Nyhetsbrev från SBS med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.Nr1                2020                 Årgång 52


Hamnen i februari 2020....

SBS Nyhetsbrev


Hej!

Här kommer ett rykande färskt nummer av din båtklubbs nyhetsbrev Sätra Båt. Vi är ju mitt i vintern (?!) och en sittbrunn, 28 grader i luften och trevligt sällskap känns ju ganska långt borta just nu även om den riktiga vinterkylan verkar vara frånvarande. Dock finns det all anledning att tänka på annat som har med klubben och båten att göra och att fundera lite extra på vad som behöver fixas inför SBS sjösättning 3:e maj. Vi ska i detta nummer försöka lista en del saker som underlättar förberedelserna lite extra.

Kallelse till Årsmötet 2020 5/3

Inbjudan och agenda

Snart är det dags för ditt och din båtklubbs viktigaste möte i år, Årsmötet. Det är där de stora besluten tas och då din rösträtt kommer till användning. Då bestäms avgifter, och andra viktiga saker för dig som medlem. Mötet varvas med fikapaser och samkväm med vinterdvalande medlemmar och båtägare som längtar till våren - precis som du.

Datum: Torsdagen 5:e mars 2020

Tid: 19:00

Plats: SBS Klubbhus

Agenda

1 Mötets öppnade.
2 Fråga om årsmötets behöriga utlysning.
3 Godkännande av dagordning.
4 Val av protokolljusterare tillika rösträknare
5 Val av mötespresidium
    - Ordförande
    - Sekreterare

6 Föredragning av styrelsens verksamhets- och
förvaltningsberättelse för SBS och SVI
7 Revisorernas berättelse. SBS och SVI var för sig.
9 Fastställande av resultat- och balansräkning SBS och SVI var för sig.
10 Beslut om föreningens resultat SBS och SVI var för sig.
11 Frågan om ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter SBS och SVI var för sig.
12 Avgifter och Budget SVI 2020.
13 Propositioner och motioner.
   - Miljöpolicy

14 Val av funktionärer för kommande år. 

 • Ordförande 2 år
 • Ledamot sekreterare 2 år
 • Ledamot hamnkapten 2 år
 • Ledamot 2 år (arbetschef)
 • Ledamot 2 år (informationsansvarig)
 • Ledamot 1 år (vice hamnkapten)
 • Suppleant 2 år (Klubbmästeri möten)
 • Suppleant 2 år (Vice arbetschef)
 • Revisor ordinarie 2 år
 • Övriga funktionärer

15 Hedersmedlemmar.
16 Förtjänsttecken.
17 Avslutning

Bilagor att medtaga till Årsmötet


Under kvällen för Årsmötet kommer du kunna lyssna till ett par medlemmars spännande erfarenheter av att hyra kanalbåt i England och Holland. Ett föredrag som ger mersmak! 

England

Holland

Ordföranden har ordet

När detta skrivs är det slutet av januari. Mälaren och Båtsällskapets hamn är isfri, det är flera plusgrader och långtidsprognosen tyder inte på något direkt väderomslag. Igår tog jag en tur med hojen, en magisk känsla att denna tid på året åka motorcykel.

Men samtidigt manar det till eftertanke. 2019 var det näst varmaste året sedan den genomsnittliga världstemperaturen började mätas, endast 2016 har varit varmare. Naturkatastroferna avlöser varandra och det känns som om världens ledare famnar i blindo.

Som båtfarare i Östersjön förfasas man över den allt mer påtagliga algblomningen. Övergödningen är en konsekvens av mångårigt utsläpp av kväve och fosfor som framförallt kommer från jordbruket, men även transport, utsläpp från reningsverk och enskilda avlopp är påverkansfaktorer. Östersjösamarbetet har inneburit att läckaget minskat, men det är fortfarande långt till en nivå som Östersjön klarar.

