Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Välkomna till Länsteatrarna på Folk och Kultur!

Foto José Figueroa, Lina Ikse, Titti Grahl.

Idag den 5 februari startar den tredje upplagan av Folk och Kultur. Kronprinsessan Victoria är kulturkonventets officiella beskyddare och kultur- och demokratiminister Amanda Lind inviger. Det blir seminarier, diskussioner och samtal under fyra späckade dagar i Munktellstaden i Eskilstuna 5-8 februari. Du kan också mingla, workshoppa, se föreställningar, pyssla och pröva på olika handverk på stora utställartorget eller lösa melodikrysset live tillsammans med programledaren Anders Eldeman!

Länsteatrarna i Sverige kommer att synas ordentligt med en stor monter på utställartorget där vi informerar om vår organisation och våra medlemmars verksamhet.

- Det är en  bra möjlighet för oss att visa upp länsteatrarna som Sveriges största scen med allt vad vi gör för att leverera professionell scenkonst i hela landet, som en viktig del i den kulturella infrastrukturen, säger Michael Johansson, verksamhetsledare.

- Kom förbi och säg hej, här finns plats för att mötas och diskutera frågor som rör länsteatrarna!

Bland alla programpunkter kan vi nämna att Länsteatrarna i Sverige samarrangerar seminariet Barnen som sviks av kulturpolitiken och Vittnesmål från den kulturpolitiska myllan och att representanter från Länsteatrarna medverkar på flera seminarier och samtal. Giron Sámi Teáhter arrangerar mingel och kulturpolitisk toppmöte, Scenkonst Sörmland medverkar med flera arrangemang och visar även dansföreställningen Verkningar. Regionteater Väst spelar sin föreställning Från Ö till Ö.

Läs mer om länsteatrarnas medverkan på Folk och Kultur här.


Ordförande Robert Uitto har ordet

Länsteatrarna i Sveriges ordförande Robert Uitto, foto Jonas Jörneberg

"-Kulturen som måttstock för den fria demokratin blir allt mer tydlig och kampen för den friheten är inte helt självklar. Jag vill särskilt understryka detta då jag personligen upplever att många har resignerat, blir allt mer tillåtande och slutar reagera när uppenbara hot på nätet, kränkningar eller klåfingriga politiker vill påverka det fria ordet och kulturens innehåll.

Vi måste stå upp för demokratin, stå upp för friheten och vara stolta över att vi runt om i landet ännu så länge har fria scener som producerar scenkonst av vikt, med ett innehåll som många gånger oroar, skapar debatt eller berör - så som kulturen och scenkonsten skall göra."

Läs hela Roberts krönika för februari här.


Folkteatern Gävleborg bjuder in till Kunskapsdagar 30-31 mars

Föreställningen Shakespeares Hjärtslag, foto Martin Skoog

Scen:se är ett treårigt projekt som startade hösten 2018, där konst skapas specifikt för barn och unga med svåra intellektuella funktionsvariationer. Folkteatern i Gävleborg har producerat två teaterföreställningar; Stranden och Shakespeares hjärtslag, som har spelats i regionen och varit på turné  med Riksteatern.

Nu börjar det närma sig projektets avslutning och den 30-31 mars samarrangerar Folkteatern Kunskapsdagar i Gävle för att summera och sprida erfarenheterna av projektet. Du är hjärtligt välkommen att delta! Läs mer om dagarna och hur du anmäler dig här.


America vill synliggöra människan - på Östgötateatern

Föreställningen Dumar, foto Satu Knape

Communityteater är en teaterform där berättelsen som framförs på scenen bygger på en verklig berättelse, ofta framförd av berättaren själv. Med hjälp av dramatikern och regissören America Vera-Zavala ska nya perspektiv ges plats på Östgötateatern. I vår står hon bakom tre lokala communityteaterprojekt i Norrköping och Linköping. Läs en intervju med America här.


Länsteatrarna i Sverige, c/o Svensk Scenkonst, Birger Jarlsgatan 39, 11145 Stockholm

Möte och mingel med Giron Sámi Teáhter

Foto Giron Sámi Teáhter

Giron Sámi Teáhter arrangerar ett samiskt kulturpolitiskt toppmöte på Folk och Kultur den 5 februari. På mötet lanseras Viermie – K, ett nytt nätverk för kulturell infrastruktur. Mötet föregås av ett girbmidit/mingel där det bland annat bjuds på specialiteter från Sápmi. Läs mer


Mia Ringblom Hjertner ny teaterchef på Oktoberteatern

Foto Johanna Lindell

Mia Ringblom Hjertner blir ny teaterchef på Oktoberteatern. Mia tillträder den 1 maj. Hon är i dag konstnärlig chef på Unga Spira på Smålands Musik och Teater, en tjänst som hon har haft sedan 2016. Läs mer


Länsteatrarna möter Amanda Lind

Den 20 januari mötte en delegation från Länsteatrarnas styrelse och kansli, bestående av ordförande Robert Uitto, ledamot Yvonne Rock och verksamhetsledare Michael Johansson kulturminister Amanda Lind på Kulturdepartementet. Det blev ett varmt och bra samtal med fokus på lösningar och goda exempel, skriver Michael Johansson i en rapport från mötet här


Grattis Regionteater Väst!

Foto Lina Ikse

Teaterkritikernas Barn- och ungdomsteaterpris 2019 gick till Regionteater Västs uppsättning Peter och Janne gör slut i regi av Mattias Brunn, med  Jan Coster och Peter Lorentzon i huvudrollerna.

- Det är ett erkännande för våra metoder och processer på Regionteater Väst, vi vet vad vi gör helt enkelt i arbetet med den unga publiken och är bra på det! säger en stolt Susanna Dahlberg, vd. Läs mer


Månadens premiärer på länsteatrarna

Foto Patrick Degerman

På vår hemsida www.lansteaterna.se finns alltid aktuell info om månadens premiärer på länsteatrarna. Tjechovs Tre systrar på Västerbottensteatern har t ex premiär den 27 februari! Läs mer


Följ oss på Facebook

Missa inte senaste nytt! Följ oss på Facebook så vet du vad som händer!


Har du några frågor?

Kontakta gärna Michael  på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.

Michael Johansson

Verksamhetsledare, Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.