Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

ISACA Sverige Månadsbrev

Välkommen till månadsbrevet för december. Som vanligt är det svårt att få till ett kort brev, men vi hoppas att du hittar något som intresserar dig.


Några ord från ordföranden

Gott Jul och Gott nytt år. Det är lika bra att ha det sagt direkt för nu går tiden fort. Vi känner nog allt att det är så och vi som är engagerade ISACA känner att tiden definitivt inte räcker till, men vi har planerat för 2020, som kommer att bli minst lika intensivt som detta år. Utöver den traditionella ISACA dagen i november och årsmötat som ett medlemsevent i april, har vi mer på gång på egen hand och tillsammans med andra. Värt att nämna är Arctic Conference på Svalbard i april, GRC konferensen i Stockholm i Oktober samt EuroCacs i Helsingfors som också går av stapeln i Oktober. Utöver detta kommer vi även att arrangera medlemsevent, vilket kan vara i såväl i början av dagen som vid slutet av dagen. 

Allt detta har ett professionellt syfte där vi dels stödjer varandra som har någon eller några av de certifieringar som ISACA står bakom, men även för att ge stöd till de medlemmar bredda sin kunskap. Ni får gärna fortsätta att sprida budskapet om ISACA och våra certifieringar, samt att vi har en styrka i allt material som tas fram av ISACA international. Det finns en hel del i detta material som du kan använda i praktiken, vilket ger värde för ditt medlemsskap.

För att få ett riktigt nördigt säkerhetsavslut på året, har vi denna månad återvänt till kryptering i vårt faktaavsnitt, där vi tittar lite på asymmetrisk kryptering.

 


Nu är det dags att nominera kandidater till ISACA Sweden Chapters styrelse.

Nomineringstiden löper fram till den 31 januari 2020.

Du som är medlem är välkommen att nominera en person som du bedömer lämplig för uppdraget. Kandidaten måste vara, eller bli, medlem i ISACA för att vara aktuell. Ju fler nomineringar vi får, desto bättre blir underlaget till en väl fungerande styrelse.

Namn och kontaktuppgifter lämnas tillsammans med en kort motivering till valberedningen på e-post till: valberedning@isaca.se

Slutligt val sker vid årsmötet 2020.

Nomineringskommittén ISACA Sweden Chapter
Peter Lind, Lilliana Grbic och Jenny Sjöström

 


ISACA Arctic Conference 15-17 april 2020

Vårt norska ISACA chapter har tagit ett initiativ till att arrangera Arctic Conference, en nordisk ISACA konferens i Longyearbyen, Svalbard (Spetsbergen). Konferensen hålls den 15-17 april 2020

Talarlistan håller på att färdigställas och i dagsläget kan vi erbjuda följande talare:

Tobias Schrödel – professional speaker and "IT-Comedian" from Germany

Ramses Gallego – Well known ISACA profile from Spain who hasn't been that frequent at our conferences the last few years

Tichaona Zororo – ISACA board member and COBIT guru from South Africa. Also not a frequent guest in the Nordics

David Samuelson – ISACA CEO and never before a visitor to the region. (David is still to be confirmed, but he's trying to fit it into his schedule as he also plan a vacation in Norway.)

Rob Chapland – Ethical Hacker and recognised be several as one of the best speakers at EuroCACS 2019

Jan Olsson – Cybersecurity Guru working in the Swedish Police

Vadim Gordas – Also a speaker at his years EuroCACS where he got very favourable reviews

Tichaona "Tich" Zororo

Pris för deltagare

Per per person i dubbelrum €850

Per per person in enkelrum: €1100

Anmälan och mer information

Mer information hittar du på onferenssidorna och registreringen öppnar måndag 16 december.

https://www.deltager.no/isaca_arctic_conference

Har du några frågor går det bra att skicka e-post till vicepresident@isaca.se

Bli sponsor på arctic conference.

Vi söker sponsorer till konferensen. Priset är €3000, vilket ger tillgång till att ställa ut i samband med konferensen samt exponering av ert företag med logotyp i konferensmaterial. I sponsorpaketet ingår även en deltagare på konferensen.


ISACA-kurser 2020 - CISA CISM och CRISC

Nu är vårens schema för våra certifieringsförberedande kurser klart.  Vi har satt ett tak för max antal deltagare per kurs, så se till säkra din plats nu genom att anmäla dig med hjälp av länken nedan.

Under hösten 2020 kommer ytterligare kurser att erbjudas. Är du intresserade av CGEIT, CSX Fundamentals eller Cobit 2019 tar vi gärna emot din intresseanmälan även för dessa.

Kurserna hålls av våra ackrediterade lärare Björn Sjöholm och Fredrik Cederborg. De planerade datumen för vårens kurser är:

 • CISA 12, 19 och 31 mars

 • CISM 20, 27 april och 4 maj

 • CRISC 26-28 maj

Kurserna hålls centralt i Stockholm.

Anmälan till vårens kurser sker via denna länk >> https://forms.gle/tkUViW3Jv3GQfqCd7

Intresseanmälan för kurserna hösten 2020 gör du via denna länk >> https://forms.gle/wS1QyCR5Awnra4GK9


Studentplatser för uppsatsarbete

Som en del i det arbete vi gör för att stödja studenter som ser en framtid i våra intresseområden söker vi nu studentplatser för uppsatsarbete.

Har ni möjlighet att ta emot en student och kanske också har förslag på uppsatsämnen vill vi gärna höra av dig. Skriv ett mail till fou@isaca.se, så tar vi kontakt för att diskutera på vilket sätt ni skulle kunna bidra och även ha nytta av att ha studenter hos er.


