Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nordiska URPREMIÄRER mars-maj 2020

MARS

Foto: Östgötateatern

BYGDENS SÖNER  av Anders Duus

När Roger och Patrik var tolv år var de först på plats vid en trafikolycka och räddade ett liv tillsammans. Den sommaren var de bygdens stolthet. Bara några månader senare var deras vänskap över för alltid. Vad var det egentligen som hände?
Tjugofem år senare bor Roger kvar i byn, djupt rotad i jaktlaget och lanthandeln. Så flyttar Patrik plötsligt hem. Gamla spöken väcks till liv och snart hotas Rogers plats i gemenskapen.

Roller: 1 (1m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

Premiär den 3/3 på Riksteatern i Skänninge, i samarbete med Östgötateatern


Affisch: Linda Wallgren Illustration: Camilla Engman

JAG ÄR BETLEHEM DAWIT ISAAK  av Ninna Tersman, fritt efter en roman av Dawit Isaak

Jag är Betlehem Dawit Isaak handlar om att växa upp utan sin pappa. Och om att fly till ett nytt land där allt är annorlunda och där människorna ser annorlunda ut. Om att vara ung och leva i ett mellanförskap men ändå försöka hitta sig själv och sina framtidsdrömmar. Det handlar om Dawits dotter Betlehem Isaaks uppväxt och hur hon som barn tvingas fly från sitt hemland Eritrea.

Roller: 1 (1k)  Publik: Från 14 år  Språk: Sv

Premiär 6/3 på Angereds Teater


Foto: Sören Vilks

LOVE SONGS  av Gustav Tegby & Maja Salomonsson

Musikteater med stora känslor, mäktig musik och kärlek i alla dess former.

Love Songs handlar om låtarna som har format vår bild av kärleken, där socialrealism möter episk romantik. Utifrån insamlade historier från hela landet berättas här om starka minnen kopplade till kärlekssånger som får hjärtat att brista.
Fem skådespelare och artister vrider och vänder på vår bild av romantiken. Med mycket humor och stort allvar iscensätts en sentimental kärleksbomb. En rolig, tragisk och hjärtskärande scenshow om längtan efter de riktigt stora känslorna.

Roller: 5  Publik: Vuxna  Språk: Sv

Premiär 10/3 på Riksteatern i Tumba


Bild: Norrbottensteatern

DET JAG BARA VÅGAR DRÖMMA OM 
av Camilla Blomqvist

Det är kvällen innan skolavslutningen. Snart går Pinnen, Darya, Kevin och Stig ut sexan och i höst börjar högstadiet, tonåren och resten av livet. I skolan pågår festen med stort F, drömdiscot, det allra sista partyt i sexan.
Det är också sista chansen att säga det som aldrig sagts och göra det som aldrig gjorts. Att bekänna sin kärlek, säga ifrån, bara strunta i allt, eller göra sin röst hörd. Alla är där. Alla utom Pinnen.

Roller: 4 (4k)   Publik: Från ca. 10 år  Språk: Sv

Premiär 3/11 på Norrbottensteatern, Luleå


Foto: Mats Bäcker

IRAKISK KRISTUS  av Hassan Blasim, dramatisering: Lucas Svensson

I ett gränsland mellan minne och fantasi, i en brutal skildring av en rå verklighet, rör vi oss mellan Irak och Finland med berättelser där det surrealistiska och absurda också är helt realistiskt.

Boken "Irakisk Kristus" kom 2013 och författaren, Hassan Blasim, som bor i Helsingfors, ansågs då ha revolutionerat den arabiska litteraturen - från Finland. 2014 fick han sitt internationella genombrott när The Independent utnämnde ”Irakisk Kristus” till årets bästa översatta bok. Boken utgavs på svenska 2015 i översättning av Jonathan Morén.

Roller: 9 (4k, 5m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

Premiär 12/3 på Teater Galeasen, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten


Foto: Matilda Rahm

SEROTONIN  av Michel Houellebecq i dramatisering av Lucas Svensson

Florent-Claude, en djupt deprimerad byråkrat, ligger på sin hotellsäng och röker. Det är det enda hotellet i Paris där man ännu får röka på rummet. Han har lämnat sin unga, japanska flickvän utan ett ord. Han hatar henne men orkade inte göra slut. Han har sagt upp sig från sitt arbete på jordbruksdepartementet. Här, utan egentliga intressen eller ambitioner kvävs han av sin egen ensamhet. Det enda som håller liv i honom när han är på väg att dö av sorg är 10 milligram Captorix om dagen. Ett piller som kommer att göra honom impotent. Han bryr sig inte. Han tar det lilla pillret efter sitt morgonkaffe, efter tre eller fyra cigaretter. Han sätter sig upp på sängkanten.

Roller: 1 (1m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

Premiär 27/3 på Kulturhuset Stadsteatern


APRIL

Foto: Klara G

ÅRETS SVENSK av Gertrud Larsson

80-tal. Yuppies. Italienska kostymer. Rolex. Filofax. På börsscenen ramlar en man in från ingenstans, med doktorshatt, säckiga byxor och ostruken skjorta. Refaat El-Sayed, en entreprenör utöver det vanliga, ger sig in i läkemedelsbranschen. Och aktievärdet på hans nyförvärvade företag Fermenta stiger med raketfart.

