Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Det personliga mötet - viktigare än någonsin

Många pratar om digitalisering, men vad innefattar egentligen begreppet. Spontant tänker jag internetanvändning men efter en snabb research inbegriper begreppet också automatisering, robotisering, internet-of-things med mera.

Sverige ligger i framkant i att digitalisera processer och digitaliseringen finns i alla branscher och berör hela samhället. Snabbheten i 5G spås också snabba på utvecklingen i nya funktioner och användningsområden.

För att förstå hur snabbt det har gått titta på din mobiltelefon och jämför med hur din mobiltelefon såg ut för 15 år sedan. Föreställ dig sedan vilka funktioner telefonen kommer att ha om ytterligare 15 år. Allt man vet om utvecklingen (digitaliseringen) i framtiden är att den aldrig kommer gå så långsamt som nu. Det kan kännas lite skrämmande och övermäktigt med tanke på att utvecklingen heller aldrig har gått så snabbt som den gör just nu. Utöver digitaliseringen gör sig andra starka drivande globala trender som urbanisering, klimatförändringar och ökande population sig påminda. De ställer både nya krav och skapar nya möjligheter.

På Göthes Industribeslag gör vi vårt bästa för att anpassa oss till framtiden. Förutom ett hållbarhetstänk, där vår roll som grossist ligger rätt tiden med klimatsmarta samlade leveranser, är fokus på webbshopen. Den ska bli användarvänligare och ha smidigare informationshantering. Det ska vara lika lätt att hitta den informationen man söker efter som att lägga beställningen, få orderbekräftelse och uppdaterad leveransinformation.

Även om digitaliseringen i mångt och mycket är positivt så riskeras det personliga mötet att bli bortglömt. Istället för att hitta lösningar och utvecklas (fysiskt) tillsammans förlitar vi oss många gånger på systemet bakom tekniken (digitaliseringen).  

Men bakom varje teknikutveckling finns det också människor. Och för att digitaliseringen ska fortsätta utvecklas får vi inte glömma bort det personliga mötet. ON ICE, 12 februari var ett sådant tillfälle där vi var över 200 personer i Falun som bytte erfarenheter, nätverkade och la grunden för morgondagens affärer. Jättekul att så många tog sig tid för det personliga mötet. Ett stort TACK till er alla! 

Har du som användare av vår webbshop några idéer på hur vi kan ”digitalisera” vår webbshop att bli ännu bättre (eller andra förbättringstips) skriv gärna till mig på patrik.ostlund@gothes.se. Tack på förhand!

Patrik Östlund

SSF 1078 och SS-EN 1627 - Inbrottsskyddande dörrar

Redan på tidigt 1980-tal publicerades de första svenska normerna/standarderna för inbrottsskyddande dörrar och godkänd låsenhet.

I SSF 200, Regler för inbrottsskydd – Byggnader och lokaler finns det tre skyddsklasser, Skyddsklass 1, 2 och 3.

SSF 200 har sitt ursprung inom försäkring men tillämpas av flera andra aktörer när det gäller inbrottsskydd. Skyddsklasserna i SSF 200 omfattar hela byggnaden eller lokalens skalskydd och refererar till olika produktstandarder och normer beroende på typ av inbrottsskyddande produkt, t.ex. dörr, fönster, lås etc. Krav på inbrottsskydd enligt skyddsklass i SSF 200 är idag det vanligaste kravet vid till exempel upphandlingar.

I SSF 200 redovisas kraven för inbrottsskyddande dörrar i de olika skyddsklasserna samt att de då även ska vara försedda med minst en godkänd låsenhet enligt SSF 3522.

Anm. I FTR 200 – Svensk Försäkringstekniska rekommendation anges relationen mellan en inbrottsskyddande dörr och SSF 3522 – Godkänd låsenhet.

Kravställare som tex försäkringsbolag, myndigheter eller andra aktörer refererar till SSF 200 och de 3 olika skyddsklasserna beroende på vilket inbrottsskydd som krävs.

