Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Information gällande Corona och Löparkalaset

Hej allesammans! Detta mail går ut till er som är anmälda till Löparkalaset 2020. Som ni alla vet så är det just nu en stor oro och många frågor som ställs om Corona viruset. Ni har sett att många evenemang och tävlingar i Sverige och runtom i världen har ställts in. I Sverige beror detta på beslutet som Regeringen tog den 11 mars att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 500 personer.
Det är självklart jättetråkigt att Corona har lett till detta men helt förståeligt att beslut som detta tas då vi i första hand måste se till människors hälsa.

Som arrangörer lider vi med dessa arrangörer som blivit tvugna att ställa in då vi vet hur mycket arbete det ligger bakom dessa tävlingar och arrangemang. Corona viruset slår väldigt hårt mot dessa verksamheter och vi hoppas verkligen att dessa verksamheter som fått ställa in klarar av detta och kan fortsätta med deras fantastiska arbete.

Vi planerar för Löparkalaset 2020

Än så länge drabbar inte Regeringens beslut Löparkalaset då vi har ett tak på max 250 st löpare detta året. Och vi planerar för att kunna genomföra 2020 års löparkalas lördagen den 4 april.

Men det är en både en svår och märklig situation vi befinner oss i och vi följer hela tiden dom beslut, råd och riktlinjer som mydigheterna går ut med. Vi kommer också att skapa så många riktlinjer som möjligt att följa inför Löparkalaset för att anpassa oss så mångt och mycket som det bara går i och med rådande läge.

Kommer det några nya beslut ifrån Regering och myndigheter så kommer vi att meddela er vad som gäller och om hur det eventuellt berör Löparkalaset.


Roliga och positiva nyheter

Vi kommer att slå deltagarrekord på Löparkalaset 2020. I dagsläget är vi ca 230 anmälda vilket betyder att det är nästan dubbelt så många löpare som ställer sig på startlinjen lördagen den 4 april! Vi har valt att sätta ett maxtak på 250 löpare detta året vilket vi tror att vi kommer att nå. Detta är fantastiskt roligt och vi hoppas på att vi kan bli ännu fler löpare kommande år då vi har en bana som klarar av att hantera ett rätt så stort antal löpare.

Anmäla till 6-timmars klassen är klart dominerande med ca 160 st anmälda idag. Men det är roligt att se att fler får upp ögonen både för stafett klassen, 3H och 6H!

Nedan kan ni ta del av en energiplan som vår partner och sponsor UMARA satt ihop till Löparkalaset. Det är UMARA´s sportdryck som ni kommer att hitta i energistationen under Löparkalaset. UMARA`s produkter kan ni köpa på deras hemsida samt att det kommer att finnas en del produkter att köpa på plats på Löparkalaset. 


ENERGIPLAN FÖR LÖPARKALASET BY UMARA

Startdatumet för Löparkalaset närmar sig och förhoppningsvis har träningen och förberedelserna flutit på bra. Oavsett om du ska springa 1, 3 eller 6 - timmarsklassen så lönar det sig att lägga lite tid på en bra energiplan. Nedan går vi igenom några tips hur du kan tänka för att optimera din energiplan.

Värt att notera är att magen kan tränas upp till att tåla ett högre energiintag, och då framförallt ett högre kolhydratintag under aktivitet. Om magen rasar förlorar du även vätska och salter som du behöver, så se till att träna med energi redan en månad innan loppet.

Uppladdning

Sista veckan innan loppet handlar det om att hitta en go känsla i kroppen och en lagom anspänningsnivå. Träningen är gjord och nu är det bara att förbereda kropp och utrustning för start. Ett steg i detta är att äta rätt inför start. Här kan förberedelserna skilja sig lite beroende på ambitionsnivå och vilken klass du ska köra. Oavsett klass försök att äta kolhydratrik mat dagarna innan loppet och undvik för stora mängder fibrer som kan göra magen orolig (typ byt ut fullkornsprodukter mot enklare varianter). Ska du köra 6 eller 12 timmarsklassen och vill prestera optimalt är det dock smart att göra en riktig kolhydratuppladdning.

 

Målet med kolhydratladdningen är att fylla glykogenlagren så de är sprängfyllda med energi. För att nå denna effekt krävs ett intag på 10g kolhydrater/kg kroppsvikt varje dag under 2-3 dagar inför tävling. Vid detta intag uppstår det som kallas superkompensation, vilket är överfyllda muskler med gott om lagrat glykogen. En bra laddning kan göra att du står på startlinjen med 100g extra kolhydrater i musklerna. Något som håller dig igång ungefär en timme extra.

