Ställ inte in - ställ om ... och ställ upp

Hej alla SVN vänner! Vi skickar en extra tanke till alla de som redan har drabbats och de som sliter dagligen, ibland med sin egen och familjemedlemmars hälsa på spel, för att minska corona-virusets framfart. Vi människor har samma behov av att träffas och utbyta erfarenheter, nätverk är viktigare än någonsin. Samtidigt måste vi ta myndigheternas uppmaning till social distansering på största allvar. För att hitta en ljuspunkt i denna tuffa tid funderar vi på SVN om inte denna kris kan vara startskottet på att verkligen ta tillvara digitaliseringens möjligheter men samtidigt också ge nytt bränsle till debatten om vad en hållbar digitalisering kan innebära. Digitala möten, fikor och AW:s har exploderat i antal den senaste månaden och är en möjlighet att hålla verksamheten igång och bryta isoleringen utan att behöva resa. Samtidigt ser vi hur desperata och totalitära regimer med coronaviruset som täckmantel använder digitaliseringens möjligheter för att övervaka sina medborgare. Var går gränsen mellan samhällets behov av kontroll och individens integritet?

Det fysiska Almedalen är inställt och vi ser nu tillsammans med våra samarbetspartners över möjligheten att kunna erbjuda olika former av möten i digital form. Inom SVN har vi ställt om och bland annat genomfört vårt årsmöte den 26 mars digitalt där vi också  tillkännagav de tre modiga finalisterna för 2019 års Giraffpris. Den 25:e mars höll vi ett seminarium med vårt nätverk i USA Social Venture Circle om hur mindre företag kan klara den ekonomiska hållbarheten i kristider. Vi kommer inom kort att uppdatera vår kalender med flera spännande digitala seminarier från oss och våra medlemmar. Missa inte den 23 april med värderingsgurun Richard Barrett. Ingenting och allting är sig likt på samma gång inför denna påskledighet.

Vi önskar er en fin och förhoppningsvis säker ledighet med många inspirerande och stärkande digitala möten!


Vårt allra första digitala årsmöte

Den 26 mars höll vi för första gången SVNs årsmöte via telefon och dator. Ett årsmöte som fungerade alldeles utmärkt. Till mötets ordförande valdes Kent M Andersson som skötte den kanske lite ovana mötesformen med den äran. Efter ett konstituerande styrelsemöte (även det digitalt) ser vår styrelse ut så här:
Kent M Andersson, ordförande
Patrik Andersson, Kassör
Ledamöter
Mia Lilja, Cornilla von Plomgren, Yngve Ornerud,
Erik Feldt och Banar Sabet (nyval 3 år) 


Välkommen till styrelsen Banar Sabet

Banar Sabet har lång och bred erfarenhet av att jobba med social hållbarhet på olika sätt. Ett inkluderande samhälle där alla kan vara med utifrån egna förutsättningar har varit prio, ”HUR” det ska uppnås har skiljt sig genom åren. Idag arbetar Banar på Studieförbundet Vuxenskolan Riksförbund som chef för Analys och Utveckling, hon sitter också i styrelsen för deras dotterbolag Humanus Utbildning AB. 

Tidigare arbetade hon som konsult i eget bolag i nästan 10 år med fokus på organisationsutveckling för mångfald och social hållbarhet. Banar är idag ledamot i Stockholms kommunfullmäktige för Centerpartiet och sitter i Stockholmshems styrelse. Som ledamot i SVN styrelse vill Banar bidra med erfarenhet om att konkret arbeta med social hållbarhet för att nå de som ofta är längst bort från makten.


Alla tre är värda en hyllning men bara en kan vinna Giraffpriset 2019

Det var tänkt att 2019 år Giraffpristagare skulle koras på vårt årsmöte den 26 mars. Nu blev det tyvärr inte så, men här presenterar vi de tre finalisterna. Vem som vunnit och när prisutdelning blir av återkommer vi med så snart det finns möjlighet att träffas IRL igen. Men grattis så länge till de tre finalisterna:

Parul Sharma, människorättsjurist
Parul har under årens lopp visat på enorm integritet, kraft och pondus i sitt värv. Genom att tydligt ta ställning och i media och på olika scener och i andra sammanhang kommunicera sin syn på problem och möjliga lösningar kring hållbarhetsutmaningar. Hon har under många år varit och är fortfarande djupt engagerad i hållbarhetsfrågor, inte minst inom mänskliga rättigheter. Hon har varit eller är engagerad i organisationer som BRIS, Real stars, Trygga Barnen och Water Aid. Hon har även spelat en viktig roll Sveriges 2030-arbete samt med att utbilda näringslivet i MR.Efter att ha varit chef för Greenpeace i Sverige har hon nyligen axlat en roll på People´s Vigilance Committee on Human Rights, en organisation som arbetar med barnrätt, kvinnorätt och miljöfrågor, med fokus på klimaträttvisa.

