Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

2020-04-03

Håll utkik efter ett tydligt vårtecken!

Vecka 17-18 ska du kolla posten extra noga för då ska du ha fått Tremedias Programväljarbroschyr. Utskicket kommer något senare än vanligt på grund av att situationen som råder påverkar tryckning bland annat.

I årets broschyr presenteras ett urval mycket uppskattade produkter som underlättar för dig som vägledare. Du kan läsa om Programväljaren och många andra produkter som håller hög kvalitet och stärker dig som vägledare och ökar elevernas valkompetens inför gymnasievalet. 

I samma försändelse finns också ett Nyhetsbrev som innehåller en blandning av nyheter och erbjudanden för dig och din skolas studie- och yrkesvägledning.

Har det inte dykt upp i din brevlåda kan du läsa det online vecka 17 på tremedia.se. Vi kommer också att gå ut med det här i E-nytt.


Nu under halva priset!

Filmen om Choice & Brainy

Passa på att beställ filmen "Choice & Brainy möter framtiden" till din skola!

8 avsnitt à 10 min med tillhörande uppdrag och lärarhandledning.

Pris nu:995 kr exkl. moms (ord. pris 2195 kr)

Läs mer och beställ >>


Webbinarium om studie- och yrkesvägledning på distans

E-vägledning – utmaning eller möjlighet? Vill du utveckla din kunskap om vägledning på distans?
Webbinariet ges både 6 och 7 april av Skolverket i samverkan med Högskolan Väst. Du får möjlighet att diskutera och reflektera kring forskning och utveckling av IKT-stöd inom studie- och yrkesvägledning. Du som inte kan delta i webbinariet kommer senare att kunna titta på en inspelad föreläsning på www.skolverket.se.

Läs mer om program och anmälan på skolverket.se >>


Särskild behörighet kostnadsfri nedladdning

Här kan du ladda ner en pdf-fil (2 sidor) som innehåller en uppställning över Särskild behörighet till högskolan som gäller från och med 1 juni 2022. 

Med tanke på att mycket vägledningsarbete i rådande stund måste ske på distans så kan den vara bra att kunna distribuera till elever som har frågor.

Du kan ladda ner pdf-filen kostnadsfritt här >>

Affisch Särskild behörighet till högskolan
Du kan även beställa en särskilt utformad affisch som presenterar de nya behörigheterna. Affischen är dock inte kostnadsfri.

Läs mer och beställ affischen >>


Digitala Jobbkort för e-vägledning

Digitala Jobbkort är en digitalisering kortleken Jobbkort och innehåller 110 bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden.

Tillsammans med bilderna levereras en handledning på hur du kan använda filerna och samtliga bilder är numrerade för att underlätta distansarbete.

Korten levereras digitalt på två olika sätt:
– 1 pdf-fil som innehåller samtliga 110 kort
– 110 jpg-filer med varje kort i en egen fil
+ Handledning i pdf-format medföljer

Antal bilder: 110 st
Format: Pdf-fil med samtliga kort + jpg-filer med ett kort per fil
Leverans: Digital leverans som laddas ner av beställaren i webbutiken
Pris: 295 kr exkl. moms

Vägledning på distans
Jobbkort kan användas av vägledaren vid e-vägledning och tänkta att användas vid vägledning på distans och målet är att de ska inspirera och ge exempel på det stora utbudet som finns på arbetsmarknaden. De kan även användas för att väcka frågor om vad vissa yrken innebär, skapa diskussion kring yrken och arbetsmarknad. Även mentorer kan med fördel använda bilderna vid utvecklingssamtal när det gäller att inspirera elever och prata om framtiden.

En bild kan visa på flera yrken
En bild ska kunna representera flera olika yrken. Exempelvis kan en av bilderna föreställa någon som arbetar med något inom vården och denna bild kan då representera en mängd olika yrken som t.ex. sjuksköterska, läkare, undersköterska eller personal inom hemtjänsten. Digitala Jobbkort täcker de vanligast förekommande yrkeskategorierna men även andra yrken som är intressanta, speciella eller populära.

Genusmedveten studievägledning i ett mångkulturellt samhälle
Bilderna vill främja en genusmedveten studie- och yrkesvägledning och visa på ett mångkulturellt arbetsliv. Genom att visa personer i icke könsstereotypa yrkesroller vill korten utmana såväl den sökande som vägledarens föreställningar om arbete och utbildning med utgångspunkt i hur dessa styrs av såväl genus som ursprung.

