Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

God fortsättning!

Jag hoppas ni alla har haft några sköna lediga dagar under helgerna. Efter en rolig om än intensiv höst med bland annat Gib Go West, Skånsk Byggtjänst, utvecklande av hämtlagret i Stockholm m.m. är vi på Göthes Industribeslag tillbaka med laddade batterier. 

Vi känner oss peppade och inspirerade inför det som kommer att ske under 2020. Vi jobbar fullt för att ta in några nya spännande produkter i vårt sortiment samt frigörande av lageryta då vi under semestern ska installera två nya hissatomater på lagret i Falun. 

Som ni kan se i det här nyhetsbrevet längre ner stundar snart ON ICE. Det kan hända att några av isaktiviterna blir omplanerade i och med den milda vintern. Men misströsta inte. Vi har massvis med back-up planer. Jätteroligt att se det stora intresset för detta återkommande event. Elfte i ordningen!

Sen passar jag på att be dig som har några synpunkter på vårt sätt att arbeta / rutiner att höra av dig. Vi kommer under 2020 att fortsätta vårt digitala arbete i allt vad det gäller att anpassa affärssystem och webbshop mot större användarvänlighet. Dina synpunter är värdefulla.

Mitt och mina medarbetares nummer finns på www.gothesindustribeslag.se. Gilla, kommentera och dela också gärna våra inlägg på Facebook, Instagram och LinkedIn. 

Vi ses och så önskar jag er en god fortsättning på det nya året!

Patrik Östlund

Sedan den första november 2019 är det obligatorisk CE märkning av brandklassade ytterdörrar. Det har varit och är fortsatt en intensiv aktivitet hos tillverkarna. Många brandprovningar har genomförts och fortsatt pågår det mycket provning.

Standarden för innerdörrar (EN 14351-2) är som du säkert känner till inte publicerad i official Journal och därmed gäller inte CE märkning för brandklassade innerdörrar. Tillsvidare gäller nationella typgodkännande. När det blir möjligt att CE märka brandklassade innerdörrar står ännu så länge skrivet i stjärnorna.

Det har snart gått tre månader sedan den 1 november. På den relativt korta tiden har inte mycket hänt. Inga ändringar från EU kommissionen, Boverket eller CEN vad gäller brandklassade dörrar.

En tillverkare av brandklassade ytterdörrar måste CE märka den kompletta produkten och levererar/tillhandahålla all den dokumentation som krävs för den kompletta produkten som tillverkaren levererar. Prestandadeklaration, instruktioner etc.

Enligt Boverket är det byggherren som har ansvaret att BBR följs. Väljs en CE märkt produkt med den deklarerade prestandan som krävs så anses Byggherren uppfyllt kravet. I annat fall måste Byggherren själv visa att byggprodukten uppfyller kravet. Vilket blir mycket komplext.

Det är inte bara produkterna som tillverkarna måste har full koll på. Dokumentation och spårbarhet är något som idag är mycket viktigt. Det gäller för tillverkare att ha full koll på sin dokumentation.

Under fjolåret har en “ny” typ av dokument börjat dyka upp när det gäller CE märkta branddörrar – HPS.
HPS – Hardware Performance Sheet, är något som beslagstillverkare kan ta fram för att bistå dörrtillverkarna i processen med CE märkning och framtagning av EXAP för den kompletta dörren.

Mera om detta blir det under ON ICE i Falun i februari.

Källhänvisning: Text från SEM Group

Dörrstopp ökar säkerheten och minskar underhållskostnaderna!

Dörrstoppet skonar dörrblad, karm, gångjärn samt dörrstängare/dörrautomatik. Även glaspartier i fasad (sidoljus) skyddas när dörren öppnas. Dörrstoppet tar emot och dämpar dörren varsamt i de fall dörren med full kraft blåser upp. Lämplig för aluminium-, stål- och trädörrar inom och utomhus.


Dörrstopp kan med fördel monteras i anslutning till dörrar och entréer i offentlig miljö som skolor, sjukhus, idrottsanläggningar mm.