Sätra Båtsällskap vill självfallet dra sitt strå till stacken. På årsmötet kommer vi att behandla en uppdaterad version av vår miljöpolicy. Vi verkar i norra Europas största dricksvattentäkt och det ställer krav på oss som organisation. Det som ligger närmast till hands är att samtliga båtar i vår hamn måste vara bottenmålade med färg godkänd för Mälaren och det senast 2021. Det är ett absolut krav att alla medlemmar tar del av miljöpolicyn och lever upp till dess intention.

Åter till den isfria hamnen. Vi ser att isen lägger sig allt senare i Mälaren och vissa år, på senare tid, har det knappt varit någon is att tala om. Fortfarande tar vi upp våra båtar i slutet av september och sjösätter i början av maj, precis som vi gjort i båtklubben i 50 år. Det kanske är dags för oss i SBS att initiera en diskussion med SVI om senare upptagning? Det är inte utan en viss avund man står på land i början av oktober och ser förbiseglande båtar i strålande solsken!

Arbetsplikten vår 2020

Läs mer om SBS arbetsplikt
Läs mer om SBS arbetsplikt

Vid årsmötet den 5 mars öppnas bokning för årets 4 arbetsdagar.

Vårens arbetsdagar blir lördag den 18/4 och söndag den 19/4

Höstens arbetsdagar blir lördag den 24/10 och söndag den 25/10.

Den sista anmälningsdagen för vårens schemalagda arbetsdagar är den 1 april och den 1 oktober gäller för höstens dagar, samt för de alternativa arbetsuppgifterna, som i år är begränsade till att städa klubbhuset, alternativt friköp för 1000 kr. I år och som förra året bemannar SVI korvkiosken.

Några större tidskrävande arbetsinsatser för klubben är ej planerade för kommande år. Dock har vi behov av några arbetsvilliga helgen den 4-5/4 för att bestycka ett tiotal nyköpta rena båtbommar med Y-ben och flottörer. Ett tillfälle för er, där de schemalagda dagarna ej passar.

Att klara sjösättning och upptagning av alla bommar och bojar samt löpande underhåll av vårt klubbhus med omkringliggande mark på endast fyra arbetsdagar och under rimliga förhållanden, kräver full styrka, minst 25 medlemmar per arbetsdag.

Du ansvarar själv för att anmäla och fullgöra din arbetsplikt. Vi ser helst att du anmäler dig via Svenska Båtunionen Bas-K.

För dig som saknar tillgång till internet kommer anmälningsblankett som vanligt att finnas i klubbhuset.

Schemalagda arbetspass börjar kl 9.00 och beräknas vara avslutade ca 14.30.

En gemensam sopplunch serveras kl 11.30

 

Välkomna önskar arbetsledarna:

Stefan och Olle

Anmälan till kurs i förarbevis

Du som har följt skrivelser från klubben vet ju att klubben vill att alla medlemmar ska inneha minst Förarbevis för att vara medlemmar i klubben. Vi inför detta succesivt under tre år, därefter är det ett krav.

Vi vill såklart även säga att det är bättre ju fler som är ombord som har förarbevis, inte bara "kapten". Om olyckan är framme kan det bli aktuellt att övrig besättning ska kunna framföra er båt...

Här kommer inbjudan till besättningsmedlemmar som behöver gå kursen. Vi kommer ses en helgdag samt två vardagkvällar för repetition och möjlighet att ställa frågor på innehållet inför tentamen. 

Tider:
Onsdag 25 mars kl 19-21
+
Söndag 29 mars kl 9-16
+
Onsdag 1 april kl 19-21 

Tentamen kommer att ske på en tid som deltagarna enas om, men tanken är att alla ska ha Förarbevis innan sjösättning!

Anmälan:
Anmäl dig senast fredagen 6/3. Max antal deltagare 16 pers. Först till kvarn. Anmäl dig genom att svara på detta mail eller genom att klicka på Anmälningsknappen nedan. Ange namn samt till vilken SBS båtplats besättningsmedlemmen hör hemma. Åldersgräns minst 16 år (det år du fyller 16). Vid färre anmälningar än 8 deltagare kommer vi att skjuta på kursen till ett annat tillfälle.

