Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tack för i år!

Det har blivit dags att stänga 2019. Vi kan blicka tillbaka på ett innehållsrikt år med rekordmånga resolutioner från Utlandssvenskarnas parlament som nu ligger till grund för vårt påverkansarbete, och vi kan också glädjas åt nya samarbeten och fina förmåner.

Under nästa år kommer vi att sjösätta ett antal projekt med koppling till hemvändande svenskar, internationella studier och svenskt ledarskap. Förhoppningsvis kan vi också dra igång ett spännande mentorskapsprogram.

Jag vill passa på att tacka alla engagerade SVIV-representanter världen över som så generöst bidrar med sin tid och kunskap. Låt oss göra stordåd 2020!

Å styrelsens och kansliets vägnar vill jag önska en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Cecilia Borglin, generalsekreterare

Foto: Bengt Säll

Industriella idéer för världen framåt

Nytänkande och hållbarhet går hand i hand när Atlas Copco tar fram affärskritiska lösningar för framtidens industri. Hemligheten bakom framgångarna är en decentraliserad organisation och tilltron till individens eget driv, berättar HR Manager Anette Spångberg på Atlas Copco.

Läs hela intervjun här.

Anette Spångberg, HR Manager på Holding Nordic, Atlas Copco. Foto: Jenny Hammar

Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina utlandserfarenheter och berättar om varför de engagerar sig i styrelsen. Näst på tur är Hanna Waerland Fager.

 

Tidigare intervjuer: 

Lennart KoskinenClaes-Johan GeijerAdrian StymneLouise SvanbergErika Lundquist, Annika RembeErik BelfrageKim KällströmClaudia Olsson, Jonas Hafström


Medborgarrättsfrågor på tapeten

Medborgarrättsfrågor är ett av våra påverkansområden. I oktober kontaktade vi utrikesminister Ann Linde med anledning av att den mobila passenheten i USA har tagits ur bruk, vilket har rört upp starka känslor hos svenskar boendes på västkusten. Numera behöver man ta sig till ambassaden i Washington DC eller generalkonsulatet i New York för att förnya sina pass. Svaret vi fick kan ni läsa här

En av resolutionerna från Utlandssvenskarnas parlament gäller just förenkling av förnyelse av pass i utlandet. Läs den i sin helhet här. Påverkansarbetet gällande förnyelse av pass, oavsett om det är i USA eller i övriga världen, fortsätter under våren. Här hittar du de övriga medborgarrättsfrågorna som vi driver.


Praktikant sökes ASAP

Så här fem i tolv öppnas möjligheten att få en riktig rolig och utvecklande praktikplats, nämligen hos oss!

Vi letar efter dig som har följande egenskaper och erfarenheter:

  • Du är självgående och ansvarstagande (behövs i kubik eftersom du kommer att driva egna projekt)
  • Du är inte rädd för att kavla upp ärmarna (kommer väl till nytta då våra hjärnor ständigt kommer på nya idéer men vi är så få som jobbar här)
  • Du studerar kommunikation eller statsvetenskap (kombinationen är en tiopoängare!)

Vi hoppas få se dig redan till vårterminen. Eftersom praktikplatsen är obetald gäller det att du får CSN-stöd. Skicka din anmälan till cecilia@sviv.se Skriv PRAKTIK2020 i ämnesraden.

Visste du att...

...Tomten har sitt ursprung från den turkiska biskopen Sankt Nikolaus från 300-talet e.Kr? Han blev känd genom sin stora givmildhet och att han gav sina gåvor utan att ge sig tillkänna.


Jultävling - vinn ett medlemskap för 2020!

Allt du behöver göra för att delta i tävlingen där du kan vinna ett års medlemskap är att svara på frågan: 

Om du fick välja ett land i världen att bosätta dig i, vilket skulle det vara? 

Skicka ditt svar med en motivering till sviv@sviv.se. Sista datum att delta är den 7 januari. Lycka till!


Vill du bli SVIV-representant?

Vi har tagit fram ett nytt representantprogram och letar nu fler engagerade representanter runt om i världen. Är du intresserad? Läs mer om rollen här och vilka länder och städer som är aktuella.


Reseförsäkring

Vi har förlängt samarbetet med Gouda Reseförsäkringar. Så om du är medlem, passa på att teckna en försäkring med 10% rabatt!Årets påverkansarbete i siffror

Under året har vårt påverkansarbete spelat en central roll. Målet är att det ska vara så enkelt som möjligt att flytta utomlands, bo utomlands och sedan flytta hem igen. Här följer ett axplock av vad vi gjort under 2019:

4 För-parlament
1 Utlandssvenskarnas parlament
29 Resolutioner
2 Remisser 
1 Möte med UD
1 Brev till utrikesministern 
2 Köpa hus-utomlandsmässor
1 Informationskampanj inför EU-valet
Femtioelva inlägg om brexit

Vi har även diskuterat sakfrågor med politiker och lyft centrala frågor som bland annat samordningsnummer och passfrågor i våra egna kanaler.


Brexit goes on (and on...)

I och med parlamentsvalet den 12 december har Boris Johnson och hans konservativa parti fått egen majoritet och därmed kommer brexitutträdet med stor sannolikhet att inträffa. Risken för en no-deal har minskat och om allt går som planerat inträffar utträdet vid midnatt mellan den 31 januari och 1 februari 2020. För mer information rekommenderar vi dig att hålla dig uppdaterad via den svenska regeringens hemsida.


Julledigt på kansliet

Efter ett intensivt och spännande år håller kansliet stängt över jul- och nyårshelgen. Vi är tillbaka den 7 januari 2020 med fulladdade batterier! Sist men inte minst vill vi uppmärksamma våra fantastiska partners! 
Tack till Volvo GroupMedicoverEssitySEB,  HandelsbankenAtlas CopcoEricsson, H&M, Stena Sessan RederiNovare, Ecolean, Elekta, Alfa MovingGrant Thornton, IDTM, IKEALundin S A, Mellby GårdOriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramyoutubelinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.