Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Nyheter i höstmörkret!

Välkommen till Novembernumret av Up To Date!

Nu i höstmörkret så kommer vi på Göthes Säkerhet med några riktigt fina nyheter som lyser upp tillvaron!

För några veckor sedan fick vi vara med när iLOQ lanserade sitt nya digitala lås iLOQ S5 för sina certifierade partners. Och vilken nyhet det var!

Genialisk innovation med finsk kvalitét för att underlätta Er vardag, kan det bli bättre?

Under eventet skaffade vi oss utbildningen som krävs för att få leverera iLOQ S5 och vi håller som bäst på att projektera de första objekten.

I detta nummer kan Ni även läsa om det innovativa företaget Parakey från Göteborg som har tagit fram ett passersystem där Er Smartphone blir en nyckel.

Vi har under en tid testat lösningen hos oss och känner oss trygga med att börja leverera till våra kunder.

Från Evva, som firar 100 år, kommer ett nytt hänglås för de mest krävande och tuffa miljöerna och kan kombineras till EPS, ICS och 4KS systemen!

Vill Ni veta mer är det bara att kontakta oss på Göthes Säkerhet för mer information.

 

Göthes Säkerhet fortsätter också att expandera!
Vi hälsar Nils Nyqvist välkommen! Nils kommer att arbeta som säkerhetstekniker inom Dalarna och Gästrikland och utgår från vårt kontor i Falun.

Jag önskar Er en trevlig läsning!

Lars Brandt

Inbrottsskyddande dörrar - SSF 1078 och SS-EN 1627

Redan på tidigt 1980-tal publicerades de första svenska normerna/standarderna för inbrottsskyddande dörrar och godkänd låsenhet. I SSF 200 - Regler för inbrottsskydd – Byggnader och lokaler, definieras tre skyddsklasser, skyddsklass 1, 2 och 3. Där skyddsklass 3 är den högsta klassen.

SSF 200 har sitt ursprung inom försäkring men tillämpas av flera andra aktörer när det gäller inbrottsskydd. Skyddsklasserna i SSF 200 omfattar hela byggnaden eller lokalens skalskydd och refererar till olika produktstandarder och normer beroende på typ av inbrottsskyddande produkt, t.ex. dörr, fönster, lås, väggar etc. Krav på inbrottsskydd enligt skyddsklass i SSF 200 är idag det vanligaste kravet vid till exempel upphandlingar.

Anm. I FTR 200 – Svensk Försäkringstekniska rekommendation anges relationen mellan en inbrottsskyddande dörr och SSF 3522 – Godkänd låsenhet.

Idag finns det i Sverige två sätt att klassa inbrottsskyddande dörrar, SS-EN 1627 och SSF 1078. Tabellen nedan visar även dörrar enligt den gamla och numera indragna svenska standarden SS 817345 då det fortfarande finns sådana dörrar i marknaden.

Vad ska man tänka på? Har du krav på skyddslassning eller värdesätter tryggheten med godkänd låsenhet är SSF 1078 svaret.

I SS-EN 1627 har den kompletta dörren provats med statisk- och dynamisk belastning samt manuella angrepp. Viktigt att känna till är att det inte finns krav och därför inte utförs prov med dyrkning och manipulation av lås och beslag enligt någon EN standard.

Eftersom SS-EN standarderna för lås och beslag inte omfattar dyrknings- eller manipulationskrav har SSF gett ut normen SSF 1078 – Inbrottsskyddande dörrar. Klasserna i SSF 1078 motsvarar kraven för skyddsklasserna i SSF 200 och refererar till motståndsklasserna och provningsmetoderna i SS-EN 1628 – SS-EN 1630 samt SSF 3522.

Använder man en dörr enligt SS-EN 1627 måste man därför säkerställa att den är försedd med minst en godkänd låsenhet (SSF 3522 lägst låsklass 3) för att uppfylla kraven för skyddsklass. I SSF 1078 ingår det rätt produkter med automatik! Detta är den stora skillnaden mellan en certifierad dörr enligt SSF 1078 och en certifierad dörr enligt SS-EN 1627!

I SSF 200 är förhållandet mellan skyddsklass och inbrottsskyddande dörr redovisat i en tabell enligt:

Revidering pågår

En revidering av SS-EN 1627 – SS-EN 1630 har varit ute på remiss och den europeiska arbetsgruppen är i gång med att behandla inkomna kommentarer. Enligt den tidplan som gäller kan publicering förväntas i slutet av 2020 eller i början av 2021.

