Nyhetsbrev om wellbeingturism mars 2020. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Wellbeingturism är en hållbar turism där även harmoni och balans för kropp, sinne och själ omfattas. Såväl besöksnäring och besökare, värnar även om den lokala kulturen och naturen.

Besök vår internationella hemsida www.wellbeingtourism.com,

Var med och skapa #homesofwellbeing

Spakänsla med blomma, rullad handduk och en oskarp buddha med ljus i bakgrunden.

Nyhetsbrev om wellbeingturism

 

Våren är härlig på alla sätt och sakta känner vi mer och mer av dess värme. Inom beöksnäringen är det flera säsongsanläggningar som startar upp sina verksamheter men gemensamt för alla året-runt-are och säsongare är att förberedelser inför sommarmånaderna är i full fart.

Under våren finns det massor av möjligheter för dig som vill utvecklas inom hållbar turism eller vässa dina redan fina erbjudanden. Följ med på en studieresa i Kalmar län, lär dig mer om naturturism eller missa inte att Länsstyrelsen har upphandlat en konsult inom Tillgänglighet och kommer att erbjuda en utbildningsdag och individuell rådgivning inom området finansierat via landsbygdsprogrammets projekt ”nya jobb” Håll utkik i deras kalendern.

Hoppas ni finner inspiration och glädje av vårt femte nyhetsbrev! 

Boka gärna ett möte med oss

Under våren och hösten har du möjlighet att boka "hemma-hos" möte med oss för att få hjälp att utveckla din verksamhet eller dina erbjudanden i riktning till en hållbar turism som även inkluderar människors välmående. Vi kan hjälpa dig att hitta dina utvecklingsbehov eller ge tips och inspiration inom områden som du är intresserad av. 

Hör av dig till oss om du vill boka möte: christel.liljegren@energikontorsydost.se


Välkommen - följ med på studieresa

21 till 24 april

Under sista veckan i april erbjuder vi 3 företag att "hemestra" eller snarare göra en studieresa på hemmaplan. Till samma resa har vi även förmånen att ta emot gäster från Danmark, Tyskland, Litauen och Polen. Det är företag verksamma inom besöksnäringen främst boende, spa och restauranger. 

Under två hela dagar kommer vi att visa upp det svenska värdskapet, vårt arbete med energi, avfall och hållbara transporter. Deltagarna får besöka vår fantastiska natur och få kunskapen om hur en medveten och omtänksam verksamhet kan använda naturen som en del av affärserbjudandet. Vill du berätta om din verksamhet eller kanske visa oss en aktivitet du erbjuder som skapar välmåemde? Maila: andre.benaim@energikontorsydost.se

Vill du följa med? Du som blir utvald bjuds på resa, mat och boende. Vill du veta mer, eller anmäla dig redan idag KLICKA HÄR

För att åka med på studieresan - sista anmälningsdag 31/3. Information om program kommer i särskilt utskick inom kort. 


Hur attraherar du wellbeingturister?

Du vet att de finns; turisterna som har ett stort intresse för wellbeing. Men hur får du dem att besöka din destination och ta del av ditt erbjudande?

 

Enligt Evok Advertising, en amerikansk reklambyrå som specialiserar sig på marknadsföring inom turismbranschen, prioriterar wellbeingturister tre saker.

Autentiska upplevelser:  Wellbeingturister undviker kommersiella och överbefolkade destinationer. Istället vill de uppleva autentisk, lokal kultur och natur samt ta del av tjänster och produkter som har en historia att berätta.

Hållbara resor och destinationer:  Att ta hand om sig själv och planeten vi bor på är självklart för wellbeingturister. Därför vill de veta hur hållbart allt är; från hotellet de bor på till maten de äter och produkterna de köper.

Djupare samhörighet: Dagens digitala samhälle och ytliga relationer gör att de flesta wellbeingturister söker efter nära samspel med andra människor, med naturen och med platserna de besöker. De vill känna sig delaktiga och närvarande i sin relation med andra.

2020 års trender inom wellbeing

The Global Wellness Summit (GWS) är en internationell organisation som har förutsett nya trender inom hälsa och välmående i över 15 år. I sin senaste rapport identifierar GWS 10 trender för 2020. Här har vi har valt ut tre av dem som kan vara intressanta för dig som arbetar med utveckling av tjänster och produkter inom wellbeingturism.

Från fokus på sömn till naturliga dygnsrytmen -  Artificiellt ljus och ny teknik har rubbat våra naturliga dygnsrytmer. Istället för fokus på mer sömn  har hälsoindustrin börjat titta på hur man kan återställa den naturliga dygnsrytmen.

Energimedicin blir seriöst - Både läkare och hälsoutövare tittar numera på hur man kan balansera “energikroppen” med hjälp av elektromagnetism, ljus och ljud.

Musik för välmående - Förståelsen för hur musik aktiverar speciella regioner i hjärnan som styr humör och minne gör att musik används mer medvetet idag för sina helande egenskaper och hälsofördelar.

Vill du läsa hela den engelska rapporten, beställ den här.


Vad händer just nu?

EVENEMANG I KALMAR LÄN MED OMNEJD

 

Hållbara utvecklingsmöjligheter inom naturturism

Välkommen du som arbetar / vill arbeta med naturturism eller annan hållbar turism i egen verksamhet. Du som arbetar med frågorna i en kommun eller är engagerad i frågorna genom föreningslivet är också varmt välkommen. På agendan bland annat:

Hållbar må-bra turism - Joanna Kohnen, Länsstyrelsen Kalmar län

Från camping till besöksmål - att paketera naturturism - Jerry Engström, Friluftsbyn

Hälsomässa - 14-15 mars, Kalmar 

Välkomnen till Kalmars nya hälsomässa. Under två dagar har du möjlighet att besöka mässan och massor av olika företag och organisationer, handla produkter till bra mässpriser, fika i gott sällskap, lära dig mer om hälsa och massor av spännande aktiviteter. Fritt inträde, för alla åldrar. Läs mer

Forskarlunch: Besöksnäring – en ny industri, utmaning eller verklighet? 