Johannes Cullberg, grundare av matvarukedjan Paradiset
Världen behöver fler företagare som vågar sticka ut hakan och aktivt medverka till en bättre värld. Johannes gör det blandat med ett stort engagemanget för giftfri ekologisk mat, det ekonomiska modet att utmana de stora livsmedelskedjorna; en oligopolmarknad tuff att ta sig in på och för integriteten att bojkotta Brasilianska matvaror och kampanjen "Boycott Brazilian Food" när landet plötsligt beslöt tillåta mängder av nya bekämpningsmedel i livsmedel – trots stormvindar på högsta politiska nivå. Johannes har tidigare vunnit ett flertal priser så som Årets Hållbara Föregångare 2018, The Natural Outstanding Achievement Award 2017 och Stockholms Mest Företagsamma Person 2016.

Jenny Stiernstedt
Hon är journalisten som är grundad i en insikt om människans förhållande till sin omgivning. "Det handlar först och främst om oss och om alla generationer som kommer efter oss. Det handlar om livsbetingelserna på den här jorden." Hon visar att bra journalistik kan utgå från vetenskapligt baserad fakta och kunskap och spegla affärsverksamheter i relation till det. Hennes artiklar om företagens klimatarbete sätter deras utlovade åtgärder i relation till vad vetenskapen visar vara nödvändigt. Hon gör inte enkla polariseringar för att skapa rubriker. Hon tar med de breda perspektiven, hon har koll på storheterna. Hon är genuint kunnig i miljö- och klimatfrågor och sticker ut i sin journalistiska gärning där hon arbetar med affärsjournalistik på Dagens Industri.

 


KOMMANDE SEMINARIER & EVENEMANG

NY CHANS! Webinar med Richard Barett

23 april 11:00 – 12:00
 – webinar
Helhetskommunikation och Social Venture Network är mycket glada att bjuda in medlemmar till detta nyinsatta webinar med Richard Barett, internationellt känd tänkare, författare, talare och grundare för Barrett Values Centre samt Academy for the Advancement of human values. Richard presenterar sin nya bok ”World View Dynamics and The Well-Being of Nations” och resultat från sin senaste forskning.


Varsågod! Checklista för ett lyckat digitalt möte

  • Anslut i tid
  • Välj en plats där du kan vara ostörd
  • Bra ljudutrustning, hörlurar med mikrofon
  • Testa ljudet, innan mötet
  • Placera gärna laptopen (kameran) lite högre än normalt
  • Undvik starka ljuskällor (fönster, lampor) bakom dig
  • Gör agendan känd för alla
  • Ha en tydlig struktur som ger alla lika möjligheter att delta i samtalet
  • Fördela ordet
  • Våga testa, våga göra fel och lär av varandra!

Vill du veta mer om digitala möten? Genom vår nätverksmedlem CSR Väst så erbjuder vi ett kostnadsfritt seminarium.  Anmäl dig här!


Anmäl dig till Next Economy Live webinars

Vår systerorganisation i USA – Venture Social Circle – erbjuder oss att delta i en kommande serie webinars:

We are proud to announce the launch of NEXT Economy LIVE, a new series of webinars, intimate discussions, and more with peer business leaders, impact investors, and capacity builders. Join SVC every Wednesday, Thursday, and Friday at 1:30pm ET. Registration for each event is required. Recordings of our first two events "Your Remote Work Thrival Guide" and "Business Survival Tactics During Coronavirus" can be found online here.

Wednesday, April 8 - Navigating Pivots & Cash Challenges During COVID-19 (Eric Quick, The Town Kitchen)

Thursday, April 9 - Cultivating Foresight (Natalie Nixon, Figure 8 Thinking)

Friday, April 10 - Cover Your Assets: IP Strategies Despite Uncertainty (Lara Pearson, Brand Geek)

Wednesday, April 15 - Uncertainty's Best Use: What Disruption Can Produce & How To Seize the Evolution (Carol Sanford, carolsnaford.com)

Thursday, April 16 - How to Articulate Your Why and Stay Connected in Times of Crisis (Marissa Feinberg, Triple Bottom Why)

Friday, April 17 - Catalyzing Your Consumers in Climate Action (Gagan (Jared Levy), We Are Guru)

Wednesday, April 22 - Being Calm Is Highly Over Rated (Marc Lesser, ZBA Associates)


Box 2035 | Lilla Nygatan 13 | 10311 Stockholm | 073-0896162
 info@svnsweden.se | Hitta till oss

facebooktwitterlinkedininstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.