Dörrstoppet är vändbart mellan höger- och vänstermontage, tack vare sin delade konstruktion.
Går även att använda för dörrhållarmagneter, tag bort gummistoppet och ersätt denna med en dörrhållarmagnet. Kabel till magneten går att dra igenom dörrstoppet som är ihåligt.
Stabiliseringsstaget monteras enkelt, borra och montera där det passar bäst för det tilltänkta montaget.
För bästa hållbarhet rekommenderas genomgående infästning i karmöverstycket.

 

Utförande:

 • Rostfritt stål, syrafast 316.
 • Gummistopp som dämpar.
 • Staget skruvas i profil/vägg, kan monteras uppåt eller nedåt.
 • Komplett monteringskit med monteringsanvisning medföljer.
 • Ett högt placerat montage innebär helt fria mark/golv-ytor. Öppningsvinkel ca 110°.
 • Max karmtjocklek med tillhörande monteringskit är 90 mm.
 • Rördiameter ø 30mm och godstjocklek 2mm.

Källhänvsining: Text och bild från Göthes Industribeslag


Smart Connection

Kontaktpunkterna GIB 01 & 02 förenklar, underlättar och kvalitetssäkrar installation och funktion av elektromekaniska lås - & passersystem.

GIB 01 & 02 är en intelligent funktion som kontrollerar och säkerställer funktionen för dörr-, fönster & fasadtillverkarna vid installation av elektromekaniska lås & passersystem.

GIB 01 & 02 blir ett naturligt gränssnitt mellan tillverkaren, installatören och brukaren. GIB 01 & 02 säkerställer att allt är kopplat korrekt. GIB 01 & 02 möjliggör en övergång utan lösa kablar.

Tillverkaren kopplar in systemet i sin ände av GIB 01 & 02, och gör egenkontroll enkelt och snabbt med hjälp av urjackningsbara plintar.

GIB 01 & 02 är en enkel och smart produkt som bidrar till att Dörr- Fönster- & Fasadmiljön blir snygg och prydlig, utan några lösa ändar som någon eventuellt måste gissa sig vart de leder.

FAKTA GIB 01 Kontaktpunkten levereras som komplett box med täcklock, men kretskortet kan lossas och är anpassad för montering i runda kopplingsdosor.

FAKTA GIB 02 Kontaktpunkten levereras med dubbelhäftande tejp för enkel fastsättning på baksidan av exempelvis en karmlucka.

Kriminalvården beslutade under 2018, att använda GIB 02 som standard i alla sina nya fönster på LVU hemmen (Lagen med särskilda bestämmelser om Vård av Unga)

Källhänvisning: Text och bild från Göthes Industribeslag


Yale Revolution fönstergångjärn är det enda gångjärnet som erbjuder denna dubbla funktion och är det perfekta valet för vändbara bostadsfönster och övre våningsfönster.

Tack vare sin innovativa, patenterade dubbla stängningsfunktion, kan gångjärnet alterneras mellan icke uppblåsnings-funktion och lätta stängningsfunktioner, allt beroende på kundens krav. Det valda alternativet kan väljas vid installation. Detta ger exklusiva fördelar för installatören eftersom det möter behoven i både privata och offentliga byggnader. Fördelen med konfiguration på plats är också att installatören inte behöver bära med sig ett lika stort lager.

Yale Revolution fönstergångjärn har utformats för att erbjuda maximal mångsidighet och säkerhet. Den användarvänliga designen gör att fönstret kan rotera helt, vilket gör att man lätt kan rengöra båda sidorna av glaset, från insidan.

Gångjärnet har en unik säkerhetsbegränsare som är låsbar med nyckel. Vid öppnandet av fönstret kan säkerhetsspaken flyttas två positioner, för att undvika att fönstret plötsligt blåser upp. För att minimera risken att falla ut genom fönstret, vid till exempel ventilation eller rengöring, kan man med hjälp av säkerhetsnyckeln låsa fönstret i önskad position.