Kostnad:
Endast 1000:- ink. kursmaterial såsom passare, transportör, Kurslitteratur (Huvudbok och instuderingshäfte). Betalning sker till klubbens Swisch: 123 413 43 83 efter att du fått bekräftelse på att du fått en plats på kursen.

Examination:
Examination kostar 550kr per person och erläggs vid det överenskomna examinationstillfället. 

Utbildningen

Vi i SBS är ovanligt välförsedda då vi har en alldeles egen utbildare i klubben i form av Nisse. Ni har säkert sett Nisse i sin vegamössa och gul väst på upptagningar och sjösättningar, men inte minst i hans fina segelbåt. Han kommer att ta sig an alla som behöver gå kurs i Förarbevis. Han är en van utbildare och kommer att ge alla en inspirerande och kunskapsspäckad utbildning. En vanlig beskrivning av vad utbildningen omfattar är:

Intyget säkerställer att innehavaren har uppvisat teoretiska kunskaper om att föra fritidsbåt inomskärs och i skyddade vatten, i första hand i dagsljus och goda siktförhållanden, samt uppvisat gott sjömanskap. Allt för att skapa en större trygghet och frihet vid framfart till sjöss.

 

SBS Juniorer

Anmälan till SBS Junior

Nu är det hög tid att börja fundera på om det inte finns barn eller barnbarn som vill vara med och segla med oss i Juniorerna. Läs mer om oss här.

Vi kör igång vårterminen i början på maj och träffas ca fem gånger varje onsdag mellan 18 och 20. I slutet på sommaren blir det ofta en längre tur då vi sover i tält och på höstterminen kör vi ytterligare fem träffar.

Vi seglar både optimistjollar och 2-Krona. Vi varvar lättsamt  teori med praktik så att uppmärksamhet och intresse ligger på topp!

Julfirandet blev lyckat!

Julfirandet i december 2019 blev lyckat. Vi fick ihop nästan 50 medlemmar med familj som firade in julen i klubbhuset som var julpyntat och varmt. Ett helt fantastiskt arrangemang av Birgitta och Olga (och sannolikt fler såsom Gunnar) som slitit med program och förberedelser för att vår jultradition i SBS ska fortsätta och för att det är mysigt och roligt! Främst är det ju barnfamiljer som lockas till detta, men även övriga medlemmar kommer finna att de är ett trevligt sätt att starta julen.

Det var lotterier, sångstund, ringdans och långdans, fiskdamm, orkester, kaffe med tårta och tomte med julklappar!

Du som missade årets händelse kan boka upp första helgerna i december redan nu för att vara säker på att du inte blir dubbelbokad!

Tack för i år

 

Birgitta, Olga, Gunnar & Tomten

Notiser

Kolla dina stöttor

Vi ber att få påminna om att det är bra om du tar ett extra besök hos din båt och kolla arr stöttor och annat ser bra ut. Känn på dem, och se att de inte rör sig, annars spänn bultar och skruvar.

Slutord fladdermössen

Våren sommaren 2019 undersöktes antal fladdermöss i Sätrasko-gen. En mikrofon utom-hus och en dator i vårt klubbhus spelade in ljud.

I 42 dygn gjordes 4 516 observationer. 7 olika arter observerades, där dvärgpipistrell domine-rade med 97 %. Nord-fladdermusen tvåa med 3 %. Övriga i enstaka fall.

SBS del av rapporten finns nu på vår övre anslagstavla i klubbhuset. För den riktigt intresserade kontakta: kassor@satrabat.se så mailas rapporten.

Båtmässan 7-15 mars!

"En plats för alla som älskar att vara på sjön, njuta av storslagna båtar, vackra segelbåtar, snabba motorbåtar, unika träklassiker, tillbehör och vattensporter i Water Park. Lyssna på spännande föredrag och ta del av årets alla innovativa nyheter."

Läs mer här

Snikbollen lurig!

Ständiga frågan: är det värt att lägga pengar på en "äkta" torrboll? Kanske/ kanske inte. Ett durkslag med vägsalt/tösalt i en hink fungerar utmärkt och har stor/ större torkningseffekt enligt många. Töm dock hinken ofta!

