Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV JULEN 2019


Bästa hembygdsvänner!

Nu är åter ett år till ända och jag liksom många andra anser att det går alldeles för fort. Jag vill på det varmaste tacka Er alla där ute i föreningarna som gör ett fantastiskt jobb för att sätta sin särprägel på Er verksamhet. Alla har inte samma förutsättningar, men alla bidrar med något. Det är imponerande när man sammanfattar ett år och ser hur många frivilliga timmar som Ni lägger ner.

Som ni förstått så blir det en del förändringar i förbundet. Tidskriften Spördagar läggs ner och ersätts av ett digitalt nyhetsbrev. Detta sker inte på grund av att det är en dålig produkt, utan för att den helt enkelt blivit för arbetskrävade och dyr att producera samt distribuera.  Alla de fantastiska artiklar som skrivits till denna publikation försöker få med i kommande årgångar av Gutabygd. 

 

Ett stort tack till alla medarbetare i styrelser, kommittéer och alla ni övriga runt om på Gotland som håller hembygden levande.   

 

 Önskar Er alla ett Gott Nytt År!

Kjellåke Nordström
Ordförande

 

ÅRSMÖTE 2020


Årsmöte i årets socken Gammelgarn!


Den 23 februari kl. 13.00 i Gammelgarns bygdegård Ombudsanmälan från kl. 12.00


Välkomna!

Styrelsen

 

ENKÄT HEMBYGDSFÖRBUNDET

 Till alla ordföranden eller kontaktpersoner i hembygdsföreningarna

Hej!
Nu är det dags att samla in uppgifter om hembygdsrörelsens verksamhet under 2019. Genom att ni besvarar frågorna i årets enkät kan vi sammanställa och visa upp det fantastiska jobb som görs! Resultatet kommer föreningen och det regionala hembygdsförbundet till del i form av en rapport under våren.

Enkätens delar:
1. Antal evenemang/aktiviteter, besökare och ideellt arbetade timmar. I år frågar vi också om aktiviteter för barn och unga.
2. Antal styrelsemedlemmar som är män respektive kvinnor, samt huruvida ordförande är man eller kvinna.
3. Några regionala förbund ställer dessutom frågor särskilt riktade till sina föreningar

Tips
1. Liksom förra året är enkäten inte personlig. Det betyder att du kan skicka vidare mailet till någon i föreningen som du tror har lättare att besvara frågorna.
OBS! Se då till att inte fler i föreningen skickar in svar. 


2. På hemsidan kan du ladda ner och skriva ut ett underlag för att diskutera frågorna i lugn och ro. Men gå sedan in på sidan igen och för över svaren till den digitala enkäten. Vi tar inte emot svar via vanlig post eftersom det blir ett alltför stor arbete. 

3. Är ni osäkra på årets siffror? Titta gärna på siffror från tidigare år och bedöm om det skett en ökning eller minskning. Föreningens svar på förra årets enkät skickades ut med mail till den i föreningen som fyllde i enkäten. Hittar ni inte mailet, hör av er till olov.norin@hembygdsforbundet.se så skickar jag det igen.

Sista dag 20 januari 2020.

Klicka på länken för att besvara enkäten


Rapportera här!

Länken finns även på hembygdsförbundets hemsida.

 

Anmäl dig till 92 möjligheter

Det är nu femte gången som 92 möjligheter arrangeras. Likt tidigare år så är det kunskapsöverföring, inspiration och nätverkande som står i fokus. Syftet med 92 möjligheter är att samla, öns eldsjälar, entreprenörer och engagerade gotlänningar, för att ge energi och bränsle till ökat samarbete, företagande och engagemang i Gotlands alla 92 socknar.  

Anmäl dig här 

 

TV önskar hjälp

 

TV-programmet ”Det sitter i väggarna” på SVT, det handlar om gamla hus och deras historia. De har under en längre tid velat ha med ett hus från Gotland i serien, men ännu inte hittat det rätta. Nu ha det precis blivit klart att de ska göra ytterligare en säsong och skulle då gärna vilja ha med ett hus från Gotland. De kommer leta hus under december och januari månad och ni får gärna sprida budskapet vidare.

 Ansök här 

Bonde söker fru

Just nu är "Bonde söker fru" på jakt efter nästa års bönder till programmet. De ber Er om hjälp, som arbetar med utvecklingen och bevarandet av Sveriges hembygd och har ett stort nätverk som arbetar inom den gröna industrin på Gotland och skulle kunna ge tips kontakt med dessa. Bonde söker fru är ett populärt program, som förutom möjligheten att hitta kärleken även ger en fin möjlighet att visa landsbygden i Sverige.
Sök eller nominera här

 

SÄLJ FRÅN GUTABYGD

Kom och köp!

Vid köp av 10 ex eller fler av Från Gutabygd betalar föreningar 100 kr/st. Rekommenderat säljpris är 150 kr. Passa på att sälja på sockenfester och andra sammankomster. 

Hämta böckerna i Gotlands Museums entré/butik på Strandgatan 14. 

Kontakt Fornsalens butik:
0498-29 27 25 eller butiken@gotlandsmuseum.se

RIKSARKIVET BJUDER IN TILL ARKIVKURS


Gotlands Hembygdsförbund
E-post: kontakt@gotlandshembygd.se   Telefon kansliet: 076-1316725    
www.hembygd.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.