Nyhetsbrev från Biogas Sydost. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Biogas Sydost nyhetsbrev nr 1 2020


Tryckfelsnisse

Tryckfelsnisse var framme när Biogas Sydosts senaste nyhetsbrev skrevs. Det är förstås Länsstyrelsen i Kronoberg som har tagit fram den regionala planen för infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel som en del av regleringsbrevsuppdrag 2018/2019. Vi beklagar det inträffade och skickar här en korrigerad version.


Önskar med detta nyhetsbrev bidra med lite positiva nyheter i dessa något dystra tider. När de flesta möten, seminarier och konferenser är inställda förbereder sig Kalmar för årets viktigaste biogaskonferens som kommer att göra...

Kalmar till ett centrum för biogas under två dagar hösten 2020!

Därmed vill vi hälsa alla välkomna till konferensen Biogas 2020 Guldruschen den 7–8 oktober 2020 i Kalmar. Konferensen kommer att ta ett helhetsgrepp om biogasen – utvecklingen, fordonen, tekniken, klimatnyttan, hållbarheten m.m. genom goda exempel och berättelser från hela landet, samt utblickar internationellt. Förutom spännande studiebesök och föreläsningar kommer det att erbjudas många tillfällen till möten och samtal. Mera information om konferensen, programmet och de medverkande hittar du på Biogas 2020 hemsida som fylls på kontinuerligt med nyheter.

Konferensen arrangeras av BiogasBoost, BRC, Drive LBG, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen Kalmar län och Region Kalmar län.


Alvesta Biogas 2015 -

Alvesta Biogas firade femårsjubileum i samband med bolagsstämman den 10 mars. Stämningen var på topp och projektledaren för Biogas Sydost delade glädjen med övriga närvarande över en produktionsanläggning som levererat bra resultat sedan produktionsstart. Ett stort grattis till alla lantbrukare i Alvesta för denna bravad och lycka till i fortsättningen!


Regionens första tankställe för flytande gas

Många Biogas Sydost-medlemmar slöt upp när Gasum invigde regionens första tankställe för flytande gas i regionen den 25 februari i Kalmar med pompa och ståt. Nästa LNG/LBG-tankställe är redan på gång i Ljungby. I samband med eventet hölls även ett medlemsmöte i Biogas Sydost på KSRR:s anläggning i Moskogen. Mötet gästades av Mikael Antonsson och John Wihlborg från Gasum.

Hannele Johansson gratulerar Mikael Antonsson.

Tankstället i Målilla invigt

Lovorden haglade när Hagelsrums biogas, en av BiogasBoost projektpartners, invigde den första av fyra biogasmackar i Målilla den 24 februari. Dagen inleddes med att Tom och Åke Birgersson berättade om sin resa från ”vanlig mjölkgård” till biogasproducent och biogasdistributör, Kjell Axelsson visade kalkylen där biogasbilen är vinnare och Mats Eklund drog 10 klockrena argument för biogas på 10 minuter. På plats vid macken sken solen i kapp med besökarna när de tre kommunalråden klippte bandet och provade att tanka biogas för första gången. Fullt med folk och både utbildning och fest på samma gång med andra ord. Vad vi vet är Hagelsrum det första enskilda lantbruket i världen som också byggt egen biogasmack. Videon från invigning kan ses här https://www.facebook.com/watch/?v=816565168843861.

Totalt finns idag 17 CNG-tankställen i våra tre sydost län och ytterligare tio är på gång.


Infrastrukturplan

Länsstyrelsen i Kronoberg har tagit fram en regional plan för infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel som en del av regleringsbrevsuppdrag 2018/2019. Uppdraget, som har väckt stort intresse runtom i landet, har genomförts i dialog med Länsstyrelserna, Energimyndigheten och Trafikverket, länets kommuner, Region Kronoberg, Energikontor Sydost, Miljöfordon Sverige, Småländska bränslen, E.ON samt Bee Charging. Samverkan kring framtagande av planen har skett med närliggande länsstyrelser i Blekinge, Kalmar och Jönköpings län. Rapporten finns att ladda ner här.


Kollektivtrafikupphandlingar på gång i två av sydostlänen

Både Region Kronoberg och Region Blekinge förbereder var sin kollektivtrafikupphandling. Upphandlingarna ska vara klara 2023 respektive 2024. I båda fallen medverkar Energikontor Sydost genom att förse kollektivtrafikmyndigheterna med underlag.

Läs fler nyheter på www.biogassydost.se


facebook

biogassydost.se

Du får detta nyhetsbrev som medlem i Biogas Sydost eller för att du har skrivit upp dig på något av våra nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här. 

Nyhetsbrevet skickas ut av Energikontor Sydost som är personuppgiftsansvarig. Vi sparar din epostadress så länge du är intresserad av att ta emot detta eller något annat av våra nyhetsbrev som vi skickar ut med hjälp av tjänsten Getanewsletter. På vår hemsida kan du läsa om hur Energikontor Sydost behandlar personuppgifter.