Hållbara vinterhälsningar med mycket innehåll!

Sportlovsveckan är över och några av er har förhoppningsvis fått uppleva lite snö och kyla. SVN:s verksamhetsår har börjat intensivt med flera spännande aktiviteter och en genomförd utbildning för TUC, hållbarhet för strategiska inköpare.

Flera seminarier har genomförts, bl a tillsammans med projektet Lärandeforum UUA med tema för bättre arbetsmiljö, attraktivare arbetsplats och bättre resultat. Seminariet var välbesökt och behandlade olikheter som en tillgång och att arbetsplatser ska vara utformade så att det passar alla oavsett funktionsvariation redan från början.

Med vår medlem Sightsavers har vi haft ett Partner Talk. Ett rundabordssamtal om hur vi får partnerskap att fungera och samtidigt vara innovativa och harmoniera med de globala hållbarhetsmålen. Inkludering och mångfald var i fokus och diskuterades utifrån Agenda 2030

Vår medlem Forever Sustainable anordnade tillsammans med SVN och Health Integrator ett välbesökt seminarium om o(hälsa) på jobbet där en ranking över Sveriges mest hälsosamma företag presenterades. Där fick vi lyssna till lyckade exempel på hur olika företag arbetar med att främja hälsa, bl a Telia och Fabege. Ett viktigt seminarium som engagerar många där bl a ledarskap och social hållbarhet lyftes.

De ämnen som lyftes på dessa event är alla mycket viktiga för SVN och något vi kommer att jobba vidare med, både på kommande aktiviteter, inte minst i Almedalen, där vi kommer att ägna torsdagen åt Social Hållbarhet tillsammans med vår medlem Aktuell Hållbarhet. Vi har också flera spännande event att se fram emot, bl a får vi internationellt besök av Richard Barett den 17 mars, läs mer nedan.


Planeringsmöte Almedalen

Den 20 februari deltog flera medlemsföretag i SVN:s planeringsmöte, där vi gick igenom förutsättningarna för årets Almedalsvecka, och de tider som medlemmarna har möjlighet att boka. SVN har bokat måndag – onsdag 29 juni – 1 juli på Campus Gotland samt Aktuell Hållbarhets arena hela torsdag den 2 juli. Många intressanta ämnen för seminarier kom upp på planeringsmötet som bl a hållbar digitalisering, en levande landsbygd, våld i nära relationer, hållbar arbetsmarknadspolitik, hållbar upphandling, UUA (Universellt utformade arbetsplatser), uppföljning på hållbara bostadsområden (Bergsjön 2021) och inkludering.

Både ni medlemmar som deltog och ni som inte hade möjlighet att komma är välkomna att höra av er för att boka tid för just ert seminarium. Som vi pratade om på träffen finns det också möjligheter att flera medlemmar samarbetar runt ett seminarium, och även att man kan bjuda in varandra till att delta i olika paneler beroende på ämne. Ni som vill boka plats hör av er till karin@svn.sweden.se.

Senast 10 mars vill vi veta om ni vill delta. Den 24 mars vill vi ha rubrik, tid, kort beskrivande text och gärna sökord. Om ni har bestämt er redan nu, så hör av er så snabbt som möjligt, ju tidigare desto mer möjlighet att välja den tid som passar er bäst.


2018 års vinnare - Greta Thunberg och Fridays for Future.

Många nominerade till Giraffpriset 2019

SVN delar varje år ut Giraffpriset till en organisation eller person som stuckit ut halsen, brutit igenom motstånd och som motiverats av att göra något gott för människor och för jorden. Giraffpriset 2018 vanns av Greta Thunberg och Fridays for Future. Tiden har nu gått ut för att nominera en vinnare och ett antal intressanta nominerade har inkommit. Giraffprisets jury arbetar nu för fullt med att utse de tre finalisterna.