 

I SSF 200 är förhållandet mellan skyddsklass och inbrottsskyddande dörr redovisat i en tabell enligt:

Källhänvisning: Text & tabell från SSF & SEM Group

 • Effektiv tätning mot ljud, rök, drag och lukt
 • För dörrar upp till B=2000 X H=3000 mm
 • För dubbelsidig öppning
 • För enkelsidig öppning
 • Special kullageraktivering av tätningströsklarna upp- och nedtill
 • Special magnettätning på de vertikala kanterna
 • Låg öppningskraft

Källhänvisnig: Text och bild från Athmer


GRABO vakuumlyft

GRABO Vakuumlyft, en portabel batteridriven vakuumlyft som kan fästas mot nästan alla sorters ytor.


Den har en lyftkraft upp till 170 kg och är avsedd att användas som lyft-/montagehjälp av t.ex. glasrutor, träskivor, dörrar, stålplåt, durkplåt, stenplattor mm.

Din GRABO levereras komplett i systainer som även innehåller:

 • Reservbatteri
 • Batteriladdare
 • Extra gummitätningslist
 • Bärsele

Göthes Industribeslag är exklusiv återförsäljare av GRABO i Sverige & Norge. För mer information kontakta Per Yman på per.yman@gothes.se

Källhänvisning: Text och bild från Göthes Industribeslag


Nya ROC DESIGN av MANTION

MANTIONS nya ROC DESIGN utmärker sig på många sätt. 

 • Hjul i polyamid som monteras på kullager
 • Stål i svart finish (andra färger finns tillgängliga på begäran).
 • Komponenter skyddas via ytbehandling
 • Komplett kit med hjul och skena
 • Dämpare inkkluderat i beslagssatsen
 • 6 designade hjul för din skäddarsydda lösning

Kontakta gärna Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25 för mer information. Nedan kan du också se en video om ROC DESIGN

Källhänvisning: Text och bild från MANTION


G1002-13 & G1002-14 draghandtag nu också i polerat rostfritt

G1002-13 och G1002-14 draghandtag av polerat alt. mattborstat rostfritt stål, för alla typer av offentliga miljöer och institutioner. Dold infästning.

Beskrivning
Båda modellerna har dold infästning och levereras komplett med monteringsdetaljer. Rekommenderad dörrtjocklek är 30 - 90 mm, c/c 380 mm.

Handtagen är tillverkade av syrabeständigt rostfritt stål SS2343 i alla synliga detaljer. Monteringsbult M10.

Egenskaper

 • Material: syrafast stål
 • Dörrbladstjocklek: 30 - 90 mm
 • Diameter, rör: 32 mm
 • Centrumavstånd: 380 mm
 • Ytbehandling: Polerat & mattborstat rostfritt

Källhänvsining: Text och bild från Göthes Industribeslag

AGB - Alban Giacomo SPA är en välkänd tillverkare av exklusiva dörr- och fönsterbeslag som t.ex. Imago Lift & Slide, magnetlås och dolda gångjärn. Exklusiv partner i Sverige är Göthes Industribeslag.

AGB grundades 1947 i Bassano del Grappa (Italien) av Antonio Alban, som började producera gångjärn för tunga stålportar och tillbehör till trädörrar.
Från att ha produktion hemma i bostaden flyttar Antonio till en ny anläggning år 1953, samtidigt börjar brodern Giorgio Alban hjälpa till inom det administrativa och kommersiella området.
1964 eldhärjades företaget och brann ned men detta faktum avskräckte inte bröderna Alban. Deras passion lät dem köpa nya maskiner och fortsätta växa. År 1968 flyttade man verksamheten till det nya huvudkontoret i Romano d’Ezzelino.
Under 80- och 90-talen får AGB större marknadsandelar och blir en ledande producent och leverantör av dörr- & fönsterbeslag i många länder.
År 2000 öppnar AGB lagret i Cassola som är datoriserat för snabbare leverans av varor.
År 2005 startar man cylinderproduktion i Pove del Grappa: en högteknologisk anläggning som syftar till produktion av högsäkerhetscylindrar.
Mellan 2002 och 2006, tack vare en ständig expansion, öppnar AGB två filialer utomlands: en i Spanien och en i Serbien.
Under 2008 övertar Giacomo och Alessandra Alban, med samma passion som sin far Giorgio och deras farbror Antonio, AGB, vilket säkerställer kontinuiteten som familjeföretag. Alessandra och Giacomo har sedan de var barn alltid deltagit aktivt i företaget.
År 2019 investerar AGB fortsatt för att säkerställa produktionen i norra Italien, för att garantera bästa kvalitet, 100% ”Made in Italy”.