 

Du behöver dock inte krångla till det. Alla typer av vanliga kolhydrater du får i dig via kosten kommer till slut resultera i muskelglykogen så länge depåerna inte redan är sprängfyllda. Låt tycke och smak leda dig till dina kolhydratkällor, men undvik komplexa, fiberrika kolhydrater sista dygnet innan start då du inte vill ha tarmarna fyllda med “onödigt” material på startlinjen. Se inte kolhydratladdningen som en ursäkt för att äta skräpmat, men sikta på lätta kolhydrater sista dagen i alla fall. Förutom att äta bra mat som du är van vid så kan du komplettera med U Sport eller U Loader för att enkelt få i dig kolhydraterna och inte bli så tung i magen. 1 skopa U Loader ger 80g kolhydrater vilket motsvarar ca 1g/kg om du väger 80kg. Når du inte mer än 8g/kg i kolhydratintag via kosten utan att känna dig lätt illamående så är det enkelt att dricka två flaskor U Loader under dagen för att nå rätt nivå.

 

Timmarna innan start

När du vaknar på morgonen inför start se då till att du får i dig en bra frukost med mest lätta kolhydrater i sig. Vill du vara extra optimerad tar du också en U Nitrate - Rödbetsshot 2-3h innan start. Den hjälper till att vidga blodkärlen vilket leder till att blodcirkulationen ökar och syretransporten ut till arbetande muskler effektiviseras.

 

Att också inta 1-2 U Intend koffeinshot 45min innan gör att du kommer vara extra taggad inför start. Koffein ger en uppiggande effekt och dämpar kroppens trötthetssignaler under några timmars tid.

 

Ett väldigt bra tips är att 15 minuter inför starten dricka en liten andel av U Sport sportdryck eller att ta en U Gel. Dessa kolhydrater kommer inte hinna lagras in som muskelglykogen men din mage och dina tarmar hamnar i standby-läge för att ta emot just dessa kolhydrater. Vilket gör att intaget senare blir mer effektivt. 

 

Energiplan under loppet

Då var vi framme vid själva loppet, nedan följer några riktlinjer för hur du kan lägga upp energiintaget beroende på din valda klass.

 

1 - Timmars

En timme går fort och du kan ligga på hög intensitet så se till att du ätit ordentligt kvällen innan och till frukost utan att känna dig för tung.

 

För en timme behöver du inte fylla på med energi under loppet utan fokusera på att ha ätit bra innan. Ett Umara tips är att ta en U Intend shot eller cola gel med koffein i innan start för att få en extra kick!

 

3 - Timmars & 6 - Timmars

När vi kommer upp i dessa durationer blir energiintaget både innan och under betydligt viktigare. Under hård intensitet och lång duration räcker inte kroppens lagrade kolhydrater och kroppen kan inte heller energikompensera för allt den förlorar. Så vi måste sätta en energiplan för att motverka detta.

 

Det kommer finnas en energistation vid varje varv så du behöver inte bära med dig din energi. Se till att börja tillföra energi direkt efter starten och sedan regelbundet genom hela loppet. Att inta energin i små doser och ofta (säg var 15-20 minut om möjligt) minskar risken för magproblem.

 

Sen gäller det att utgå från just dina ambitioner. De styr hur din energiplan kommer att se ut. Men grundregeln är den samma för de allra flesta, sikta på att få i dig 90g kolhydrater i timmen. Använd sportnutrition så som sportdryck och gels i största utsträckning detta kommer göra att du ökar chansen att hålla den beryktade “väggen” borta samtidigt som magen håller sig lugn.

 

Exempel på energiplan:

 

  • En halv flaska (500ml) U Sport, standarddos ger 45g kolhydrater.
  • 2 st U Gel mellan 20-30g kolhydrater, låt en vara med koffein i.

 

Om du får i dig detta per timme ger det 85-105 g kolhydrater i timmen. Är du ovan med att tävla med energi eller dessa mängder kan du lägga dig lite lägre ca 60-70g/h.

 

Umara önskar alla tävlande ett stort lycka till! 

WWW.UMARASPORTS.COM


facebookhomepagehomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.