Juryn består av:

Annika Laurénfd VD Ekobanken | Staffan Laestadius, professor eremitus, KTH | Johan Solberg, U&We | Mikael Salo, Chefredaktör Aktuell Hållbarhet | Louise Hård af Segerstad, Kommunikationsstrateg, Stockholm Resilience Center | Göran Garberg, Co-founder United Spaces Network Offices AB

Giraffpriset kommer att delas ut på årsmötet den 26 mars.


Utbildning i Hållbara levererantörskedjor för Strategiska inköpare

SVN:s generalsekreterare Karin Strömqvist-Bååthe och styrelseledamot Patrik Andersson har under januari – februari haft förmånen att undervisa på Tuc Yrkeshögskola om Hållbara leverantörskedjor för SVN:s räkning. SVN:s del har varit sex dagar där fokus har varit Agenda 2030 så att eleverna får insikt i och förstår hur de strategiskt kan påverka för hållbarare inköp. Utvärderingarna har varit positiva och eleverna tycker de har fått en större insikt i vad hållbarhetsmålen och Agenda 2030 innebär på riktigt samt medvetenhet om att de kan påverka för en hållbarare värld.


KOMMANDE SEMINARIER & EVENEMANG

Frukostseminarium med Richard Barett

17 mars 08:30 – 10:30
 – Lilla Nygatan 13
Vi bjuder på frukost från 08:00
Helhetskommunikation och Social Venture Network är mycket glada att bjuda in medlemmar till frukost och seminarium med Richard Barett, internationellt känd tänkare, författare, talare och grundare för Barrett Values Centre samt Academy for the Advancement of human values. Richard presenterar sin nya bok ”World View Dynamics and The Well-Being of Nations” och resultat från sin senaste forskning.


Frukostseminarium – Ett värdefullt samarbete mot människohandel!

18 mars, 08:30 - 09:30 – St:a Clara Kyrka, kafféet

Vi bjuder på frukost från 08:00
Kommunikation som stöd för människor utsatta för människohandel

Välkommen på ett inspirerande frukostseminarium om IMTs verksamhet och hur ett långsiktigt Pro Bono-samarbete med YMR-kommunikation skapat värde så att fler utsatta kvinnor och barn kunnat få hjälp.

Elise ”Ängeln på Malmskillnadsgatan” Lindqvist, 84 år berättar om sin bakgrund och hur hon nattetid i över 25 år hjälpt och stöttat utsatta kvinnor.


Zeromission bjuder in till frukost
 – Hur kan man ställa om en organisations resande?

26 Mars, 08:30 - 09:30 – Stora Nygatan 45, Gamla stan

Vi bjuder på frukost från 08:00
Seminariet kommer att behandla hur man kan arbeta praktiskt med att minska klimatpåverkan från en organisations pendlings- och tjänsteresor och koppla arbetet till kostnadsbesparingar och få till en beteendeförändring som bygger på medarbetarnas acceptans?


Årsmöte, Idékonferens och Giraffpris

26 Mars, 15:00 - 19:00 – United Spaces, Waterfront, Klarabergsviadukten 63
Välkommen att vara med och påverka vår gemensamma verksamhet. Vi startar med årsmöte och val av styrelseledamöter. Efter stämman samlas vi till konferens med workshops och diskussioner om bland annat årets Almedalen-evenemang. Medlemsengagemang på bred front – hur skapar vi det tillsammans?

Vi behöver också diskutera vilka aktiviteter som ska driva våra fyra fokusområden Cirkulär ekonomi, Hållbar Digitalisering, Hälsa och välbefinnande samt Mångfald framåt i år.

Eftermiddagen avslutas med bubbel och mingel.

15.00 – 15.30 Årsmöte (endast medlemmar)
15.30 – 16.00 Fika
16.00 – 17.30 Idékonferens – Hänt i nätverket, Almedalen och Värdegrundsspel
17.30 – 18.00 Utdelning av Giraffpriset

Varmt välkomna
Karin, Greta och Patrik på kansliet


Box 2035 | Lilla Nygatan 13 | 10311 Stockholm | 073-0896162
 info@svnsweden.se | Hitta till oss

facebooktwitterlinkedininstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.