Det är viktigt att du köper kalciumklorid(se länk för exempel) och inte  natriumklorid (brukar kallas vägsalt). Läs på förpackningen när du köper saltet! Fel salt ger snudd på ingen effekt...

Är du osäker kör du såklart med en äkta torrboll i båtbutik ;-)

Bra med planering = sant

Vintertips:
- Lämna in kapellet för tvätt och lagning så snart som möjligt, alt starta tidigt med egna reparationer.
 - Boka tid för reparationer och service redan nu även om de ska göras senare i vår.
 - Besök båthandlare eller tillbehörsbutiker nu när det är lugnare så har de mer tid att hjälpa dig
 - Har du tråkigt? Passa på att gå igenom alla tampar och fixa alla ändar så att de är fräscha till våren. Eller rengör fenderskydden så de inte repar skrovet när de hängs på igen.

Lite bilder från Arkivet

Redaktionen hittade en bunt bilder från en gammal skattjakt som var en vanlig och mycket populär klubbaktivitet förr. Ofta med en massa deltagande båtar som fick en bunt bilder till vilkas motiv man skulle ta sig med båt för att skriva av en bokstav och sedan bilda ett ord. 
En klubbdag slutade för det mesta med antingen en kräftskiva eller sillunch.

Senast vi körde Skattjakt eller Klubbdag var nog uppåt 10 år sedan nu. Kanke något att återinföra i SBS?

 

Känner du igen platserna? På årsmötet får du facit...

Kalender 2020

 

Här nedan kan du se en sammanställning av årets kalender för Sätra Båtsällskap. Datum i fetstil gäller samtliga medlemmar och datum i kursiv stil gäller endast Styrelsen.

Den uppdaterade och mest korrekta kalendern är alltid den på hemsidan!

Med reservation för ändringar:

 • 19 januari Styrelsemöte inför årsmötet
 • 5 mars Årsmöte för medlemmar
 • 12 mars Konstituerande styrelsemöte med nya funktionärer + Styrelsemöte
 • 7 april Styrelsemöte
 • 16 april Vårmöte för medlemmar på SeaSea
 • 18-19 april Arbetsplikt
 • 19 april Infortmationsmöte nya medlemmar
 • 3 maj Sjösättning SBS
 • 11 juni Styrelsemöte
 • 13 augusti Styrelsemöte Jungfruholmarna
 • 17 september Höstmöte för medlemmar
 • 26 september SBS torrsättning
 • 8 oktober Styrelsemöte
 • 24-25 oktober Arbetshelg
 • 5 november Styrelsemöte
 • 26 november Vintermöte för medlemmar
 • 5 december SBS Julfest
 • 10 december Styrelsemöte

Tidningen / Nyhetsbrevet Sätra Båt
Ansvarig utgivare: Anders Jansson, ordforande@satrabat.se 
Redaktör: Rikard Hård, redaktor@satrabat.se
Sätra Båtsällskap, Box 2022, 127 02 SKÄRHOLMEN

Telefon klubbhus: 08-88 93 71   Hamn: Gamla Sättra Varf
Kontakta klubben: info@satrabat.se
Vår hemsida: www.satrabat.se
Vår Facebooksida: Sätra Båtsällskap   Vår Facekookgrupp: SBS Fb-Grupp


facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Sätra Båtsällskap. Denna mailade tidning är det enda sättet på vilket vi skickar ut medlemsinformation fr o m hösten 2019. Du bör därför inte välja att tacka nej till att få detta brev då du
annars kommer att missa viktig medlemsinformation.

Om du av någon anledning ändå behöver tacka nej till att få dessa mail så ska du klicka på denna länk. Mail från SBS kommer då omedelbart att sluta komma till
den mailadress du uppgivit.

Personuppgifter: Inför varje utskick hämtar vi mailadresser till samtliga SBS medlemmar från medlemsregistret i Båtdata. Vi hämtar inga andra personuppgifter. Inför varje nytt utskick av denna tidning raderas den tidigare listan med mailadresser och en aktuell hämtas från Båtdata.