Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

April 2020: Den här månaden berättar vi om Omställning Tjörn, bjuder in till bland annat Talks For Future och Omställningsrörelsens webinarium. 

Att tillsammans ställa om ett samhälle

bild från chalmers.se

Ett omställningskafé, en ekoby, odlingskurser och en ny egnahemsrörelse. Det bubblar verkligen av spännande idéer och projekt på Tjörn. Landets Fria har hälsat på och pratat med några av de drivande bakom projekten på det som beskrivs som ”möjligheternas ö”. Läs och inspireras i artikeln Tjörn visar vägen.

Talks for future

Naomi Klein och Diarmid Campbell-Lendrum i Talks for future

Fridays For Future startar Talks For Future!

Webbsändningarna började i fredags och kommer ske var vecka. De kan ses i efterhand på YouTube. Första webbinariet var Naomi Klein, författare och aktivist samt Diarmid Campbell-Lendrum, WHO talare. Modererar gör klimataktivisterna Ariadne Papatheodorou och Greta Thunberg. TalksForFuture på YouTube

2/4 Delta i webinarium men omställningsrörelsen

Det är ett faktum att vi står gemensamt inför en global kris pga covid-19 pandemin. Det är också ett faktum att vi har länge stått inför en ekologisk och klimatmässig kris. Hur kan vi nu ställa om istället för att gå tillbaka till ett sårbart system som nu verkar rasa?

Välkomna till ett webinarium där vi samlas för att diskutera kriserna och dess lösningar. Omställningsrörelsen världen över har länge pekat på våra fragila system och jobbar för att möta de globala utmaningarna med lokala lösningar. Under webinariet kommer vi att få perspektiv på folkrörelsernas vikt och deras viktiga roll i att ställa om samhället. Covid-19 har tydliggjort sårbarheten, hur kan vi då bygga motståndskraftiga lokalsamhällen i balans med ekosystemen?

Läs mer på: facebook och anmäl dig via forms.gle/Ubdoff7mt82FWC1j6.

Sommarkurs i ekopedagogik på Karlskoga folkhögskola

Kursen heter Ekopedagogik – För fred med jorden och rättigheter för allt liv. Den syftar till att sprida kunskap i samhället om ekopedagogik, att du ska kunna implementera de ekopedagogiska förhållningssätten i liv och arbete och därigenom sprida ekopedagogiska frön vidare i din omgivning och världen.

Tid & plats: 24-28 juni 2020 på Karlskoga folkhögskola, Karlskoga. Ansökan.

Karlskoga folkhögskola
Karlskoga folkhögskola

Klimatfredagarna är numera digitala

Fridays for Future uppmanar aktivister att lyssna på forskningen och lokala regler i Coronatiderna. Prioritera hälsa och säkerhet. 

Delta digitalt med text och foto i sociala medier. Använd   #climatestrikeonline.

Delta i Talks For Future eller se det i efterhand. 

Andra tips & arrangemang

 Med reservation att arrangemang kan ställas in med kort varsel.

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är även representanter från ABF och JAK med i nätverkets arbetsgrupp.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.