Finns i 27 storlekar, vilket garanterar ett omfattande sortiment med höjder från 300 mm till 1780. Kan också utgöra en del av en PAS 24-fönsteruppsättning.

Det nyutvecklade revolutionerande gångjärnet är tillverkat i Storbritannien och det är kompatibelt med tre fönstertyper, PVC, trä och aluminium.

Kontakta Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25 för mer information eller läs mer här>>

 

Källhänvisning: Text och bild från Securistyle


En dörrstängare-fyra installationstyper

TS 98 XEA erbjuder optimal användarbekvämlighet för näst intill alla enkel och dubbelflygliga dörrar, samtidigt som den imponerar med sin nya XEA-design och nya funktioner. Denna mångsidiga stängare kan monteras i alla fyra installationstyper med samma dörrstängarhus och säkerställer en tyst passering med ett extra stängningsintervall. Den förblir helt opåverkad vid kyliga förhållanden, ner till –40° C.

Läs mer om TS 98 XEA i nedanstående länk. Övriga frågor besvaras av Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25

Källhänvisning: Bild och text från dormakaba


HECO INVISIBLE Både för traditionellt och dolt montatge

Trallskruven Invisible används tillsammans med Hecos trallverktyg när du önskar ett tralldäck utan synliga skruvskallar, sprickor och stickor. En reducerad borrspets, försänkt skalle och extra gänga under skallen (pressar ner brädan mot underlaget) är några av de unika egenskaperna hos specialskruvarna.

Skruvarna är tillverkade av legerat specialstål och ytbehandlade med Protect 4 för att klara av tryckimpregnerat virke innehållande starka kemiska ämnen.

Kontakta oss på 010 - 483 40 25 för mer information.

Källhänvisning: Text och bild från HECO

TECTUS Energy med säker strömöverföring

Det tyska företaget Simonswerk har presenterat en dold gångjärnsserie som fått namnet Tectus.

Sedan en tid tillbaka har Simonswerk vidareutvecklat denna gångjärnsserie till att också omfatta TECTUS Energy, som är en serie elektroniska gångjärn, där det starkaste klarar strömöverföringar på dörrar upp till 300 kilo.

TECTUS Energy garanterar att det aktuella dörrbladet kan ta emot en permanent strömöverföring från dörrkarmen. Samtidigt är det viktigt att strömöverföringen inte försvagar strukturen i vare sig dörren eller karmen.

Här handlar det om en teknik från TECTUS Energy som erbjuder kompatibilitet med de mest populära utförandena av lås och beslag. Samtidigt behålls all den teknik som finns i det fullt dolda gångjärnssystemet.

Vill du veta mer om denna produkt? Kontakta Göthes Industribeslag på 010 - 483 40 25.

Fakta Simonswerk

 • Grundat: 1889
 • Ledning: K.-Christian Jurczyk, Michael Meier.
 • Huvudkontor: Rheda-Wiedenbrück.
 • Anställda: Cirka 600 personer
 • Omsättning: 122 miljoner euro
 • Mail: info@simonswerk.de
 • Webbsida: www.simonswerk.com

ConHasp 230-Ökad containersäkerhet

Allt mer handelsvaror blir transporterade och lagrade i containrar. Dessutom förvaras material och maskiner i mängder av containrar på byggarbetsplatser. Oftast är de obevakade, lätta att bryta sig in i och alltså väldigt osäkra. Kriminella och inbrottstjuvar bryter snabbt upp såna containrar med enkla medel för att stjäla eller förstöra varor, byggmaterial och maskiner. Containerlåset ConHasp 230/100 från ABUS ger tillförlitligt skydd mot olagliga intrång med extra säkring av dörrarna, containerns svagaste punkt.

Läs mer om ConHasp 230 i nedanstående länk. Övriga frågor besvaras av Göthes Säkerhet på 010 - 483 40 60.

Källhänvisning: Text och bild från ABUS

Dormer standardborr i High Tech-kvalitet med TIN-beläggning och Dormer försänkarsatser, blanka och belagda till specialpris. Läs gärna mer om produkterna i nedan länkar. 

