Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi önskar våra kunder en skön sommar!

Jag tillsammans med mina kollegor på Linder & Partners tackar er för att ni har valt oss som rådgivare gällande era tjänstepensioner och försäkringar. 

Vi är mycket nöjda med våren eftersom vi har fått ännu fler företag som har valt att bli kunder till oss. Vi har vuxit med över 50 % det senaste året och är stolta och glada över att så många ser fördelarna med vårt koncept att hantera pensioner arvodesbaserat. Vi är även tacksamma över att vi fått in flera nya proffessionella medarbetare som kan se till att vi kan ge våra kunder en trygg och ovanligt god service.

Vi jobbar vidare med utvecklingen av våra tjänster samt att löpande vidareutbilda våra rådgivare så att vi alltid kan ge våra kunder och dess anställda bra råd i syfte att vara rätt försäkrade och få ut en god pension när det väl blir dags.

Vi vill önska er alla en skön sommar!

Vänliga  sommar-hälsningar

Magnus Linder - VD


Försäkringsskydd vid hemarbete

Samtliga försäkringar du omfattas av via din anställning, gäller även när du jobbar hemifrån, men när det gäller Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) så finns det några viktiga saker att tänka på.

För att en skada ska klassas som arbetsskada så ska den anses ha skett i samband med arbete på arbetstid. Det betyder att TFA inte gäller när du har lunchpaus, när du plockar ut diskmaskinen, hänger en tvätt osv.

För att säkerställa att du har ett bra olycksfallsskydd vid alla tillfällen, både under arbetstid och egen tid, rekommenderar vi att se till att ha en privat olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt och året om. Lämpligtvis via det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring tecknad eller via ditt fackförbund.

Det viktigaste skyddet är i de flesta fall dock sjukförsäkringen, dvs den som (tillsammans med försäkringskassans ersättningar) täcker upp en stor del av inkomstbortfall vid längre sjukskrivningar

Vill du ha mer info om ditt försäkringsskydd vid hemarbete är du välkommen att kontakta oss.


Har du koll på premiepensionen?

Premiepensionen är den ofta bortglömda fonderade delen av det allmänna pensionssystemet (information om din allmänna pension kommer årligen i det orangea kuvertet). Årligen avsätts 18,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten* till den allmänna pensionen, och av dessa avsätts 2,5 procent till det fonderade premiepensionssystemet.

Pensionsspararna och pensionärerna kan själva välja hur premierna som betalas in till systemet ska placeras på Pensionsmyndighetens fondtorg. Man kan även avstå från att göra ett aktivt val och istället låta myndigheten placera premierna i det statliga förvalsalternativet, AP7 Såfa. AP7 Såfa är en fondportfölj som anpassas efter spararens ålder och är uppbyggd för att passa ett långsiktigt pensionssparande.

Sedan första insättningen i premiepensionssystemet år 2000 har man med maximal årlig avsättning fått in ungefär 200 000 kr på sitt premie-pensionskonto. De som har gjort egna val har i snitt haft 7,8% i årlig avkastning medan de som behållit AP7 Såfa haft ett snitt om 10.7%. Det innebär att de flesta (som varit med sedan år 2000) har 450-600 000 kr i premiepension.

Lite kuriosa: Vid årsskiftet 2019/2020 hade ca 1 300 personer en premiepension värd över 1 miljon kronor och av dessa hade fem personer över 2 miljoner kronor. Det enskilt högsta kontovärdet uppgick till hela 3,6 (!) miljoner kronor. Det tycker vi är en bra avkastning!

Har du gjort några aktiva val? Har du koll på hur de är placerade? Logga in på pensionsmyndigheten.se och se efter hur ditt premiepensionskapital är placerat.


Snabb återhämtning på börsen

Sedan botten den 23 mars har marknaden återhämtat sig på ett imponerade sätt, index för Stockholms börsen har gått upp 25 % och är på minus ca: 5 % sedan årsskiftet. Detta trots svaga konjunktursiffror och att delar av samhället fortfarande försöker återgå till någon slags normalitet. Den stora frågan är förstås om börsen uppgång är motiverad? Eller har uppgången kommit för tidigt denna gång? 

Avgörande marknadsfaktorer framåt kommer alltjämt vara beroende politiska handlingar samt stimulanser från centralbanker. Utan handlingskraft och stimulanser finns det risk att investerare ser dystrare på börs-utvecklingen. Självklart finns också risken att viruset får ny fart igen när världen öppnar upp.

Vi på Linder & Partners håller fast vid vad vi tidigare kommunicerat kring vår syn på kapitalförvaltning. Vårt budskap förblir att följa din långsiktiga strategi och inte agera på utifrån kortsiktiga svängningar. Läs gärna mer om vår syn på kapitalförvaltning på linderpartners.se


Möt vår medarbetare Ludvig - rådgivare

Vad är det bästa med ditt jobb?

Alla ska vi någon gång gå i pension, förhoppningsvis, och då är det viktigt att man har en pensionsplan som stämmer överens med ens egen syn på livets längsta semester. Det kan verkligen se så olika ut eftersom vi människor har olika behov och önskemål, olika ekonomiska förutsättningar, familjekonstellationer och inte minst pensionsavtal. Det är en del frågor man behöver ta ställning till idag. Att få vara med och skräddarsy pensionsplaner till våra kunder och få dem att göra medvetna bra val utifrån just deras situation och behov är det absolut bästa jag vet med mitt jobb! 

Vad är ditt tips till att få ut en riktigt bra pension?

Förr, och till viss del idag, kunde du på förhand räkna ut hur mycket pension du får ut som pensionär eftersom den beslutas på faktorer som lön, slutlön och arbetstid. Framåt kommer det bli annorlunda för de flesta eftersom stora delar av pensionspengarna idag ligger placerade och att det är förvaltningen, avkastningen och i slutändan värdet på dessa vid pensioneringen som kommer spela en stor roll. För att få en riktigt bra pension bör du därför så tidigt i livet som möjligt göra medvetna val, ha en risk på ditt pensionskapital som passar dig och din ålder men även att du har låga avgifter kopplat till förvaltningen eftersom höga avgifter tär på ditt pensionskapital.

Var skall du göra i sommar?

Det blir en väldigt lugn sommar med spontana inslag utan direkt planerad aktivitet och en hel del häng på landet!


instagramlinkedin

Linder & Partners AB

Gamla Brogatan 27
111 20 Stockholm
Tel: 08-545 225 50
info@linderpartners.se

Ansvarig: Magnus Linder, Vd

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.