten är ett projekt som drivs av Sotenäs kommun med stöd av Västra Götalandsregionen, Fyrbodals kommunalförbund och Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil och Munkedal. Passa på att besöka några av resmålen i påsk, särskilt de som går att uppleva utomhus.


Samverkan Bottnafjorden

Föreningar, näringsliv och kommun på båda sidor fjorden går samman i ett gemensamt projekt för att ta vara på den potential och de resurser som trakten erbjuder. Genom att etablera nya relationer vill projektet svara på de utmaningar som vår tid står inför och skapa beredskap för kommande förändringar.

Den första etappen av projektet närmar sig sitt slut och en rapport kommer snart att presenteras. Rapporten kommer att lägga grund för en konkret handlingsplan med insatser kring Bottnafjorden. Håll utkik på projektets hemsida!


Inspiration och goda exempel

Det går fortfarande att uppleva kultur. En del gör på nya sätt, annat går att uppleva på nätet. Här hittar du några intressanta länkar till kulturupplevelser i coronatider.

Kulturambulansen i Strömstad

Livesänd onlineguidning av Havets Hus varje torsdag

Kungliga biblioteket lägger ut alla svenska dagstidningar digitalt

Göteborgs symfonikers digitala kanal GSO Play

Har du fler tips? Hör gärna av dig, så tar vi med det i kommande nyhetsbrev.

 


Kalendarium (utgår)


Så funkar det

Nyhetsbrevet om kultur i Sotenäs kommun kommer (normalt sett) ut den 29:e varje månad. Vill du att ditt evenemang ska synas här, så maila till kultursekreteraren senast den 27:e månaden innan ditt evenemang äger rum. Du behöver beskriva evenemanget med en mening och bifoga en länk till en sida med mer utförlig beskrivning. Se ovan på kalendariet för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.


facebookinstagram

E-post: carl.forsberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 664 788

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält dig via vår hemsida eller på annat sätt godkänt att din adress används för utskick. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.