18 mars 11:30-13:00, Nybro, du bjuds på lunch

Samarbete - nyckeln till attraktiva turismål - Per Pettersson-Lövqvist ser bl a boende och mat som bas för besökare att intressera sig för att stanna till på okänd ord. Hur ska vi tänka, agera och stärka vår regions attraktivitet,  Boende, kultur, sport och småstadens charm - Ulrica Olsson - Hur kan hotellet bli en påverkansfaktor i regionen?  Anmälan senast 16 mars till annchristin.bayard@lnu.seLäs mer

Inspirationsdag för turismföretagare - 24 april Ödevata Fiskecamp, Grimsnäs Herrgård

Ett samarrangemang med lst i Kronoberg och Blekinge: ”inspirationsdag för turismföretagare i Kalmar, Kronoberg och Blekinge län” 24 april. Besök på Ödevata Fiskecamp och Grimsnäs Herrgård. 

Vill du få inspiration för att starta upp ett företag inom turism eller vill du utveckla din befintliga verksamhet mot ett mer hållbart och nytänkande sätt att arbeta? Följ då med på en länsgemensam inspirationsresa den 24 april till två spännande turistverksamheter. Dagen erbjuder även goda möjligheter till nätverkande med andra företagare i branschen som deltar i dagen.


Ökar hållbarheten med fler cykelturister?

20 mars Cykelturismdagarna

Ett stadigt ökande intresse för naturturism och hållbara reseprodukter ger Sverige slagläge. Cykelturismen har uppenbara fördelar när det gäller miljö och har en betydande potential för ekonomisk tillväxt i glesbygden. 

Hur resonerar svensk besöksnäring för att hitta den hållbara utvecklingen? Var kommer cykelturismen in i bilden? Hur utvecklar och paketerar man hållbara produkter? Vad kan cykelturister betyda för handel i stadskärnor och ekonomisk hållbarhet? läs mer

Naturvårdsverket: Tankesmedjan för friluftsliv
28-29 april, Stockholm

I föredrag och workshops tar Tankesmedjan upp hur friluftsliv bidrar till ekonomiska och sociala värden. Vi tar ett grepp om friluftslivets olika värden både för individen och samhället och får veta mer om hur vi genom argument, verktyg och samverkan kan skapa ett rikt friluftsliv för alla. Var med och diskutera förutsättningarna och mycket annat som ökar allas möjligheter att vara ute i naturen. 

Läs mer


Kunskap

Ta hjälp av Naturskyddsföreningen - Arbetsgivarens checklista för klimat och biologisk mångfald

Arbetsgivare är en stor och mycket olikartad grupp med olika förutsättningar. Men alla arbetsplatser kan göra betydligt mer för att delta i samhällsomställningen. Därför har Naturskyddsföreninegn tagit fram 10 åtgärder som tillsammans gör skillnad för klimatet och den biologiska mångfalden. Läs mer


Stöd som ger möjligheter

Vill du skapa eller utveckla något inom fritid, turism eller upplevelser? Då vill vi tipsa om projektstöd du kan ansöka om för att förvekliga din idé!

Infrastruktur för rekreation och turism

Vill du utveckla eller skapa vandringsleder, cykelleder eller bad- och lekplatser kan nu ansöka projektstöd via Jordbruksverket för infrastruktur som främjar rekreation för allmänheten men även gynna möjligheterna till turism. Mer detaljerad information om stödet, vad du kan ansöka för och hur du ska söka hittar du på Jordbrukssverkets hemsida. Sista ansökningsdag är 31 december 2020

Investering i solceller

Nu finns nya medel för att ansöka om investringsstöd för installation av solceller. Ansökning görs via Energmyndigheten och via Boverket som företagare. Mer information om solel, investeringsstöd, vad som gäller och hur du ansöker finns på Länsstyrelsen Kalmar läns hemsida och på Energimyndighetens Solportal.

Extra tips

Uppmärksamma biologiska mångfaldensdag och gör något i din närmiljö! Kankse en ny skylt som ökar kunskapen hos dina besökare, eller ett bihotell för sommarens kämpar. Få massor av mer tips läs mer


Logga för SB Well och South Baltic programme

SB WELL – ska sätta södra Östersjöområdet (Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen) på kartan som en internationellt ledande, attraktiv destination som främjar välmående för besökare, samhället och aktörer. Under 2019- 2021 kommer vi att förenkla för aktörer inom besöksnäringen att erbjuda produkter och tjänster inom wellbeing och att lyfta fram våra kustnära områden som attraktiva destinationer för wellbeing turism. I Sverige samverkar vi med Borgholms kommun, Ölands turism, samt Kalmarsunds Promotion.

Vi som jobbar med projektet

Loggor för Energimyndigheten, region Kalmar län, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen Kalmar län och Linnéuniversitetet.

The contents of this newsletter are the sole responsibility of the author[s] and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the Managing Authority or the Joint Secretariat of the Interreg South Baltic Programme 2014-2020.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar inom turism eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Energikontor Sydost är personuppgiftsansvarig för detta nyhetsbrev. Läs om hur vi hanterar personuppgifter. Nyhetsbrevet skickas ut via tjänsten Getanewsletter och dina kontaktuppgifter sparas där endast så länge du finns med på prenumerantlistan.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.