Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


3 x EXISTENTIELLT


Bild: Helsingborgs Stadsteater

MIG NÄRA
av Arne Lygre, översättning Marie Lundquist

Mig nära handlar om utsatthet, om ensamhet och om vårt behov av närhet. Om det obegripliga i att människor kan stå oss så nära för att sedan bara försvinna ut ur våra liv. Om vem man är för dem man alltid har känt och vem man kan vara inför en främling. Mig nära är en pjäs som går rakt in i både hjärta och hjärna.

Den prisbelönte norske dramatikern Arne Lygre har hyllats världen över för sina finstämda, vackert berättade och allmänmänskliga pjäser. Mig nära kan just nu ses på Helsingborgs Stadsteater.

”Arne Lygres existentialistiska dramer har slagit igenom stort i Europa. Inte konstigt. De handlar om de eviga frågorna, men skildrar också den nutida människans känsla av ångestfylld ensamhet trots ett sprudlande socialt sammanhang. Texten är det centrala, på samma gång poetisk och instrumentellt precis.” (Elin Wrethov, HD)

”Det handlar kanske varken om kärlek eller sex utan behov som ligger långt bortom Tinder. Något mer oklart, möjligen förvirrande, gör mötet mellan människor så viktigt.” (Barbro Westling, AB)

”Mig nära tecknar pregnant detta flyktiga i människans vara.” (Theresa Benér, SvD)

”Den precisa översättningen till svenska av Marie Lundquist är helt central för styckets verkan.” (Theresa Benér, SvD)

Roller: 4 (2k, 2m)  Publik: Vuxna  Språk: No, Sv


Foto: Jacob Bengtsson

DETERMINISM 
av Mattias Andersson

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Är rollerna vi spelar givna från början? Är positionerna vi hamnar i skapade av oss själva eller av yttre omständigheter?

Determinism av dramatikern, regissören och Dramatens konstnärlige ledare Mattias Andersson spelas just nu på Dramaten.

”Pjäsen ställer flera frågor än den besvarar, vilket är gott. /…/ Teaterkonsten är en god metafor för frågan om determinism och den fria viljan.” (Claes Wahlin, AB)

”…är vi födda så här eller är vi slumpens offer? Tanken är god och leder till en kavalkad av träffande samtidsmarkörer.” (Leif Zern, DN)

”Det är ett drama som både är realistiskt och samtidigt symboliskt och därför blir mycket starkt och berörande. Emellanåt känns det djupt in i magen och samtidigt skulle Brecht säkert applådera, för som publik håller jag ändå en distans till karaktärerna och går hem fylld av tankar om vad jag sett och hur det kan påverka mig och vad jag kan göra för att förändra samhället.” (Rosemari Södergren, Kulturbloggen)

Roller: 4 (2k, 2m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv


Bild: Oktoberteatern

MÄN RÖR SIG PÅ ISIGT PLÅTTAK
av Magnus "Mankan" Nilsson

På Oktoberteatern i Södertälje spelas just nu Mankans efterlängtade nya pjäs.

En oväntad vintervänskap på ett av landets bättre sjukhus. Tre pappor och tre söner rör sig kring kärleken, musiken och manligheten som om de befann sig på ett isigt plåttak. De som kanske har älskat för mycket, och de som kanske har älskat för lite.

"Magnus Nilsson är en mycket egen dramatiker, för många mest känd genom filmen "Min store tjocke far" men han har skrivit ett tjog teaterpjäser där han blandar sig själv, kärleken till IFK Norrköping och Mörkö med den till lyrik och musik. Han spelas alldeles för sällan, texterna har en underbar innerlighet, en mytologisering av en vardag där fantasteri möter eufori. Pjäserna är kusiner till Staffan Göthes dramatik, med självklara referenser till ett på ytan idylliskt svenskt 1900-tal, våra rötter." (Lars Ring, SvD)

Roller: 3 (3m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Franka & Sara

 


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.