Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


NYTT SVENSKT


Foto: Markus Christ, Pixabay

MARKEN UNDER DINA FÖTTER 
av Lolo Amble

Anne och Johan ska resa utomlands men Johan blir försenad för att deras granne, den ensamstående mamman Susanne, ringer på och säger att hon är rädd. Anne, som väntar på flygplatsen, blir igenkänd av Max, som hävdar att de känner varandra och att han är skyldig henne någon slags botgöring. Anne ger honom i uppdrag att se till så att Susanne mår bra och lovar att ifall han gör allt för Susanne så ska hon förlåta honom. Medan Max åker hem till Susanne och Anne och Johan går ombord på sitt plan, rullas individuella och gemensamma historier ut och de inbördes relationerna blir allt mer laddade.
En rytmisk och suggestiv betraktelse över känslan av att livet pågår någon annanstans och att vi måste leva med våra val.

Marken under dina fötter är tillgänglig för urpremiär!

Roller: 5, spelas av 4 skåd. (2k, 2m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv


Bild: Kristin Baldeschwiler, Pixabay

DEN GUD ÄLSKAR LYCKAN FÅR

av Ylva Lööf

Pjäsen handlar om tre gifta par och deras brist på utveckling som står i kontrast till en förståndshandikappad kvinna i samma ålder som växt upp på institution och genomgår en revolutionerande utveckling (utanför scenen inne i publikens huvuden). Vad har vi för förhållande till människovärdet? Dramatikern lät sig inspireras av psykiatern Karl Grunewald och hans bok Från idiot till medborgare under skrivprocessen.

Den gud älskar lyckan får  är tillgänglig för urpremiär!

Roller: 6 (3k, 3m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv


Och vi påminner om:


Bild: Teater Grob

RÆDSEL 

av Anna Bro

Rædsel är en fabulerande, humoristisk och tankeväckande pjäs om ögonblicket när sammanbrottet sker och man blir utriven ur världen. Och hur man hittar tillbaka igen.

Roller: 2 (1k, 1m)  Publik: Vuxna  Språk: Dan

★★★★★ "Når teater viser sig som en nødvendig og vigtig kunstart til at reflektere over vores samfund" /Scenekanten

★★★★★ "Hverken moraliserende eller belærende, men oplysende i ordets bedste forstand" /Sceneblog

★★★★★ "Sjældent har vi oplevet en psykisk tilstand få scenisk liv så overbevisende som her" /CPH Culture

★★★★ "Sort humor og skarpttegnede menneskelige nuancer" /Politiken


Foto: Jens Sethzman

IRAKISK KRISTUS
av Lucas Svensson, efter en bok av Hassan Blasim

I ett gränsland mellan minne och fantasi, i en brutal skildring av en rå verklighet, rör vi oss mellan Irak och Finland med berättelser där det surrealistiska och absurda också är helt realistiskt.

Boken Irakisk Kristus kom 2013 och författaren, Hassan Blasim, som bor i Helsingfors, ansågs då ha revolutionerat den arabiska litteraturen - från Finland. 2014 fick han sitt internationella genombrott när The Independent utnämnde Irakisk Kristus till årets bästa översatta bok. Boken utgavs på svenska 2015 i översättning av Jonathan Morén.

Roller: många (9 skåd. i uruppsättningen)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

"Teater Galeasen har nu bett Lucas Svensson dramatisera Irakisk Kristus och resultatet är formidabelt /.../en svart, blodig skröna om skräck, om hur sagor snabbt kan bli mardrömmar och hur fiktion, och kultur kan fungera som terapeutiska lägereldar." /SvD

"...dramatikern Lucas Svensson har lagt ett skickligt pussel och resultatet är minst lika lysande teater." /DN


Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

BLUE AIR

av Paula Stenström Öhman

Blue Air är ett maniskt drömspel om att falla fritt, en ömsint resa genom en samtida verklighet, från själens mörkaste skrymslen och hela vägen upp i det blå.

Under de senaste tio åren har antalet sjukskrivningar till följd av utmattning och depression skjutit i höjden. Den hyllade dramatikern Paula Stenström Öhman tar sig nu an ämnet i sin nya pjäs, som är en närgången djupdykning i svensk psyksjukvård och den växande psykiska ohälsan.

Roller: min. 4 (2k, 2m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

”Det är lika bra att säga det direkt: det här är teater när den är som bäst! /NA

”Paula Stenström Öhman träffar alltså väldigt rätt i sin dramatisering av svensk psykvård.” /Kulturdelen

”Viktigt och välspelat om utsatthet" /Karlskoga Tidning


Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

DEN SÅRADE DIVAN

av Emma Broström

Den sårade Divan, en dramatisering utifrån Karin Johannissons Augustprisnominerade bok, får vi möta Agnes von Krusenstjerna, Nelly Sachs och Sigrid Hjertén. Vi följer dessa tre kvinnors kamp, livslust och kärlek till konsten och livet. Men också deras prestationsångest, otillräcklighet, sårbarhet och sjukdom.

Roller: 3 (3k)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

“Kvävande bra om kvinnliga konstnärers kamp” /SvD

“Divan är tokbra” /Arbetarbladet

“Den sårade divans tilltal och angelägna ämne kommer garanterat att hitta en hungrig och receptiv publik.” /Helahälsingland

“Tre starka monologer med tre olika temperament som tillsammans utgör ett granitblock av tung och bitter kvinnoerfarenhet.” /Expressen


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Franka & Sara


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.