Några av de ändringar som kommer i de nya utgåvorna.

  • Avsnittet för lås och beslag uppdaterad med elektromekaniska produkter.
  • Förtydliganden av provmetoder
  • Uppdaterade referenser

Källhänvisning: Text och tabell från SEM GROUP & Stöldskyddsföreningen

Ännu ett steg framåt inom digital låsteknik

iLOQ drar fördel av de nya möjligheterna med digitalisering och har skapat ett smart låssystem som ger kunderna mervärde. De nya funktionerna i nästa generation iLOQ S5 ger fastighetsägare, fastighetsförvaltare och nyckelinnehavare flera fördelar, som hög säkerhet och ett oöverträffat enkelt passersystem kombinerat med stora besparingar och konkurrenskraftiga kostnader under hela livscykeln.

Om du tror att denna lösning kan vara rätt för er så berättar vi gärna mer. Du når oss lätt på 010 - 483 40 60.

Källhänvisning: Text och bild från iLOQ


EVVA hänglås för de tuffaste miljöerna

Nyheter i sortimentet! Robusta hänglås för de tuffaste väderförhållandena.

De nya hänglåsen är det perfekta komplementet i hänglåssortimentet från EVVA för användning utomhus. De lämpar sig utmärkt för de allra tuffaste miljöerna. Kan kombineras med systemen EPS, ICS and 4KS. 

Kontakta gärna Göthes Säkerhet på 010 - 483 40 60 för mer information. 

Källhänvisning: Text och bild från EVVA


Parakey, passersystem i mobilen.

Parakey är ett moln- och smartphonebaserat passersystem som släpper in rätt person på rätt plats utan krångel. Skicka mobila nycklar på sekunder och lås upp dörren direkt med din smartphone. 

Parakey hjälper många företag runt om i Sverige genom att effektivisera flödet kring nyckelhantering och skapa nya möjligheter för automatisering. 

Idag används Parakey på kommersiella fastigheter med som så väl kontor, co-working, gym, låsta parkeringsgarage och gemensamhetslokaler. 

Parakey är Sveriges ledande leverantör av mobila nycklar för företag.

För mer information kontakta Göthes Säkerhet på 010 - 483 40 60

Källhänvisning: Text och bild text från Parakey

Ny i teamet

Nils Nykvist, 32 år från Bjursås.

-Jag började som lärling på Göthes Säkerhet i oktober efter att ha jobbat som platsansvarig snickare på Daniel Hag Bygg i Bjursås i 13 år. 

Nils sökte sig till Göthes Säkerhet för att prova på någonting nytt, han hade tidigare hört mycket gott om Göthes och arbetsuppgifterna verkade intressanta.

På fritiden går mycket tid åt tillsammans med dottern på 2år och sambo. Men när jag får tid över så är det jakt och fiske som gäller, förklarar Nils och fortsätter.

-Just nu är jag lärling. Så jag turas om att följa med olika tekniker under dagarna på olika sorters jobb.

-Största utmaningen just nu är att läsa sig allt nytt. Speciellt artiklar/produkter som finns. Det är verkligen en djungel med grejor, säger Nils och ger ett exempel på arbetsuppgifter som att lära sig att koppla svagström till dörrautomatiker. 

-Men det är kul att lära sig något nytt och jag ser fram emot att bli mer självgående i framtiden sammanfattar Nils. 

Vi hälsar Nils välkommen in i Göthes Teamet!


Rörmokare eller rörmockare var från början ett slangord. Yrket utvecklades sent. Först när vatten och avlopp började dras in i bostäderna i slutet av 1800-talet. Som namnet anger arbetar en rörmokare, rörläggare eller rörinstallatör med alla sorters rör. Redan för 5.000 år sedan fanns det på Kreta vattenledningar av terrakotta. De var redan då koniska i en ända för att kunna skjutas in i varandra. De äldsta metallrören, som var av koppar, har man hittat i Egypten. De är över 4.700 år gamla. Vid tiden för vår tideräknings början, i Rom och Pompeji, har man funnit varmvattenledningar till bad och termer. Då värmdes vattnet upp av ugnar, men också av varma källor. Så även detta yrke har en lång tradition.

Källhänvisning: Text och bild från Flinks Järn


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutube

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.