Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


God jul-dramatik att uppföra julen 2020.


Vuxna


Bild: Old Vic

A CHRISTMAS CAROL  av Charles Dickens i en dramatisering av Jack Thorne

★★★★★ “This version of 'A Christmas Carol' is near faultless. It captures the darkness and seriousness of the tale whilst adding some much appreciated humour and, sometimes, silliness! I hope it comes back for many, many years to come. It’s the perfect season treat for everyone!” (London Theatre)

★★★★ "Full of song and heart" (Evening Standard)

Det går fint att använda jul-visor ur det egna landets tradition, om man så önskar!

Roller: många   Språk: Eng  Publik: Familj


JULORATORIET  av Göran Tunström, scenbearbetning av Tunström, Meinander & Sarachu

Sagan om hur Solveig, på väg att öva med kören för att sjunga Jul­oratoriet, trampas ihjäl en skock kor är en skildring av hur ögonblick har en benägenhet att forma våra livsvägar under lång tid framöver. Tunström skriver om hur sorgen står nära vansinnet och förlamningen. Maken Aron tar sitt liv, sonen Sidner blir tungsint oidipal men lyckas ändå hitta sin väg, kantad av värmländska fantasterier: kanonkungar, Selma själv, Fanny som dyrkar Sven ­Hedin, en fårfarmerska på andra sidan jorden och kompisen, Huckleberry Finn-kopian Splendid. (SvD)

”… ett känslostarkt drömspel med perspektivet vidöppet både mot den djupaste sorgen och det hänförda jublet” (Land)

Roller: många   Språk: Sv, No  Publik: Vuxna


Bild: Dramaten

VINTERSOLSTÅND  av  Roland Schimmelpfennig

Vintersolstånd är ett mörk och humoristisk relationsdrama som fångar upp dagens politiska strömningar i Europa. En familj firar jul med fruns mamma. Hennes besök brukar inte vara helt okomplicerade och det blir inte enklare av att hon nu har med sig en främmande man som hon mött på tåget.

”...på samma gång roande och djupt, djupt oroande.” (SVT)

”Djävulskt bra och läskigt” (SR)

"samtidens förföriska fascism /.../ där själva iscensättningen och publik­kontakten blir ytterligare en förförelse att ta ställning till." (Aftonbladet)

Roller: 5 (2k, 3m)   Språk: Ty, Sv, Dan  Publik: Vuxna


PEPPARKAKSHUSET  av Isa Schöier

En modern julsaga om några människor i ett flerfamiljshus. Somliga hyr och somliga äger, och alla kämpar med att orka med sig själva under ett kyligt decemberdygn. Pepparkakshuset är ett humoristiskt vardagsdrama, med existensiell botten, om hemkänsla och hemlöshet, och om livsmod… Hur får vi det? Vilka möten behöver vi för att våga börja leva som oss själva?

Roller: 7 (3k, 4m)  Språk: Sv  Publik: Vuxna


Bild: Theatre Fusion

THE NIGHT BEFORE CHRISTMAS  av Anthony Neilson

En helt galen komedi där en tomtenisse hamnar i ett lager fyllt av stulna leksaker. Gary, som inte riktigt tror på att det är en nisse hämtar Simon, som inte är riktigt säker på att Gary är vid sina sinnens fulla bruk. De förhör inkräktaren som menar att de måste släppa honom eftersom han är beroende av julstämning – ett magiskt, narkotiskt pulver.

Roller: 4 (1k, 3m)  Språk: Eng, No  Publik: Vuxna


Bild: Örebro Länsteater

LÖGN I HELVETE  av Anthony Neilson

Detta är en prima brittisk fars med förvecklingar, absurditeter och svart humor. Två poliser schabblar till det när de ska leverera ett dödsbud till ett äldre par på julaftonskvällen. Lögn i Helvete har alla grundingredienserna för en fars med förvecklingar och missförstånd; två tafatta konstaplar, en pastor, ett äldre par (varav den ena är dement och den andra lider av svagt hjärta). Problemen eskalerar i takt med lögnerna, som blir fler och fler för att undanhålla sanningen…

