Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Februari 2020

Hej ##firstname##!

Nu kommer ljuset och vi med det!
Vintern har dröjt med sin ankomst i stora delar av landet. Mindre halka och ingen snö har förmodligen resulterat i färre brutna lårbenshalsar, färre trafikolyckor och färre skallskador från halkolyckor. Alltid något gott med den milda vintern, även om det hade varit fint med litet snö som skapar vinterstämning här på sydligare breddgrader också.

Vinter i Karlstad, februari 2017.

Välkommen till Lund, 11-12 mars!

Rörelse, reseupplevelser, balans: kom till Lund!

Håkan visar Memoride och ActiLeg på tidigare mässa. Klicka på bilden för att se en kundfilm om Memoride.

11-12 mars ställer vi ut på mässan/konferensen Fokus Hjälpmedel i Lund.
Eventet äger rum på Sparbanken Skåne Arena och vi ser verkligen fram emot att komma tillbaka!
Testa ActiLeg (rörelseträning), Memoride (virtuella och klimatsmarta reseupplevelser) och Treax-plattorna(balans och reaktionsförmåga).
Mer om våra lösningar nedan.

Välkommen till vår monter B:09!


Prata, lyssna, aktivera

Hur kan man utveckla äldrevården så att våra seniora medborgare får det ännu bättre?

Givetvis kan mycket göras för att höja livskvaliteten. Vårt beteende i umgänget med seniorerna är ju viktigt, att vi ser och bekräftar individen är centralt. Om vi lyssnar på individen så förstår vi behovet bättre, sedan kan vi ge rätt hjälp i det aktuella fallet. En bra kunskap ger oss möjlighet att ge rätt vård. Att prata mycket med individerna, lyssna och aktivera, kan vara en väg mot en ännu bättre vård. Helt enkelt en individbaserad vård med fokus på att engagera individen i olika aktiviteter och göromål. Ett tips är att prata och lyssna, samtidigt som man rörelsetränar med ActiLeg!


En bra aktivitet med ActiLeg

Ett positivt exempel på hur man kan vara aktiv och samtala med varandra under en trevlig social stund, finns i filmen från Edsätra Äldreboende i Stockholm. Ordspråkskort, glada kommentarer och en mycket positiv stund tillsammans: härligt att se! Kolla in filmen från Edsätra, som spelades in för några år sedan.


Äntligen ett hjälpmedel...

Se vår film från Örgryte-Härlanda Sdf i Göteborg, där Towa berättar om erfarenheter av ActiLeg i verksamheten. Ur filmen: "Äntligen ett hjälpmedel som man kunde använda till personer med kognitiva funktionsnedsättningar".


I go nuts!

I Svenska Dagbladet den 3/2-20 finns en artikel om kost m.m.
I artikeln, skriven av Ann-Cathrine Johnsson, guidar Malin Attefall i fyra skilda sätt att äta och tänka kring mat: intressant och lärorikt tycker jag personligen. "Nötter och oliver som snacks", enligt Medelhavskosten: gärna för min del (som tål nötter).

Ur artikeln:

  • Lågkolhydratkost: bygger på att undvika kolhydrater i olika hög grad, beroende på vald diet.
  • Vegetarisk kost, till exempel Vegan, Vegetarian, Raw food. Här nämns att om man väljer bort mejeriprodukter så kan tillskott av B12 behövas.
  • Fasta: 5:2-dieten nämns, det är enligt artikeln den diet som flest svenskar googlar på. Ät vad du vill under 5 dagar och låt kroppen gå på sparlåga i två dagar.
  • Medelhavskost: Livsmedelsverkets kostråd har hämtat inspiration från Medelhavskosten, enligt artikeln. Till rekommendationerna hör mycket grönsaker, frukt och bär. Hellre fisk och skaldjur än rött kött och chark.
    Byt ut det vita mjölet mot fullkorn, ersätt smör med växtbaserade matfetter och välj hellre magra än feta mejeriprodukter. Denna kost är allsidig, enkel i sociala sammanhang och den saknar förbud. Den typiska Medelhavskosten består av olivolja, frukt, grönsaker och spannmål, ost eller yoghurt varje dag. Baljväxter och fisk minst två gånger i veckan. Nötter och oliver som snacks, kött ibland och även litet vin någon gång ibland.
    Livsmedelsverket rekommenderar inhemska, nordiska livsmedel och framhåller fiberrik mat och fullkorn men inte vin. I övrigt är rekommendationerna snarlika.
    (Medelhavskost är min personliga favorit bland dessa alternativ, kombinerat med ökad motion: vad tycker du? Hör gärna av dig.)

Ur tidigare nyhetsbrev: Livsviktigt Kokboken


En perfekt omväg

Nu har jag hittat en perfekt omväg för mina dagliga promenader till och från jobbet!

33 minuter i raskt tempo (i stället för 18 minuter) i vardera riktningen, 3,3 km per sträcka i stället för 1,8 km. 5 dagar per vecka (i stort sett, ibland måste jag ta bilen). Det känns toppen för blodcirkulation, syresättning med mera. En timmes rask promenad per dag, perfekt för mig. Kombinerat med joggning och tennis så gott som varje vecka känns det helt rätt.

"Det är aldrig för sent att börja träna", som jag läste någonstans.
Inte heller för sent att rycka upp sig och öka träningsmängden, i mitt fall.


Våra lösningar för vården

Rörelseträning

ActiLeg: för en trevlig, anpassad rörelseträning med en fin social kontakt.

 

Reseupplevelser

Memoride: gör virtuella resor till valda platser med Memoride-appen, Google och surfplattan. Se bilderna på TV/Bildskärm/Filmduk.

Balansträning

Treax: färgglad och lysande träning av balans, reaktions-förmåga och kognitiva färdigheter.

Klicka på bilderna för att se film om respektive produkt/lösning.


ActiLeg AB, Träffgatan 2, 136 44  Handen
Tel: 0702-838365        e-post: info@actileg.com       Hemsida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.