Läs mer, beställ och ladda ner direkt >>


Förbud mot allmänna sammankomster med över 50 personer gäller inte skolan

Förbudet om allmänna sammankomster gäller inte skolan eller förskolan. Förbudet innebär alltså inte att Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att förskolor och grundskolor ska hållas stängda. Men förbudet är tänkt att fungera som en norm. Läs mer om hur det här kan påverka delar av skolans verksamhet, till exempel skolrestaurang, aula och andra gemensamma utrymmen i skolan.

Läs mer på skolverket.se >>


Ny uppföljning: många skolor klarar omställningen till distansundervisning

Från en dag till en annan har gymnasieskolor och komvux tvingats ställa om till digital distansundervisning. Skolverkets uppföljning visar att många lyckas hantera situationen bra.

Läs mer på skolverket.se >>


Skolors oro: Hur säkra praktik och prov?

Yrkeselever utan praktikplats och elever som går miste om välbehövligt stöd.

Det är gymnasieskolornas största orosmoln denna coronavår, visar en färsk rapport från Skolverket.

Läs mer på dn.se >>


Digitala snabbintervjuer och #jobbjustnu matchningshjälp i coronatider

I coronakrisens spår finns många arbetsgivare med akut behov av personal. Genom en förbättrad sökfunktion på Platsbanken och den digitala tjänsten snabbintervjuer vill Arbetsförmedlingen underlätta jobbmatchningen.

Läs mer på arbetsformedlingen.se >>


Nytt stödmaterial ska göra yrkeshögskolorna bättre på jämställdhet

Yrkeshögskolan har i uppdrag att bidra till att bryta könsbundna utbildnings- och yrkesval. Därför lanserar Myndigheten för yrkeshögskolan nu ett nytt stödmaterial som ska hjälpa utbildningsanordnarna utveckla sitt jämställdhetsarbete.

Läs mer på myh.se >>

Ladda ner stödmaterialet som pdf – Jämställd utbildning >>


Förstärkt arbetslöshetsersättning för fler

Regeringen planerar att lägga fram en extra ändringsbudget med anledning av det nya coronaviruset. Regeringen avser vidta en rad tillfälliga åtgärder som syftar till att fler ska få arbetslöshetsersättning och att ersättningsnivåerna höjs.

Läs mer på regeringen.se >>


Förbättrade möjligheter till utbildning ska hjälpa Sverige genom krisen

För att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet måste människor få goda möjligheter att vidareutbilda sig eller att utbilda sig för att byta bransch så att de är bättre rustade när konjunkturen vänder igen. Därför föreslår regeringen nu ett antal viktiga satsningar på utbildning. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Läs mer på regeringen.se >>


Historiskt höga varsel

Den pågående pandemin ger tydliga avtryck på den svenska arbetsmarknaden. Antalet inkomna varsel i mars till Arbetsförmedlingen har dubblerats den senaste veckan. – Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Den senaste veckan, mellan den 23 och 29 mars, har Arbetsförmedlingen registrerat 18 433 personer som varslade om uppsägning. Hittills under mars månad är det sammantaget 36 800 personer som varslats om uppsägning. Mars månad 2019 var antalet varslade personer 3 292.

De månader som historiskt haft de högsta varseltalen är november 1992 med 22 200 berörda och november 2008 då 19 900 personer varslades om uppsägning.

Läs mer på arbetsformedlingen.se >>


Arbetsförmedlingen lanserar ny matchningstjänst

I dag startar Arbetsförmedlingen matchningstjänsten Rusta och matcha i 32 kommuner. Tjänsten ersätter Stöd och matchning, STOM, som sagts upp i berörda områden. Målet är effektivare matchning och bättre kompetensförsörjning med fokus på att varje arbetssökande ska komma till arbete eller utbildning på så kort tid som möjligt. Tjänsten är redan från start anpassad för samtal och möten med deltagare på distans, vilket passar bra i coronatider.

Läs mer på arbetsförmedlingen.se >>


Kraftig ökning av sökande till yrkeshögskolan

Nya siffror från SCB visar att antalet sökande till yrkeshögskolan (YH) är högre än någonsin. På bara ett år har det skett en ökning med 22 procent.

Läs mer på myh.se >>


Hyllar distansundervisningen: ”Finns mycket positivt”

En vecka har gått sedan gymnasieskolorna stängde och startade med digital undervisning.
– Under den här veckan har det hänt mer med digitaliseringen av den svenska skolan än på 5 år, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

Läs mer på lararnastidning.se >>


Ministern: Stängningen av gymnasierna kan mjukas upp

Både utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell öppnar för att låta sistaårselever komma tillbaka till gymnasieskolan om det behövs för att de ska kunna ta examen.

– Ur ett folkhälsoperspektiv är det en stor vinst om de får möjlighet att slutföra sin skolgång, säger Anders Tegnell.

Läs mer på dn.se >>


Följ oss gärna på Facebook

facebookhomepage

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2020

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.