Med en årsomsättning på 795 MSEK, 400 anställda, totalt 72 000 kvadratmeter kontor- och produktionsytor, över 20 000 produkter och en distribution i mer än 100 länder, kan AGB idag tillgodose alla önskemål inom dörr- och fönsterbeslag. Sedan 1996 är AGB certifierat enligt ISO 9001. AGB investerar kontinuerligt för att förbättra arbetsmiljön och främja personalutbildning. Att investera i forsknings- och utvecklingslaboratorier, kvalitetskontroll och testcentraler är en viktig del av företaget. Ett annat exempel på AGB:s starka närvaro i världen är deltagandet i branschrelaterade evenemang och mässor. AGB deltar t.ex. på internationella mässor i Tyskland, Belgien, Ryssland, Dubai och Italien för att förbättra varumärkeskännedom, hitta nya potentiella kunder och förstärka partnerskapet med redan befintliga kunder. 

Vill du veta mer om vad AGB kan erbjuda? Kontakta Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25.

VR5

Elektromagnet med inbyggd radiomottagare, hållkraft 500 kg.

 • Elektromagnet med inbyggd radiomottagare
 • Hållkraft: 500 kg 
 • Radiosändare ingår
 • Lagrar upp till 10 olika sändare
 • Omvänd funktion

Lär mer>>

RTA1Y

Radiosändare med en knapp, gul

 • 1 kanal
 • Räckvidd upp till 250 m
 • Kryptering:  KeeLoq® Rolling Code
 • Ergonomisk design
 • Passar till vägghållare SESMT03
 • Batteri: L1028 - 12V

Läs mer>>

Källhänvisning: Text och bild från CDVI

Nya roterande filar siktar in sig på krävande applikationer

Dormer Pramet har utökat sitt program med hårdmetallfilar med nya verktyg för bearbetning av superlegeringar och för borttagning av avbrutna bultar.

Filarna för superlegeringar har utformats för att kunna klara de mest krävande jobben i nickel-och titanlegeringar. Filarna för superlegeringar har utformats för att kunna klara de mest krävande jobben i nickel-och titanlegeringar.

Filarna som är avsedda för legeringar kallas AS och har en avancerad skärgeometri, som ger en effektiv och smidig avverkning med hög ytkvalitet på detaljen. Det gör filarna idealiska för gradning och fasning inom reparation och underhåll, rymd och flygindustri och kraftverksindustrin.

AS-filarna finns i nio olika former och arbetar med hög avverkningsgrad och de finns i ett nytt set, P8006 i de olika utförandena. 
Dormer Pramet har även lanserat en ny serie filar speciellt framtagna för att förbereda ytan på en avbruten bult innan borttagning, utan att skada gängan i detaljen.
Filarna finns i två varianter, båda är cylindriska, varav den ena har en plan ände och den andra har försänkningsskär med 150° vinkel. Filarna finns i en mängd diametrar och längder för att klara olika gängdimensioner.
En speciellt utvecklad skärgeometri underlättar filning i hårda skruvmaterial och ger bra förutsättningar för att sedan borra i centrum av skruven eller bulten.
De nya filarna utgör ett bra komplement till Dormer Pramets existerande sortiment av roterande filar för stål, rostfritt, icke-järnmetaller, plaster, glasfiber, kompositer, mm.

Hela Dormer Pramets sortiment kan rådgöras och beställas via Göthes Teknik. För specifika frågor eller beställning ring oss gärna på 010 - 483 40 80

Källhänvisning: Text och bild från Dormer Pramet

Ny medarbetare samt omorganisation av utesälj

Markus Orr blir ny regionansvarig Säljare på Sveland och Norrland för OEM Metall & Trä under våren / sommaren 2020.

Som Markus efterträdare har vi rekryterat Gustaf Wesslén, 27 år gammal (född 1992), vilken är uppvuxen i Sundborn men bor idag i Bengtsheden utanför Svärdjö, tillsammans med sin sambo Erica.

