Nyhetsbrev nr 18, från Seniorkonsult Direkt i juni 2020. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Utbildningstips!

Det är en märklig tid som vi befinner oss i, mitt i en pågående pandemi. Då kan det passa bra att skaffa sig kunskap via en online-utbildning och att stärka sig själv mentalt.

Kurs i strategisk hållbar utveckling

I höst ges en kurs på distans och på halvfart i strategisk hållbar utveckling. Utbildning och kunskap om hur vi strategiskt kan ställa om till ett hållbart samhälle.

Kursen är kostnadsfri för EU/EES-medborgare. 

Läs mer här...

Eva Berlanders onlineutbildningar

En av våra specialister i nätverket, är Eva Berlander, grundare av Svenska Imagoinstitutet. Eva har i mer än 30 år regelbundet hållit kurser och seminarier för terapeuter, företagsledare, par, grupper och enskilda från hela Sverige och utomlands. 

Flera av hennes utbildningar där hon bland annat använder sig av Interpersonell neurobiologi (IPNB), finns online. Där kan du också hitta intressant läsning om Mental träning m.m.

Läs mer om utbildningarna här.

Relationsexpert, Eva Berlander
Relationsexpert, Eva Berlander

Annsofi står för layout av magasin

Annsofi Ericsson Petrini, illustratör, grafisk formgivare och konstnär står bakom layouten till Gilla Stallarholmen layout. Ett lokalt månadsmagasin i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred och Åker med 3 300 ex.

Gilla Stallarholmen Layout Annsofi Ericsson Petrini
Omslag, Gilla Stallarholmen

Annsofi driver Ekografill, vars verksamhet spänner från detaljerad formgivning med omsorg om detaljerna till fria idéillustrationer med flödigt tusch eller collage. Det kan vara tidskriftslayout och illustrationer, företagsprofiler och logotyper, affischer, foldrar, annonser, programböcker med mera. 

Rackabajsare, illustration Annsofi Ericsson Petrini
Rackabajsare, illustration Annsofi Ericsson Petrini

Nyheter och/eller uppdateringar?

Vad händer hos dig? Behöver din presentationssida uppdateras? Har du några nytagna bilder på dig, har du vidareutbildat dig, skrivit en bok eller fått in några nya uppdrag?

Hör av dig till oss, så uppdaterar vi din sida och länkar till din företagssida: info@seniorkonsultdirekt.se 


Glad Midsommar!

önskar Pia & Eva, Seniorkonsult Direkt

Åsa: Hemmamys i Sverige i sommar och hållbarhet allt viktigare

Varumärkesutvecklare Åsa Neumann
Varumärkesutvecklare Åsa Neumann

Åsa Neumann driver Neumann Brand Factory och är specialiserad på att utveckla varumärken, ta fram nya produktkoncept och marknadsföra vin och mat. Hon är certifierad sommelier och har jobbat i över tjugo år i vinbranschen som produktchef, kategorichef och marknadschef.

 

Vi har ställt henne följande frågor:

Vilka är de stora utmaningarna i ditt yrke?

Som inom alla områden går utvecklingen snabbt. Det som verkade självklart för några år sedan gäller inte längre på samma sätt. Ett exempel är butiksdöden och den växande försäljningen via nätet. Hur påverkar det vårt företag och våra produkter. Allt går snabbt och det gäller att hänga med!

Marknadsföring och kommunikation sker på många, många sätt idag. Det gäller att ha kunskapen om alla möjliga kanaler och nya sätt att nå fram till konsumenterna. Vilket sätt passar bäst och vad är mest effektivt? Man måste våga ge sig in i okända områden och se till att ta hjälp av de som kan!

Att ligga med örat mot marken och ta in trender och förändringar. Det är oerhört dyrt och riskfyllt att utveckla nya produkter, men det är ju just så man kan växa och utveckla sitt varumärke. Den här arenan måste man klara av och när man väl vet att man har en bra idé så är det viktigt att våga satsa och får med sig kollegor och vara uthållig för att lyckas. Det kan vara extra utmanande att vara konsult i sådana lägen.