Fakta – Asymmetrisk kryptering

Den asymmetriska krypteringen bygger på två kryptringsnycklar för att kryptera ett meddelande, en nyckel som används av den som krypterar och en annan nyckel som är tillgänglig för den som skall öppna det som är krypterat. En liten orientering om detta hittar du nedan.

Asymmetric Encryption Algorithms, Diffie-Hellman, RSA, ECC, ElGamal, DSA - http://www.omnisecu.com/security/public-key-infrastructure/asymmetric-encryption-algorithms.php

An Overview of Public Key Infrastructures (PKI) - https://www.techotopia.com/index.php/An_Overview_of_Public_Key_Infrastructures_(PKI)

Ten Risks of PKI: What You're not Being Told about Public Key Infrastructure - https://www.schneier.com/academic/paperfiles/paper-pki-ft.txt

E-Commerce & Public Key Infrastructure Audit Program - https://next.isaca.org/bookstore/audit-control-and-security-essentials/wapec

An introduction to elliptic curve cryptography - https://www.embedded.com/an-introduction-to-elliptic-curve-cryptography/

Can Elliptic Curve Cryptography be Trusted? A Brief Analysis of the Security of a Popular Cryptosystem - https://www.isaca.org/Journal/archives/2016/volume-3/Pages/can-elliptic-curve-cryptography-be-trusted.aspx


Månadens undersökning

Hur värdesätter du det vi gör inom ISACA Sweden och vad skulle vi kunna göra. Tyvärr sätter tid och resurser gränser för vad vi kan göra, men som ett stöd i planeringen för 2020 och de initiativ som vi skall fokusera på vill vi ha lite hjälp av dig.

https://www.surveymonkey.co.uk/r/6ZD6WHV

När det gäller förra månadens undersökning, vilken var en fortsättning på utvärdering av ISACA dagen har vi fått flera tydliga signaler. Framför allt är att ni som medlemmar uppskattar formen för ISACA dagen som en endagskonferens. Vi tar det med oss och fokusera på att torsdagen den 19 november skall bli den bästa konferensdagen på hela året.


Aktiva medlemmar - Hjälp att arrangera medlemsevent

Inför 2020 behöver vi nya krafter som hjälper till att arrangera medlemsevent, där du är med i programkommitten. Som aktiv i denna kommitté får du möjlighet att bredda ditt kontaktnät samt får en möjlighet att känna av vad som händer i olika verksamheter i samband med diskssioner med talare. Ett aktivt medlemskap i programkommittén ger också 20 CPE-poäng

Vi behöver även förslag på föredrag. Det är ett utmärkt tillfälle för dig att samla ihop CPE för dina certifieringar samt att det kan vara lärorikt att disktuera det du har kunskap om och erfarenhet med andra som också är intresserade av det.

Låter det intressant får du gärna höra av dig till program@isaca.se eller ordforande@isaca.se

 


Kommande aktiviteter och utbildningar

 • Medlemsevent, Digital suveränitet -Trust no one, 31 januari 2020, Stockholm
 • Medlemsevent, GDPR – Hur blev det med de administrativa sanktionsavgifterna?, februari/mars, 2020, Stockholm
 • CISA kurs 12, 19 och 31 mars, Stockholm
 • ISACA Arctic Conference, 15-17 april 2020, Svalbard
 • ISACA Årsmöte, 23 april 2020, Stockholm
 • CISM kurs 20, 27 april och 4 maj, Stockholm
 • CRISC kurs 26-28 maj, Stockholm
 • GRC Conference, oktober 2020, Stockholm
 • EuroCacs, oktober 2020, Helsingfors
 • ISACA Dagen 2020, 19 november, Stockholm

För senaste information om våra aktiviteter besök www.isaca.se och för de internationella aktiviteterna www.isaca.com.


Rabatt på IT Security Insights 2020

En konferens som arrangeras av ItSec Insights i samarbete med Cloud Security Alliance Sverige. Konferensen kommer att beröra Cybersäkerhet för kritisk infrastruktur, Cyberförsäkring, Säkerhet för IoT, Säkerhetsskyddslagen, lagefterlevnad och styrning av identiteter, patchhantering, initiativ för utbildning i informationssäkerhet och de senaste rönen om cyberbrottslighet. Som medlem i ISACA kan du anmäla dig till rabatterat pris. För mer information och registrering: www.itsecinsights.com

Vid registrering, använd följande rabattkod vid End user: ISACA-Enduser20

 


Call for papers - Vårkonferens och årsmöte i april

I samband med årsmötet den 23 april 2020 och enligt ISACA tradtion passar vi på att hålla en mindre eftermiddagskonferens som startar efter lunch.

Har du erfarenheter som du vill dela med dig av eller har du läst in dig på ett ämne, standard/ramverk, lagstiftning eller annat som du gärna ser att ISACA medlemmar borde känna till. Vi vill då höra av dig med följande information:

- Titel på föredraget
- Synopsis som beskriver det lite mer (3-5 meningar)
- Vad man lär sig som 3-5 punkter
- Kort beskrivning av dig som talare

Skicka ditt förslag till program@isaca.se

Vi vill ha ditt förslag senst den 25 janari


Om månadsbrevet

Månadsbrevet tas fram av informationskommittéen och vi är intresserade av små artiklar och tips som kan vara bra för andra medlemmar. Har du något sådant på lager får du gärna skicka det till oss.

Informationskommitteen

Vakant (ordf.) – Fredrik Hutter, Ulf Linnarsson, Ekaterina Zuckermann, Salah Shekeil

Ordförande:
John Wallhoff

… och du når oss på info@isaca.se


Vill du nätverka med andra medlemmar och få de senaste uppdateringarna, besök vår Linkedin grupp och följ oss på LinkedIn


www.isaca.se - info@isaca.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem i föreningen eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.