Hela DORMERPRAMET sortiment kan rådgöras och beställas via Göthes Teknik. För specifika frågor eller beställning ring oss gärna på 010 - 483 40 80

Källhänvisning: Text och bild från DORMERPRAMET

Sebastian Harnesk ny i teamet fr.o.m. andra mars 2020

Sebastian, 30 år ung är en aktiv människa full med energi som innan Göthes och sin början på en beslagkarriär har hunnit med jättemycket. 

Lite korta fakta om vår nya kollega och arbetskamrat: 

 • Sebastian, är född 1990 (fyller 30 år den 4 februari) och bor i Lomma, stad utanför Malmö.
 • Sebastian är sambo och har en dotter på 1,5 år.
 • Fritidsintressen är förutom familjen och huset, golf och paddel. (Tidigare aktiv innebandyspelare).
 • Sebastian har flertalet år (2015 -2020) inom butiksbranschen och har under flera år jobbat som både säljare och butikschef, vid Sony Mobile i Lund.
 • Sebastian arbetade även som sportslig koordinator vid Svenska Innebandyförbundet 2012 -2014, och som näthandelsansvarig vid ICA s ”Market Online” 2015.
 • Efter gymnasiet pluggade Sebastian programmet ”Idrottsvetenskap, sport management” på Malmö högskola.

Tillsammans med Sebastian letar vi just nu efter lämpligt kontorshotell i Malmö där Sebastian kommer att utgå från. Kommer du till On Ice har du chansen att bekanta dig med Sebastian redan då. Sebastian kommer att arbeta som resande säljare / affärsutvecklare mot aluminium- och stålkunder i region Götaland.

 

Vi hälsar Sebastiam varm välkommen in i Göthes Teamet! 


Är DU anmäld*? till mötesplatsen som förändrar!

Om inte, då är det hög till att anmäla sig till Göthes ON ICE, 11-12 februari 2020 i Falun. Sista dag att anmäla sig är idag, den 31 januari. Anmälan och mer information finns i länken under.

* Om du redan är anmält eller svarat på tidigare inbjudan , bortse från denna ”Sista chansen inbjudan”

För att möjliggöra att alla som vill medverka på ON ICE 2020 har vi reserverat ytterligare hotellrum på Hotel Falun, www.hotelfalun.se. Hotellet erbjuder 990 SEK rum/natt inklusive frukost. Bokning görs direkt till Hotellet. Ange Göthes ON ICE. Maila anna@hotelfalun.se eller ring +46 23 291 80. Först till kvarn principen gäller och rummen hålls till den 31 januari.

Varmt välkommen med anmälan till mötesplatsen där företag möter företag, nätverkar och skapar affärer!

 

I nedan länk hittar du en ifyllbar PDF. För att fylla i anmälan är det viktigt att göra följande steg.

1) Klicka på länken >> TILL ANMÄLAN << för att öppna filen.
2) Högerklicka och välj "spara som". Spara filen med ditt namn & företag.
3) Öppa sedan den sparade filen och fyll i dina uppgifter och val.
4) Spara filen igen och skicka den till Jan på jan.ostlund@gothes.se

  

Välkommen till en tillställning som gör skillnad – Hoppas vi ses i Falun.


Elektrikern eller elinstallatören är det yngsta hantverksyrket i kalendern. Han fanns inte före "uppfinnandet" av elektriciteten och man brukar räkna 1870-talet som elektricitetens födelseår. Det var då man fann ett sätt att praktiskt använda den på och tio år senare som den första glödlampan uppfanns. Till en början drogs det likhetstecken mellan telegraf, telefon och el. I och med starkströmsteknikens genombrott föddes det moderna yrket: elektrikern. Starkström och svagström skildes åt. Televerket tog hand om telegraf och telefon.

Källhänvisning: Text och bild från Flinks Järn


Vi arbetar efter gällande GDPR bestälmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.