Journalisterna jublar! Näringslivet jublar! År 1985 blir han utsedd till "Årets svensk" av SVT:s Rapport. Men här ligger en gravad hund. En fasad börjar krackelera. Guld ska bli till sand och ensam kvar på fotbollsplanen står Refaat, utan medspelare och utan målvakt.

Roller: 8 (2k, 6m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

Premiär 4/4 på Uppsala Stadsteater


DET INGEN FÅR VETA OM PAPPA av Lucas Svensson

Aja har flyttat med sin mamma till Sverige från Finland. Hon ska börja i en ny klass. Barnen skrattar åt hennes namn. På kvällarna är hon ofta ensam eftersom mamma jobbar på restaurang. Då drömmer hon att hon pratar med pappa i fängelset.  Är dom lika? Vad gör han där? När ska han bli fri? Ska dom någonsin träffas?

Skådespelaren Aja Rodas pappa satt i fängelse under stora delar av hennes uppväxt. Dramatikern Lucas Svensson har intervjuat Aja och skrivit en pjäs inspirerad av henne berättelse.

Roller: 2 (1k, 1m) + en violinist  Publik: Barn från ca 10 år  Språk: Sv

Premiär 16/4 på Teater Gyllene Draken


Foto: Matilda Rahm

CHEFEN  av Malin Axelsson

Den nyblivna mellanchefen Jenny sugs in i obegripliga maktspel i den stenhårda chefshierarki som råder på företaget. Likt en blodig maffia släntrar cheferna mellan lunch-restaurangen och mötesrummen. Vad den duktiga mellanchefen Jenny inte anar är att hon själv ska bli orsak till sin egen undergång.
Chefen är ett absurt, komiskt och mörkt kontorsdrama om våra innersta begär. En surrealistisk samtidsskildring på managementspråk. Det handlar om kroppar och kostymer, om att dominera och domineras. Och om porriga skräpmail, uppfuckade PowerPointpresentationer och medarbetarsamtal från helvetet.

Roller: 5 (3k, 2m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv

Premiär 17/4 på Kulturhuset Stadsteatern, i samarbete med Riksteatern


Bild: Malmö Stadsteater

HALVA MÅNEN  av Roland Schimmelpfennig

En kärleksberättelse för vår tid. I en sliten förort bor en man som säljer frukt och grönsaker. Egentligen är han nog poet och varje frukt han säljer har en historia. Olga börjar jobba i hans butik, och de blir kära. "Det kommer aldrig hålla", säger folk, "de är för olika och han är på tok för gammal för henne." Samtidigt kommer det en cirkus till förorten och Olga möter en yngre man. Men det finns ju alltid två sidor av samma historia, eller hur? Vad finns i fantasin och vad finns i verkligheten?

Roland Schimmelpfennig har skrivit pjäsen Halva månen direkt för Malmö Stadsteater.

Roller: 5 (2k, 3m)  Publik: Barn/unga  Språk: Ty, Sv

Premiär 24/4 på Malmö Stadsteater


Bild: Aarhus Teater

DRACULA  av Bram Stoker i dramatisering av Lucas Svensson och Martin Lyngby 

Dracula växer upp i en tid av krig, massvåldtäkter och pest. Som en aristokratisk demon reser han genom århundradena. Dracula skyr inga medel för att skydda familjens ära. I slutet av 1800-talet ser han en möjlighet att återupprätta släkten Draculas storhet genom att erövra det brittiska imperiet. På så sätt vill han skapa en ny era, där människor är slavar under vampyrer. Mina Harker ser hotet och förstår hans planer. En liten grupp män samlas runt henne för att bekämpa vampyren och rädda civilisationen.

Roller: 9 (2k, 7m) + operakör  Publik: Vuxna  Genre: Musikteater  Språk: Dan

Premiär 29/4 på Aarhus Teater i samarbete med Den Jyske Opera


MAJ

Bild: Aalborg Teater

KØD  av Thomas Markmann

Kød (Kött) är en fantastisk och rafflande ny dansk pjäs som ställer frågan: ”Hur skulle du känna dig om det var du som var grisen?”

Sissel och Johan träffas på en fest där kött steks så att fettet sprutar och konsumeras i enorma mängder. Genom stekoset får Sissel och Johan snart ett gott öga till varandra. De lämnar festen och - möter en talande gris. Är de så fulla? Är Sissel galen som vill ta den med hem, eller är Johan hjärtlös när han inte vill? I vilket fall kommer de alla tre hem till lägenheten, och nu tar svinerierna verkligen fart. Det är inte lätt att vara gris i ett land där nästan 20 miljoner svin slaktas årligen.

Premiär 4/5 på Aalborg Teater


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.
Svensk översättning från de danska hemsidorna av Lena Nylén Tyrstrup.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena och Sara

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart som möjligt. DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.