Gustaf kommer från Hallbyggarna Jonsered AB i Falun, där han arbetat i 7 år, både som montör, projektledare och idag som platschef för affärsområde hallar.

Gustafs fritidsintressen är b.la. allehanda träning, innebandy, paddel och skoteråkning .

Gustaf har en uppsägningstid på 3 månader, men man försöker att hitta en ersättare till Gustaf så fort som möjligt , och då kan det gå fortare att få se Gustaf med GIB Hatten på!

Med dessa förändringar, i vår säljorganisation har vi nu skapat förutsättningar till en bra fysisk marknadsnärvaro (Se nedan) samt med bibehållen hög tillgänglighet i teknisk support och orderservice.

Vi har gjort följande förändringar på utesälj, med regionindelning, som vi är övertygade kommer att skapa nya mervärden till våra affärspartners.

 • Thomas Larsson blir Regionansvarig Säljare, OEM TRÄ – Götaland, utgår från vårt kontor i Göteborg.
 • Sebastian Harnesk blir Regionansvarig Säljare, OEM METALL – Götaland, där vi öppnar ett säljkontor i Malmö den 9 mars 2020, adressen är Kosterögatan 9, 211 24 Malmö
 • Markus Orr blir regionansvarig säljare, OEM METALL & TRÄ – Svealand / Norrland. Dvs Markus blir ny utesäljare, och utgår från vårt kontor i Falun.
 • Per Yman är Försäljningsansvarig OEM – Sverige, och utgår från vårt kontor i Stockholm.

Fakta Markus: 

 • Markus Orr född 1975, bosatt in Bisperg utanför Säter.
 • Markus började vid Göthes Industribeslag AB, den 2 januari 2015.
 • Markus är gift och har två vuxna barn, dotter 22 år samt son 20 år.
 • Markus är utbildad Möbelsnickare vid anrika skolan Carl Malmsten i Stockholm.
 • Markus arbetade på Säters Snickerifabrik som arbetsledare och produktutvecklare mellan åren 2008 – 2014. Dvs i 6 år innan han började sin nya karriär som lås- & beslagssäljare vid GIB.

Leveransläget kopplat till Coronaviruset

Vi ställer alltid bra service och hög leveransförmåga högst på agendan.

Med ovan bakgrund vill kort beskriva statusen kopplad till situationen runt Coronaviruset.

Det råder för tillfället osäkerhet i hur Coronaviruset kommer att påverka vår produktförsörjning framöver. Hittills och i dagsläget har vi inga problem med försörjningen till er som kund. Men flera leverantörer har under senaste veckan aviserat att det kan uppstå problem längre fram eftersom produktion i många fabriker inte kommit igång efter kinesiska nyåret och rådande Coronavirus, vilket får till följd att en del leveranser från framförallt Kina inte kommer skickas i tid.

Vi har ökat våra inköp, trots detta finns det en risk att det kommer att påverka vår servicegrad inom vissa produktområden.

Vi kommer hålla er uppdaterade så snart vi har mer information att ge.


Tack för din medverkan på ON / OFF ICE

Ett stort tack till alla som tog sig tid att komma till vår mötesarena ON ICE 2020. Utan er medverkan hade det inte blivit så bra som det blev. Hoppas att få se er igen nästa år!


Järnhandeln är ingen modern förseelse. Den bör ha funnits ända sedan de första verktygen av flintsten byttes mot någon annan vara. Tidigt uppstod ”fabriker” som tillverkade verktyg för försäljning. Man har funnit platser med så mycket flintavfall att det måste ha rört sig om en ganska storskalig produktion. Likaså har man här hittat verktyg som kommer från sydligare länder. Den svenska järnhandeln, som fristående affär, fanns redan i mitten av 1600-talet. Sortimentet bestod av en mängd olika varor. Beslag, spik och skruv fanns i lådor med prov på innehållet fastsatt på framsidan. Ett besök i en järnhandel var något extra, i synnerhet om man var tekniskt intresserad. Vissa järnhandlare tillhandahöll också Meccanon i olika storlekar, vilket nog påverkade många pojkar i val av framtida yrke.

Källhänvisning: Text och bild från Flinks Järn


Vi arbetar efter gällande GDPR bestälmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.