Nyhetsbrev från FSO. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Tankar från FSOs verksamhetschef

Ett nedstängt samhälle får betydande konsekvenser

Just nu är vi eniga att det överordnade är att stoppa smittan. Vilka andra prioriteringar som kommer med tiden kan vi bara spekulera om. Skolor runt om i landet har gjort olika när det gäller nedstängning av lokaler och internat, där har styrelser och huvudmän ett ansvar att ge vägledning och förutsättningar på lokal nivå.

Viktigt med rum för samtal

Stängda folkhögskolor innebär att många deltagare förlorar daglig kontakt med andra människor, ett möte som kan vara livsviktigt. Livsviktigt ur många perspektiv. Ett perspektiv är informationsplatsen som folkhögskolor utgör. Nu när internet exploderar och vi behöver kunskap och hjälp att bearbeta information källkritiskt. Ett annat är skolornas funktion som mötesplats för samtal. Att få möjlighet att tillsammans med andra samtala om hur coronaviruset påverkar just mig. Hur hanterar vi rädslan för viruset och dess påverkan på vår framtid? Det samtalet är viktigt för oss alla, såväl för personal som för deltagare. Det utrymmet måste finnas kvar även om vi förlorat vårt fysiska fikarum.

Tillsammans skapar vi nya sätt att mötas

Vi ser en febril aktivitet runt om i landet för att hitta nya sätt att mötas, fantastiskt! Våra sociala medier-kanaler vittnar om kompetens och kreativitet. Så fortsätt håll samtalet levande, tvätta händerna så klarar vi det här tillsammans.

Karin Karlsson, verksamhetschef för FSO


Webbinarium om undervisning på distans

Omställningen till undervisning på distans har vänt upp och ner på vardagen för många av oss. Diskussioner och erfarenhetsutbyten pågår just nu flitigt i Facebookgruppen "Lärare på folkhögskola". FSO vill ta ett samlat grepp om frågan och är på gång med ett webbinarium om distansstudier där erfarna folkhögskolelärare kommer berätta om sina erfarenheter. En inbjudan kommer inom kort att gå ut till alla skolor. 


Tips och verktyg för distansundervisning

Vi har samlat information, tips och länkar som stöd för personal på folkhögskola i att bedriva smidig och tillgänglig digital verksamhet.

Kommunicera i coronatider

Nu när många befinner sig på distans är sociala medier ett bra verktyg för att skapa samhörighet. Vi har tipsen för effektiv kommunikation i coronatider.

Fira en digital Folkhögskolans dag 24-25 april

I dessa tider är det viktigare än någonsin att vi uppmärksammar vår fantastiska utbildningsform - om så än digitalt! Vi har sammanställt en lista med aktiviteter som ni kan använda på Folkhögskolans dag 24-25 april och fira helt digitalt. 

Påverkas era kurser?

Kom ihåg att uppdatera alla förändringar på folkhögskola.nu. Öppet hus som livesänds, digitala intervjuer/ansökningsprocesser, sommarkurser som blir distanskurser, tillfälligt ändrade kontaktuppgifter eller om någon kurs ställs in helt.


Förändrade utbildningar och konferenser

Admindagarna 30-31 mars - Blir webbinarium

Admindagarna som skulle hållas nästa vecka är inställda. Folkbildningsrådet och FSO planerar nu för att genomföra ett antal webbinarium med möjlighet att ställa frågor under sändningen. Sändningarna kommer att vara öppna för alla och finnas tillgängliga att ta del av på Folkbildningsrådet och FSOs webbplatser i efterhand. Sändningarna kommer att ske onsdagar framöver. Separat program skickas till alla skolor. 

Nordiska folkhögskolerådets konferens 20-21 april - Inställd

Flyttas till 2021.

Agenda 2030 i coronatid 28 april - Webbinarium

Vad innebär FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030 och hur kan vi förhålla oss till dem i en tid av social och ekonomisk osäkerhet? Susanne Hedman och Gustav Fridolin talar. Webbinaret är gratis men har begränsat antal platser. Klicka här för att anmäla dig via mejl. 

SYV-baskurs för rektorer - Blir en digital kurs

Utbildningen som planerades att hållas under våren kommer ni att göras om till ett digtalt alternativ. Mer information kommer.


facebooktwitterhomepageinstagramyoutube

Du får det här brevet för att du arbetar på, eller på annat sätt har koppling till, någon av landets alla folkhögskolor. Vill du inte få liknande brev i framtiden? Avregistrera dig här.