Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

Januari 2020: I det här brevet tipsar vi bl a om Johan Rockströms Vinterprat i P1 och vem som kommer få årets Martin Luther King-priset.

2020 är ett sanningens år för klimatet

Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, menar att 2020 är ett sanningens år för klimatet. Ska vi ha en chans att klara det här måste de globala utsläppen böja i år, och sedan halveras till 2030, för att sedan halveras igen till 2040 och sedan nå noll 2050. Fönstret för att undvika de stora katastroferna är fortfarande öppet, men bara på glänt. Därav ett planetärt nödläge, säger Johan Rockström i sitt avsnitt av Vinter i P1. Läs mer om programmet på supermiljobloggen.se.

Johan Rockström

Martin Luther King-priset 2020

Priset går till någon som verkat i Martin Luther Kings anda och för att uppmärksamma och fira de tidlösa värderingar som Martin Luther King kämpade för. I år har juryn beslutat att priset tillfaller Extinction Rebellion Sverige utifrån följande prismotivering: Världen behöver fler fredliga rörelser som ger möjlighet att kanalisera engagemang över klimatkrisen och världens orättvisor. Vår pristagare är en god förebild i gemenskapens styrka över individualismen. Extinction Rebellion Sverige är ett nätverk som endast funnits i ett år men som redan engagerat såväl unga som gamla för klimatet genom en mångfald av ickevåldsmetoder. Genom kreativ civil olydnad och välplanerade aktioner visar de att vi måste sluta släcka bränder och istället ändra våra klimatfarliga system. Extinction Rebellion är en global klimatrörelse i Martin Luther Kings anda. Läs vidare på martinlutherking.se

Klimatsmart januari!

#klimatsmartjanuari finns på Facebook. Det är en hållbarhetsutmaning för vanliga människor. En utmaning om dagen, årets första 31 dagar. Utmaningarna ligger på en nivå som alla kan hänga med på. Det handlar inte om stora livsstilsförändringar såsom att sluta flyga, köra bil, ha nollavfall eller köpstopp. Vi måste alla börja någonstans. Så varför inte börja med de små vardagssakerna, som tillsammans kan minska vår negativa påverkan på miljön? Här är hållbarhetsutmaningarna.

Klimatförnekelse som forskningsområde

bild från chalmers.se
"Klimatfrågan är en existetiell fråga för hela samhället", säger Martin Hultman, Chalmers.

​Med Chalmers som nav etableras nu världens första, globala forskarnätverk om klimatförnekelse. Målet är att öka förståelsen för klimatförnekelse och dess inverkan på politiska beslut, men också att sprida kunskapen till allmänheten, makthavare, forskningsinstitut och industrin. Läs mer på www.chalmers.se.

Tyckt till om nedskräpning och återvinning

Idag lever vi i Sverige och konsumerar som om vi hade resurser från drygt fyra jordklot. Målet är att på sikt nå en cirkulär ekonomi där konsumtionen i Örebro kommun håller sig inom ramen för en planet. En cirkulär ekonomi innebär att material går i kretslopp och vi minimerar både tillförseln av nytt material och mängden avfall som uppstår. Hur kan vi minska avfallet?

Du kan bidra genom att svara på Örebro kommuns webbfrågor eller lämna synpunkter på förslaget till den nya avfallsplanen. Tycker du att något saknas eller är det något mer som kommunen borde göra? Läs mer på www.orebro.se.

Andra tips & arrangemang

  • 16/1 Landskap i förvandlingMats Rosenberg berättar i ord och bild om Oset och Rynningeviken samt sina grundtankar för Kvismaren och Tysslingen. Kl.19.00 i Vasakyrkan, Örebro.
  • 23/1 Fossilfria pensioner. Hur fossilindustrin påverkar våra pensionssparande. Karlskoga.
  • 26/1 Woodland-trädgårdens lundparti, föreläsning av Sara Brenne.
    Kl. 15.00 i Adolfsbergskyrkans församlingslokal, Örebro
  • Ekologiskt byggande och solenergi. Eskilstuna Folkhögskola. Kursen är i samverkan med ETC Solpark i Katrineholm. Sista ansökningsdag 31/1.
  • Klimatnätverket ses 7 och 21/1 kl 18 i Föreningarnas hus, Örebro. 
  • Klimatfredagar i Örebro utanför rådhuset fortsätter, kl 15-17. I Nora träffas man 1 gång/månad.

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

Hållbarhetsexperterna: Så blir 2020. Aktuell hållbarhet.

Våra segrar för miljön 2019. Naturskyddsföreningen.

Grupptillhörighet viktigare än sanningforskning.se.

Luxemburg blir första landet i världen med gratis kollektivtrafik. Syre.

Paris is opening the world's largest urban rooftop farm. World Economic Forum.

Det heter inte klimatförändringar, det heter miljömord. ETC.

41 positiva miljönyheter från året som gått. Supermiljöbloggen.

6 saker vi måste göra för att klara klimatkrisen – enligt 11 000 forskare. OmVärlden.

Hur stora koldioxidutsläpp ger batteritillverkning? Extrakt. 


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är även representanter från ABF, Medborgarskolan och JAK med i nätverkets arbetsgrupp.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.