Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Mars 2020

Hur gör man med planerade stormöten, studiebesök, resor och liknande i pågående leaderprojekt?

Med tanke på Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande större möten, resor med mera har vi samlat råd om hur ni kan ersätta dessa aktiviteter med andra, likvärdiga aktiviteter (om det är önskvärt). 

Fysiska träffar kan till exempel ersättas med distansmöten, seminarier med filmade föredrag (som läggs ut på nätet) och liknande. I de fall ni ersätter en aktivitet med en annan likvärdig aktivitet (som det handlar om i dessa fall) behöver ni inte ansöka om ändring av projektets beslut om stöd.

Tips och råd från Leader Gute

Folkhälsomyndighetens rekommendationer


Premiär för videomöte i LAG

Även LAG, Leader Gutes styrelse, har nu provat att genomföra ett möte på distans för första gången (via systemet Microsoft Teams). Åtta personer deltog och efter lite inledande tekniskt fixande avlöpte mötet väl. Slutsatsen är att allt fungerade bra och att det finns utvecklingspotential! 


Möjligheter till samverkan med Uppsala universitet – för hela Gotlands utveckling

Nu på måndag (23 mars) är du välkommen att höra om vilka möjligheter till regional samverkan det finns inom utbildning och forskning på Uppsala universitet - Campus Gotland. Diskutera hur lokal utveckling och universitetet kan stärka varandra. Moderator är Olle Jansson, rektorsråd på Campus Gotland. Vi kör igång 18.30 med mingel och lättare förtäring. Mötet startar 19.00 och pågår till 20.00 (då Leader Gutes föreningsstämma startar).

Vi följer utvecklingen kring nya coronaviruset och informerar på hemsida och i sociala medier om förutsättningarna för mötet ändras.

Öppet möte måndag 23 mars: möjligheter till samverkan med Uppsala universitet


Utveckla natur- och kulturmiljöer i närområdet med leaderstöd!

Föreningar och organisationer kan söka stöd att tillgängliggöra natur- och kulturmiljöer i närområdet genom s k "miniprojekt". Det handlar om mindre insatser, det är lätt att ansöka och beslut om stöd tas löpande allt eftersom ansökningarna kommer in. 

Natur och kulturmiljöer

Stöd kan sökas till att tillgängliggöra och utveckla natur och kulturmiljöer i närområdet. Det kan handla om:

  • förbättra bärighet i stigar
  • anordna sittplatser, grillplatser m m
  • röja buskar och sly
  • tillgänglighetsanpassning
  • framtagande av informationsmaterial

Gotlands kyrkogårdar berättar

Stöd kan sökas för framtagande avinformationsmaterial som t ex skyltar, foldrar, hemsida, QR-koder om:

  • kyrkogården som kulturhistorisk plats
  • speciellt intressanta objekt på kyrkogården
  • gravplatser för personer som haft speciell betydelse för bygden

Bidra med förslag till Gotlands regionala utvecklingsstrategi!

Hur ska det vara att bo, leva och jobba på Gotland i framtiden? Arbetet med den regionala utvecklingsstrategin (RUS) pågår för fullt och Region Gotland tar emot synpunkter och förslag till och med 31 maj (använd gärna deras e-tjänst).  

Region Gotland RUS hemsida


Klimatsmarta steg framåt - om lantbrukets påverkan

Lägg 20 minuter på en inspirerande och diskuterande podd från Landsbygdsnätverket. I senaste avsnittet handlar det om den viktiga roll som landsbygden och lantbrukarna har för klimatet. Lyssna här!


Besök oss på vår webbplats eller följ oss på Facebook


Leader Gute
Roma Lövsta 12, 622 54 Romakloster
www.leadergute.se info@leadergute.se Tel 0498-501 80

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.