Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


VÅRA

KRAFTSAMLARE


Foto: Roger Goh

Här har vi samlat några av våra mest kraftfulla pjäser.
Vi hoppas att ni vill läsa!


BRYTNINGSTID, Emma Broström

Brytningstid är en ringdans mellan liv och död; en färd genom natten som påbörjas vid midnatt och slutar klockan fem på morgonen. På ett sjukhus möts människor i olika åldrar med olika sjukdomar. De pendlar mellan hopp och förtvivlan i väntan på ett nytt hjärta, ett cancerbesked, ett självmord som äntligen ska lyckas eller arbetsskift som helt enkelt ska ta slut.

Poetiskt och med stor visdom beskriver Emma Broström hur den enas död blir till den andras liv.

BRYTNINGSTID väntar på sin urpremiär!

Roller: 5 (2k, 3m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

 

BERUSADE, Ivan Vyrypajev

I den här pjäsen är alla fulla hela tiden, jättefulla faktiskt. Så fulla att de trillar omkull. De gråter och ångrar, de filosoferar och får aha-upplevelser. Det är passionerat, känslosamt och hur kul som helst, sida vid sida med de existentiella bråddjupen.

Roller: 14 (6k, 8m)  Publik: Vuxna  Språk:  Ry, No, Sv, Ty

 

DIESE NACHT WIRD ALLES ANDERS, Roland Schimmelpfennig

På diskotek Paradiset flödar musiken och alkoholen. Här finns bl a 5 bartendrar, 24 fransmän, 30 spanjorer, 4 kanadensiskor och 12 svenskar. Bartendern Freddies tre kusiner driver alla till vansinne. Men i stormens öga uppstår ögonblick av närhet.

Roller: valfritt (min. 5)  Publik: Vuxna  Språk: Ty, Eng, Dan

 

EVERY BRILLIANT THING, Duncan Macmillan

För att glädja sin suicidala mamma skriver jaget i pjäsen en lista över allt som är värt att leva för. Listan växer och förändras under personens liv. Mamman lyckas inte återfå hoppet, men däremot personen själv. Och sannolikt också publiken!

Roller:Publik: Vuxna/Unga vuxna  Språk:  Eng, Dan,  Fin, Nor, Sv

 

EG ÄR VINDEN, Jon Fosse

Två män på en segeltur långt ut på ett hav som är både livsrörelse och en sugande djup famn. De talar som gamla vänner om livet och döden; om varats outhärdliga lätthet. När mörkret faller är den ene ensam kvar ombord. En djupt berörande pjäs.

Roller: 2 (2m)  Publik: Vuxna  Språk:  No, Eng, Isl, Sv, Fr, Ty, Rum, Est, Port

 

FURTHER THAN THE FURTHEST THING, Zinnie Harris

På en avlägsen ö mitt i Atlanten ligger mörka hemligheter begravda. När omvärlden av grumliga politiska och ekonomiska skäl knackar på, faller öbornas värld isär. En sorgsen, stämningsfull och bitvis grym historia som är oavbrutet fängslande.

Roller: 5 (2k, 3m)  Publik: Vuxna  Språk: Eng, Sv

 

HISTORIEN OM PANDORNA BERÄTTAD AV EN SAXOFONIST MED EN FLICKVÄN I FRANKFURT, Matei Visniec

En originell pjäs om den stora kärleken. HAN vaknar en morgon i sällskap av en okänd kvinna. HON vill gå. HAN vill att hon ska stanna. De kommer överens om att träffas under nio nätter. Det blir till en allt uppslukande kärlek som slutar som en, ja – Chagallmålning.

Roller: 2 (1k, 1m)  Publik: Vuxna  Språk: Fr, Rum, Eng, Dan, Sv

 

JEANNE D’ARC, Lucas Svensson

En gripande och magisk skildring av den unga Jeanne D’Arcs kamp för erkännande i ett samhälle dominerat av män. En våldsam historia som ställer frågor om maktbalanser och om könets betydelse, vilket gör den högaktuell idag.

Roller: 1k +  kör  Publik: Vuxna  Språk: Dan, Sv

 

MARIA, Simon Stephens

Dramat är en fri omskrivning av myten kring jungfru Maria och ett utforskande av nutiden. Ria är 18 år och gravid; barnets far är borta. Hon söker, hon vandrar genom staden, hon rusar genom dramat i dubbel hastighet - födelse, kärlek, död.

Roller: många (6 skåd. i uruppsättningen)  Publik: Vuxna  Språk: Eng

 

MARTYRER, Marius von Mayenburg

Benjamin Südel är en militant gudskrigare beredd att göra upp med ett samhälle besudlat av synd. Hans biologilärarinna tolkar Benjamins kristna extremism som ett rop på hjälp. Hon hamnar snart i dramats skottlinje. Frågan är när det smäller.

Roller: 8 (3k , 5m)  Publik: Vuxna  Språk: Dan, No, Sv, Ty

 

MIN STORE TJOCKE FAR, Magnus Nilsson

Om en pappa som är en omöjlig slarver, ändå värd att älska, om gränslös lojalitet och om en känsla av samhörighet som kan förflytta berg. Och om sonen Oswald, tolv år, som får bära ett ansvar större än han är mäktig.

Roller: 6 (3k, 3m)  Publik: Fr ca 10 år  Språk: Sv, Dan

 

NELLY SACHS KOMMER ALDRIG FRAM TILL HAVET, Sara Stridsberg

Dottern kommer till Beckomberga för att besöka sin livshungrige och dödslängtande pappa. Mentalsjukhuset ska snart stängas för gott, men för en tid blir denna isolerade värld hennes andra hem och flera av de intagna hennes vänner.

Roller: 14 (7k, 7m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

 

SÅNGER VID RANDEN AV ETT GRÅTT HAV, Pipsa Lonka

Vattnet stiger i den glesa, strandnära byn och invånarna måste evakueras. Man bussar denna brokiga skara till Seniorhemmet Happiness inrymt i det lokala shoppingcentret. Kvar vid sitt älskade hav är bara vinterbaderskan Aila.

Roller: många (11 skåd. i uruppsättningen)  Publik: Vuxna  Språk: Eng, Sv

 

THE DOCTOR, Robert Icke

Pjäsen är skriven mycket fritt efter Professor Bernhardi, i vilken Arthur Schnitzler ställde tro mot medicin och principer mot pragmatism. Här skapar Robert Icke en tät och mångfacetterad thriller om moral och identitet i vår tid.

Roller: 18 (11 skåd. i uruppsättningen)  Publik: Vuxna  Språk: Eng

 

THE WELKIN, Lucy Kirkwood

1759 döms den unga Sally Poppy till döden för mord på en 11-årig flicka, men hävdar att hon är gravid för att undgå hängning. En jury på tolv kvinnor från bygden tillsätts, ska avgöra om Sally ljuger eller inte. Utanför blir folkmassan allt otåligare.

Roller: många  Publik: Vuxna  Språk: Eng


Foto: Markus Spiske

NYTT på vår HEMSIDA:

Nu finns det en flik som heter LÄNKAR. Här har vi samlat alla våra föreställningar som går att se eller höra online. Välkomna!


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Franka, Sara & Rickard

 


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.