Roller:Språk: Eng, Sv  Publik: Vuxna


Bild: Theatre N16

CHRISTMAS  av Simon Stephens

En vecka före jul möts fyra ensamma män, alla stamkunder, på en pub i hjärtat av Londons East End. Medan pubägaren Michael förbereder julen, gör de andra upp med sina personliga problem och funderar över tillvaron och dess möjligheter. Men en ny kund dyker upp, en småberusad främling med en cello, som frikostigt bjuder laget runt. Men han tycks bära på en mörk hemlighet. När han lämnar dem har han avslöjat sitt brott. Det blir långt ifrån en vanlig kväll på den trygga krogen.

Roller: 5 (5m)  Språk: Eng  Publik: Vuxna


Bild: Wermlandsoperan

EVIG JUL  av Erik Gedeon

Evig jul är en fortsättning på Evigt ung - Erik Gedeons internationella musikalsuccé. De är tillbaka – äldre, argare och galnare än någonsin. Men fortfarande evigt unga!
Det är december och på hemmet samlas de boende som vanligt. Denna gång för att fira jul, fortsätta sina inbördes strider, sin revolt mot sjuksyster och kampen för rätten att få spela rock ’n roll! Året är 2052 och Operahuset är numera äldreboende för teaterns gamla sångare och musiker. De samlas för en kulturell trivselstund i juletid. Julfirandet tar sig dock en överraskande vändning…

Roller: 8 (3k, 5m)  Språk: Sv  Publik: Vuxna


FÖDELSEN  av David Farr

Det här är ett annorlunda julspel. När David Farr blåser nytt liv i en av världens mest fantastiska historier blir det ett fantasifullt, infallsrikt och alldeles underbart drama om Jesu födelse, att spela för familjepublik månaderna kring jul. Förutom de självklara karaktärerna Josef och Maria återfinns i rollistan: Maria och Josefs åsna, Talande busken, David, Goliat, Gud, Djävulen, Benjamins galna får, De oskyldiga samt Änglakören m.fl. 

Roller: valfritt  Språk: Eng, Sv  Publik: Familj, från ca 10 år


Bild: Uppsala Stadsteater

KARL BERTIL JONSSONS JULAFTON  av Sofia Fredén efter en novell av Tage Danielsson

Karl-Bertil Jonsson är 14 år och jobbar extra på posten. Han vill göra som sin idol Robin Hood och ”ta från de rika och ge till dom fattiga”. Karl-Bertil bestämmer sig för att plocka undan de paket som kommer till rika personer. Sedan ger han sig iväg till slumkvarteren och delar ut julklapparna. Fadern tvingar Karl-Bertil att be de rika om ursäkt. Men Karl-Bertils förlåtelseresa blir mer som en triumffärd.

Roller: 15  Språk: Sv  Publik: Familj


FIMBULVINTER  av America Vera Zavala

Haven svämmar över av plast och skräp! Den stackars Midgårdsormen som tagit på sig att äta upp alla havets sopor klarar det inte mer. Nu blir det upp till ekorren Ratatosk, geten Heidrun och korparna Hugin och Munin att tillsammans med publiken hitta en väg framåt.

"Livsviktigt budskap i magiskt bra pjäs" (SkD)

Roller: 4  Språk: Sv  Publik: från ca. 6 år


Bild: © Moomin Characters™

GRANEN  av Tove Jansson
dramatiseringar finns av: Lucia Cajchanova och Ninne Olsson

Efter en berättelse ur Tove Janssons novellsamling ”Det osynliga barnet”. Hemulen väcker Muminfamiljen mitt i deras vinterdvala. Där ute är det konstigt vitt. ”Mamma vakna, något hemskt har hänt. De kallar det jul.” Ingen i Muminfamiljen har upplevt julen, så alla är rädda. Katastrof, översvämning eller vad är det för någonting? Spelas just nu på Oktoberteatern i Södertälje.

Roller: valfritt   Språk: Sv  Publik: från ca 5 år 


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka, Lena och Sara


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.