Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Välkommen till vårmöte 2020

Teater Halland visar Girls like that på vårmötet, foto Malin Arnesson

9–11 mars är det dags för vårmöte i Varberg! Länsteatrarnas styrelseordförande, vice ordförande, vd, teaterchefer och konstnärliga ledare är inbjudna av Länsteatrarna i Sverige och Teater Halland till vårens medlemsmöte. Temat för mötet är Samverkan, relationer och teaterns plats i världen

I tre dagar ska vi prata om hur våra teatrar, regioner, kommuner och andra aktörer samverkar med varandra på olika vis. Vi får besök av landsbygdsminister Jennie Nilsson. Det blir gott om tid för enskilda och gemensamma möten. Som vanligt kommer vi även få ta del av fantastisk scenkonst! 

Läs mer om vårmötet här.


Ordförande Robert Uitto har ordet

Länsteatrarna i Sveriges ordförande Robert Uitto, foto Jonas Jörneberg

"-Exemplen på hur klåfingriga beslutsfattare dessutom vill påverka kulturens innehåll, utformning eller framställning var otaliga och skrämmande – det bekräftar bara att vi inom Länsteatrarna i Sverige vid sidan om arbetet för att förbättra statens ekonomiska stöd också måste fortsätta gå i bräschen för fri scenkonst och trygghet för våra anställda, utan begränsningar i att våga uttrycka och skapa."

Läs hela Roberts krönika för mars här.


Fokus på Teater Halland

Stolhet och fördom på Teater Halland våren 2020, foto Malin Arnesson

Länsteatrarnas vårmöte 2020 äger rum på Teater Halland i den vackra kuststaden Varberg. Men Teater Halland finns på många fler platser än så. Under våren 2019 turnerar Teater Halland runt landet med Stolthet och fördom eller The Story of Mr Darcy, Mr Bingley, Mr Wickham, Mr Collins och Mr Bennet. 37 föreställningar blir det, från Varberg, Kungsbacka, Falkenberg och Halmstad, till Karlskrona och hela vägen upp till Sundsvall.

Nu riktar vi strålkastarljuset mot Teater Halland i vår serie FOKUS PÅ! Läs mer om Teater Hallands verksamhet och repertoar här.


Ett samarbete som berikar

Djurens karneval i koreografi av Marcos Morau , foto Lars Kroon

Dansföreställningen Djurens Karneval är ett samarbete mellan fem institutioner i södra Sverige: Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Smålands Musik & Teater/Kulturhuset Spira, Rum för Dans och Skånes Dansteater. Den 29 februari hade föreställningen premiär i Falkenberg och ger sig nu ut på en omfattande turné och möter uppemot 10 000 barn i publiken, på skolföreställningar och offentliga föreställningar.

Daniel Rylander, teaterchef på Byteatern Kalmar Länsteater berättar om samarbetet som började redan 2016:

- En uppenbar vinst gäller så klart vår publik som vi kan erbjuda något som vi i normalfallet inte gör: en nyproducerad dansföreställning för en yngre publik av stort format. Vår publik får på det här sättet möta dansare av internationell klass och att kunna erbjuda dem det hemma på deras egen teater i Kalmar känns minst sagt lyxigt. Läs mer här.


Nytt grepp på folkdans

Vi kan göra va du vill, foto Lia Jacobi

Norrdans turnerar under våren i bygdegårdar, aulor och samlingslokaler med Vi kan göra va du vill av koreografen Ludvig Daae. Högerextrema krafter försöker ta över diskussionen om nationell identitet i Skandinavien. Ludvig Daae upplever att fler och fler attribut från folkkulturen har förvrängts till att bli uttryck för nationalism och rasism och att det därför är extra intressant att öppna ögonen för folkdansen igen. Vi blev nyfikna och ställde några frågor!

- Min upplevelse är att folkdansen är full av liv, glädje och gemenskap, säger Ludvig. Den är nånting du kan ta del av, inte en symbol för en agenda eller en viss tid. Läs mer.


Östgötateatern ska nå fler

Foto Niclas Fasth

Mer teater på fler östgötska orter! Det är målet med Östgötateaterns treåriga landsbygdssatsning i samarbete med Riksteatern. I täten för satsningen går skådespelaren Peter Jansson, som medverkat i en rad föreställningar på Östgötateatern.

- En bortglömd landsbygd är en farlig landsbygd, man odlar ett utanförskap som i dessa tider är viktigare än någonsin att förhålla sig till, säger Peter. Läs mer.


Länsteatrarna i Sverige, c/o Svensk Scenkonst, Birger Jarlsgatan 39, 11145 Stockholm

En kväll för Josefin i Visby 8 mars

Affischbild Länsteatern Gotland

Den 8 mars hyllar Länsteatern på Gotland Josefin Nilsson med en egen kväll i Visby. Sistrarna Sisters hette den sista föreställningen som systrarna Marie och Josefin Nilsson gjorde tillsammans - på just Länsteatern. Vi frågade Thomas Sundström, teaterchef, om teaterns engagemang och betydelse. Läs mer.


Länsteatrarnas möte med kulturutskottet

Den 20 februari besökte en delegation från Länsteatrarnas styrelse och kansli, bestående av ordförande Robert Uitto, ledamot Yvonne Rock och verksamhetsledare Michael Johansson Sveriges riksdags kulturutskott. Viktiga frågor avhandlades, som betydelsen av starka kulturinstitutioner över hela landet och vikten av principen om "en armlängds avstånd". Michael Johansson rapporterar från mötet här.


Anna Sjövall fortsätter leda Teater Halland

Foto Malin Arnesson

Anna Sjövall har sedan 2017 varit Teater Hallands vd och konstnärliga ledare och har nu tackat ja till ytterligare fyra år.

– Det känns roligt och väldigt fint att få förtroendet att fortsätta, säger teaterchefen i Varberg. Läs mer.


Kristoffer Berglund presenterar sig

Foto Lia Jacobi

Kristoffer Berglund är ny teaterchef på Teater Västernorrland sedan årskiftet. Kristoffer har arbetat på teatern sedan 2016. De senaste två åren har han varit ansvarig för Teater Västernorrlands barn- och ungdomsverksamhet. Vi bad om en presentation! Läs mer.


Nya mötesplatser för ung scen/öst

Foto Bertil Hertzberg

Ung scen/östs teaterhus i Linköping renoveras, vilket innebär mer turnerande än någonsin. Teatern har delvis flyttat in på kulturhuset Agora i Linköping, vilket har varit både en inspiration och en glädje. Och samtidigt inneburit en del utmaningar. Läs mer.


Tack för senast!

Folk och Kultur gick av stapeln för tredje gången i Eskilstuna 5-8 februari och lockade 4500 besökare till 125 programpunkter. Länsteatrarna var givetvis på plats och Michael Johansson, verksamhetsledare för Länsteatrarna i Sverige, summerar årets event här.


Följ oss på Facebook

Missa inte senaste nytt! Följ oss på Facebook så vet du vad som händer!


Har du några frågor?

Kontakta gärna Michael  på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.

Michael Johansson

Verksamhetsledare, Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.