 

Tror du att pandemin kommer att förändra förutsättningarna, på kort eller lång sikt, för dig som arbetar med konsumentprodukter?

Jag ser redan förändringar som påverkar vinindustrin och framför allt försäljningen i Sverige. Vi har oroat oss för att vi ska stå utan varor i och med pandemin, men det har hittills funkat bra.

Jag jobbar med Castelforte från Veneto och i Italien anser man att vin är ett livsmedel och därmed får man dispens att fortsätta tillverkningen, om än med vissa restriktioner för personalen för att upprätthålla säkerhet. Transporter av vin prioriteras precis som mattransporter. Tur för oss!

Försäljningen via Systembolaget har ju ökat markant när ingen kan resa utomlands och köpa med sig vin och sprit. Även nedstängning av många barer och restauranger har satt fokus på Systembolaget. I april ökade vinförsäljningen via Systembolaget med +10% (sprit ökade +23% och öl +12%). Det är en mycket stor ökning på en annars mycket stabil marknad. Mest säljer bag in box viner. Minst säljer Champagne.

Vi ser att konsumenterna satsar sina pengar på viner, om än inte de dyraste samt på att laga god mat hemma. Hemmamys istället för resor utomlands och restaurangbesök. Vi tror detta kommer att fortsätta under sommaren då det ser ut att bli semester hemma i Sverige för de flesta.

Systembolaget satsar på hållbara förpackningar och efterfrågar mera tetror i sin lanseringsplan för 2021. Jag tror hållbarhet kommer att bli viktigare och viktigare. Pandemin leder åt samma håll som den redan pågående trenden.

 

När du träffar någon som vill introducera en ny snabbrörlig konsumentvara på den svenska marknaden, vilka tre råd skulle du då ge?

  • Se till att ha en gedigen lanseringsplan och försök att hitta ett utrymme på marknaden som ingen har tagit.
  • Jobba med förpackningen, både vad gäller design som står ut och attraherar och andra fördelar som hållbara förpackningar, ekologiskt framtagna produkter etc.
  • Kommunicera. Det finns så många sätt att marknadsföra sin produkt idag och utmaningen är att välja rätt kanal för att nå sin målgrupp. Lägg tid och kraft på att hitta en kommunikationsstrategi som ”hörs och syns”. Det gäller att vara kreativ och omge sig med rätt samarbetspartners!

Evas bi-syssla

Stjärnflocka med humla, fotograf: Sven G Nilsson
Stjärnflocka med humla. Fotograf: Sven G Nilsson

En av Seniorkonsult Direkts grundare, Eva Albäck, är också biodlare och har skrivit några rader om dessa viktiga små liv:

Det har, som alltid varit en intressant vår, och nu tänker vi inte på virus utan på bin. Först hade vi en kall vår och sedan kom värmen rätt sent med full kraft men vad säger bina om det? De är helnöjda och har redan lämnat ifrån sig honung till en tacksam biodlare. Det bina önskar sig mer av är blommande växter under hela sommaren. Gärna en blommande gräsmatta där de kan dela blommorna med andra pollinatörer. Stötta din lokala biodlare genom att köpa honung direkt från hen. Passa på att nu under säsong prova nyslungad flytande honung, supergott med yoghurt och valnötter, på gröten, glassen, till jordgubbarna eller i marinaden när du ska grilla, mums.


Seniorkonsult Direkt är ett rikstäckande nätverk av erfarna specialister som är företagare med minst tio års erfarenhet inom sin specialistkompetens. På seniorkonsultdirekt.se når du specialistkompetens snabbt.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du ingår i Seniorkonsult Direkt eller för att du har visat intresse för nätverket Seniorkonsult Direkt. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter