Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


LIVSVIKTIG DRAMATIK


NY författare på Colombine!
Välkommen Eva-Maria Benavente Dahlin

"Några av oss", Riksteatern, Foto: Urban Jörén

NÅGRA AV OSS 
av Eva-Maria Benavente Dahlin

Petr Ginz är 14 år när han anländer till Theresienstadt. Tillsammans med en grupp andra pojkar utropar han en egen republik och ger ut tidningen Vedem. Under två års tid ger de ut 83 nummer. Med risk för sina liv rapporterar de sakligt och gripande om livet i koncentrationslägret. 1944 förs Petr Ginz, 16 år gammal, till gaskamrarna i Auschwitz. En av pojkarna i redaktionen gömmer tidningarna och texterna bevaras för framtiden. Pojkarna i Theresienstadt lyckades i det yttersta mörkret mobilisera sin kreativitet till motstånd, medmänsklighet och meningsskapande.

Eva-Maria Benavente Dahlin skildrar lyhört och nyktert denna smärtsamma historia.

"En dag kommer jag kanske förstå
Att jag bara var en liten
Liten
Obetydlig röst
I kören av 30 000"
(Ur dikten Terezín av Hanus Hachenburg)

Pjäsen baseras på utdrag ur böckerna:
”Petr Ginz dagbok” i svensk översättning av Tora Hedin
”We are children just the same” redaktörer: Marie Rút Křížková, Kurt Jiři Kotouč och Zdeněk Ornest

Roller: 3 (3m)  Publik: Vuxna  Språk: Sv 


NY ospelad pjäs!

LITTLE BOY 
av Irena Kraus

”Det var helt magiskt. Jag förstod ingenting. Hur kunde någonting lysa med en sån sjuk kraft. Allt det fula trötta och fattiga omkring mig såg ut som i sagan. Varför hade jag aldrig tänkt på det förut? Att min plats på jorden var så vacker.”

Little boy handlar om det ofattbara som inte kan hända, om atombomben som faller över hans plats på jorden och om Simon från Malmö som går omkring bland museets montrar i Hiroshima sjuttiofem år senare och ser spår efter pojken och hans älskade hund Rinko. Men Little boy handlar först och främst om identitet, om var man hör hemma och om att hitta hem. Både och, frågar han sin mamma, går det att vara både och? Han liknar inte någon av sina föräldrar. Har jag legat i din mage, undrar han? Med en fot i Sverige och en i Japan känner han sig kluven och försöker hitta hem. Med humor och värme berättar han sin historia för oss. Den om Little boy, atombomben som föll, och den om honom själv - little boy.

Roller: 1 (1m)  Publik: Barn fr ca 12 år  Språk: Sv


Bild: Stina Wirsén

HISTORIEN OM BODRI 
av Hédi Fried, med bilder av Stina Wirsén

Vi har bildrättigheter och de litterära rättigheterna för dramatisering.

Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. Bandi, Marikas hund, älskar hon också. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i sin lilla stad. En dag får de höra talas om en elak man som har mycket makt. Han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Adolf Hitler.

"Min mamma säger – han kommer inte hit.
Min pappa säger – vi har inte gjort något fel, vi behöver inte vara rädda."


Hédis föräldrar vill trösta henne och hennes syster, men Hédi ser. Hon ser att pappa är rädd, och mamma också.

Roller: valfritt  Publik: Barn  Språk: Sv


Foto: Felix Grünschloß

SKLAVEN LEBEN  av Konstantin Küespert

Sklaven Leben (Slavliv) är en "tänk om"-historia. Küespert vänder på perspektivet och frågar sig vad som hade hänt om det varit Afrika, och inte Västvärlden, som dominerat historiens utveckling. Om svarta hade varit vita och vita hade varit svarta.
Küespert tvingar ner européerna i flyktingbåtarna, han låter senegalesiska storföretag härja i nordsjöfiskarnas fångstområden och tysk arbetskraft vårda asiatiska seniorer. Svarta etnologer tittar på de exotiskt främmande vita männen och slaveriets historia utspela sig i det ”vilda Europa”. Dessa ombytta roller åskådliggör de brutala och orättvisa maktförhållandena. 

Roller: många (dubbleringar möjliga, 6 skåd. i uruppsättningen)  Publik: vuxna  Språk: Ty


Det Norske Teatret, Foto: Dag Jenssen

WAS DAS NASHORN SAH ALS ES ÜBER DEN ZAUN SCHAUTE
(What the Rhinoceros Saw When it Looked Over the Fence)

Björnen, det senaste nytillskottet i djurparken, har flyttat in i noshörningens bur. En morgon låg noshörningen bara där - död, alldeles översnöad, och med mycket sorgsna ögon. Björnen har så många frågor, men han får inga svar. Istället får han förhållningsorder: Titta inte på "de randiga", bry dig bara om dina egna angelägenheter och se till att roa "stövel-bärarna". Men vad händer egentligen med alla "de randiga" på andra sidan stängslet? Och hur mår man själv när man vägrar se det uppenbara?

Jens Raschkes prisbelönta pjäs (Deutscher Kindertheaterpreis 2014) handlar om ett zoo i anslutning till nazisternas koncentrationsläger Buchenwald. Men främst handlar den om medlöperi, empati, solidaritet och civilkurage.

Roller: valfritt  Publik: Barn fr ca 12 år, Familj  Språk: Ty, Eng, No


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Franka & Sara

 


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.