Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Svenska URPREMIÄRER jan-feb 2020

JANUARI

Beri Gerwise. Foto: Ola Kjelbye

KRIGERSKAN av Athena Farrokhzad

Krigerska är ett körverk om kampens döttraren av Athena Farrokhzad. Det handlar om en moders väntan på sitt framtida barn. Hon berättar varför hon måste sjunga vaggvisor på ett språk hon inte behärskar, om flyktvägar som förvandlas till återvändsgränder och om den sorg som är kärlekens pris.

Roller: 6 skåd. + 2 musiker i uruppsättningen  Publik: Från 15 år

Premiär den 11/1 på Backa Teater


Evin Ahmad, Alexander Salzberger. Foto: Jacob Bengtsson

DETERMINISM  av Mattias Andersson

Har vi en fri vilja?

Två unga människor bryter sig in i en villa och kastas genom olika åldrar och sociala positioner i virvlande fart. Leker de bara, spelar de teater eller är alltihop förutbestämt av en allsmäktig och obarmhärtig maskin? Är rollerna vi spelar givna från början? Är positionerna vi hamnar i skapade av oss själva eller av yttre omständigheter?

Roller: 4 (2k, 2m)  Publik: Vuxna

Premiär 18/1 på Dramaten


Bild: Dockteatern Tittut

VILDA BEBIN OCH MAMMAN  av Barbro Lindgren & Eva Eriksson, dramatisering: Christer Dahl

Hejdlösa upptåg varvas med vilopunkter av både poetisk och dramatisk skönhet i ett för alla åldrar uppiggande relationsdrama mellan barn och vuxen. Precis som i de uppskattade böckerna är bebin busig, orädd och nyfiken så att det ibland går överstyr. Oftast vild – emellanåt lite mild.

Pjäsens manus utgår från tre olika böcker om den vilda bebin av Barbro Lindgren och Eva Eriksson.

Roller: 2 + dockor  Publik: från 2 år

Premiär 25/1 på Dockteatern Tittut


Illustration: Ariel Davies

MENINGEN MED DÖDEN  av Erik Gedeon

I »Meningen med döden« knådas existentiella frågor samman med galghumor och gravallvar. Vad är meningen med att leva? Och vad i hela världen är det egentligen för mening med att dö?

Ett melodiskt melodrama som retsamt viftar med den ena foten i graven, av författaren till succén Evigt ung.

Roller: 8 (4k, 4m)   Publik: Vuxna

Premiär 25/1 på Uppsala Stadsteater


FEBRUARI

Bild: Byteatern

NATTFOLKET  av Isa Schöier

I en nära framtid finns det inte plats till alla. De som ser till att allt fungerar i samhället jobbar på natten, de kallas Nattfolket och får ingen egen plats. Det vanliga dagsfolket och nattfolket lever i två skilda världar. I ett flickrum uppstår ett hemligt möte mellan dessa världar när Sonya måste börja dela sitt rum med Akka, en flicka från Nattfolket. De ska egentligen inte träffas. När Sonya är i skolan sover Akka i hennes rum. Men små tecken gör det ändå tydligt att det lever två människor på samma plats och tjejerna söker sig till varandra. När Akka sedan blir sjuk måste Sonya ge sig ut på ett farligt uppdrag.

Roller: 3 (2k, 1m)  Publik: Från ca. 11 år

Premiär 7/2 på Byteatern


Bild: Stina Wirsén

FÅR JAG VARA MED?  av Stina Wirsén & Sarah Riedel

En gård. Runt om står husen. I husen bor Fnök, Gurgel och Viola, som leker på gården varje dag. De mäter och lyfter, bråkar och bär, de tävlar och tröstar… men! Vem är det där? En kanin som ser svag ut. Som är ny, ny på gården. Hon får inte vara med …Vad gör hon? hon har en hammare… det låter... spikispiki Bang!

En musikal från 4 år om lek, gemenskap, makt och integritet.

Roller: 4 (2k, 2m)  Publik: från 4 år

Premiär 13/2 på Dramaten


Foto: Per Eriksson

TENNISTIDEN av Dennis Magnusson

Tennistiden är en relationshistoria med humor och svärta, som handlar om hur det är att vara barn, förälder och familj. Om vad kärleken gör med oss. Om rädslan att förlora. Och om hur centralt det är i tennis att ha en bra andraserve.
En gång i veckan är tennistiden bokad, då ska en pappa och hans son mötas och nå fram till varandra. Det hoppas i alla fall mamman, som bokat. Men pappan och sonen får inget flyt i spelet. Snart fokuserar de istället på andra banor – och andra spelare… Vad händer om någon inte dyker upp? Kan man spela tennis ensam?

Roller: 5 (3k, 2m)  Publik: Vuxna

Premiär 15/2 på Dalateatern


ÄPPELKRIGET av Hans Alfredson & Tage Danielsson, i dramatisering av Annika Kofoed, musik och sångtexter: P-O Nilsson

När PR-mannen Sten Wall vill exploatera den skånska idyllen Änglamark och gräva upp familjen Lindbergs anrika äppelodling, väcks bybornas vrede. Med list och oväntade knep tar de tre syskonen Lindberg upp kampen för rättvisan. Till sin hjälp har de jättar, häxor och andra väsen. Och förstås mopedbudet Hans.

Biofilmen Äppelkriget blev en omedelbar succé 1971. Nu kläs den för första gången om för teaterscenen, till en varm och humoristisk klimat-musikal om den lilla människans kamp mot de krafter som hotar vår planet.

Roller: många (dubbleringar möjliga)  Publik: Familj, från ca 7 år

Premiär 15/2 på Helsingborgs Stadsteater


Bild: Kungliga Operan

JAG KOMMER HEM  musik: Malin Hülphers, text: Lotta Olsson

MORGONDAGENS OPERA i miniformat - Short Stories på Kungliga operan

Hur klingar morgondagens opera? Tre svenska tonsättare presenterar tre nya kortoperor baserade på verkligheten.
I komedin Jag kommer hem kastas vi rakt in i ett dråpligt samtal hos parterapeuten.

Premiär 17/2 på Operan i Stockholm


Bild av Clker-Free-Vector-Images från Pixabay

AVATARER  av Gustav Tegby

Simon får en konstig vän-förfrågan i sitt favoritspel. Någon som skriver på dålig engelska och verkar liksom gammal. Som byter namn hit och dit, vill bli vän och spela med Simon och som inte ger sig. Simon gör sig till slut av med sin avatar. Samtidigt är det något konstigt med Simons pappa. Han slutar gå till jobbet och hemmet börjar förfalla. Han verkar pyssla med något hemligt på sin dator.

Avatarer är ett underhållande och innerligt virrvarr av möten och missförstånd som utspelar sig både i spelvärlden och chattar, och i det vi kallar verkligheten.

Premiär 18/2 på Masthuggsteatern

Roller: 2 (2m)  Publik: Barn/unga


Pjäspresentationerna är hämtade helt eller delvis från teatrarnas hemsidor.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka, Lena och Sara

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart som möjligt DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.