Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Göthes Industribeslag grundades 1861 och är idag ett av Europas äldsta företag inom lås & beslag samt Skandinaviens ledande grossist till OEM Industri dvs Dörr-, Fönster- & Fasadindustrin.

Vi har över 50 olika varumärken i vårt sortiment och du får alltid en samlad leverans.

Det är smart logistik som sparar miljön med reducerad transport, distribution och emballage.

Du som kund spar tid och pengar genom att beställa allt på ett ställe.

Dessutom slipper du hantera flera olika leveranser och uppackningar.

Smidigt för dig och bra för miljön.

Välkommen till vårt klimatsmarta ONE STOP SHOP koncept = En hållbar affär!

 • Vår Logistik – Era Miljövinster & Trygghet
 • Våra Leverantörer – Era Leverantörer
 • Vårt Sortiment – Er Valfrihet
 • Vår Kunskap – Er Kunskap
 • Vår Passion - Er Framgång

 

Jag önskar er en trevlig läsning!

Patrik Östlund

Inbrottsskyddande dörrar - SSF 1078 och SS-EN 1627

Redan på tidigt 1980-tal publicerades de första svenska normerna/standarderna för inbrottsskyddande dörrar och godkänd låsenhet. I SSF 200 - Regler för inbrottsskydd – Byggnader och lokaler, definieras tre skyddsklasser, skyddsklass 1, 2 och 3. Där skyddsklass 3 är den högsta klassen.

SSF 200 har sitt ursprung inom försäkring men tillämpas av flera andra aktörer när det gäller inbrottsskydd. Skyddsklasserna i SSF 200 omfattar hela byggnaden eller lokalens skalskydd och refererar till olika produktstandarder och normer beroende på typ av inbrottsskyddande produkt, t.ex. dörr, fönster, lås, väggar etc. Krav på inbrottsskydd enligt skyddsklass i SSF 200 är idag det vanligaste kravet vid till exempel upphandlingar.

Anm. I FTR 200 – Svensk Försäkringstekniska rekommendation anges relationen mellan en inbrottsskyddande dörr och SSF 3522 – Godkänd låsenhet.

Idag finns det i Sverige två sätt att klassa inbrottsskyddande dörrar, SS-EN 1627 och SSF 1078. Tabellen nedan visar även dörrar enligt den gamla och numera indragna svenska standarden SS 817345 då det fortfarande finns sådana dörrar i marknaden.

Vad ska man tänka på? Har du krav på skyddslassning eller värdesätter tryggheten med godkänd låsenhet är SSF 1078 svaret.

I SS-EN 1627 har den kompletta dörren provats med statisk- och dynamisk belastning samt manuella angrepp. Viktigt att känna till är att det inte finns krav och därför inte utförs prov med dyrkning och manipulation av lås och beslag enligt någon EN standard.

Eftersom SS-EN standarderna för lås och beslag inte omfattar dyrknings- eller manipulationskrav har SSF gett ut normen SSF 1078 – Inbrottsskyddande dörrar. Klasserna i SSF 1078 motsvarar kraven för skyddsklasserna i SSF 200 och refererar till motståndsklasserna och provningsmetoderna i SS-EN 1628 – SS-EN 1630 samt SSF 3522.

Använder man en dörr enligt SS-EN 1627 måste man därför säkerställa att den är försedd med minst en godkänd låsenhet (SSF 3522 lägst låsklass 3) för att uppfylla kraven för skyddsklass. I SSF 1078 ingår det rätt produkter med automatik! Detta är den stora skillnaden mellan en certifierad dörr enligt SSF 1078 och en certifierad dörr enligt SS-EN 1627!

I SSF 200 är förhållandet mellan skyddsklass och inbrottsskyddande dörr redovisat i en tabell enligt:

Revidering pågår

En revidering av SS-EN 1627 – SS-EN 1630 har varit ute på remiss och den europeiska arbetsgruppen är i gång med att behandla inkomna kommentarer. Enligt den tidplan som gäller kan publicering förväntas i slutet av 2020 eller i början av 2021.

Några av de ändringar som kommer i de nya utgåvorna.

 • Avsnittet för lås och beslag uppdaterad med elektromekaniska produkter.
 • Förtydliganden av provmetoder
 • Uppdaterade referenser

Källhänvisning: Text & tabell från SEM Group & Stöldskyddsföreningen

Magnetlås av hög kvalitet

Elektromagneterna i V-serien är högkvalitativa magnetlås med en hållkraft upp till 500 kg för utanpåliggande montage.

Magneterna passar utmärkt som daglås till dörrar med mycket trafik, tex kontor och butiker eller vid utrymningsvägar då magneten är ”fail-safe” och automatiskt öppnar när strömmen bryts.

Fördelen med magneter är att de är ljudlösa och inte har några hindrande mekaniska delar vilket ökar livslängden och minskar underhållet. Magneten är enkel att installera, kan monteras vertikalt eller horisontellt och passar för både utåt- och inåtgående dörrar.

Vi har flera storlekar på magnetlåsen V1SR är den minsta med 180kg hållkraft, V3SR och V4SR är dom två mellan varianterna på 300 respektive 400kg hållkraft, den största modellen heter V5SR med 500kg hållkraft. Alla magnetlåsen är för utanpåliggande montage men finns även som infällda, de har en inbyggd reläindikering för att ge signal till ett passersystem om dörren är låst eller inte, man kan också köra magnetlåsen på 12Vdc eller 24Vdc. Monteringstillbehör för att passa alla typer av installationer, även på glasdörrar.

Källhänvsining: text och bild från CDVI


Mirka DEOS 663CV 100x152x152mm

Mirka® DEOS 663CV (även kallad Mirka® DEOS Delta) hörnslipmaskin är en del av Mirka DEOS-produktfamilj. Den kompakta designen tillsammans med den mycket låga profilen, som endast är 10 cm hög, försäkrar hög manövrerbarhet och utmärkt balans.

Exakt och effektiv slipning i alla vinklar gör Mirka DEOS Delta ideal för slipning av hörn, profiler, vertikala och svårtåtkomliga områden. Den här modellen har en 100x152x152mm multihålsplatta för effektiv dammutvinning och 3 mm oscillering för effektiv och snabb avverkning.

Mirka® DEOS Delta är liten och lätt tack vare sin bortslösa motor och avancerade teknik. Detta kombinerat med ett bekvämt och ergonomiskt grepp, gör att du kan slipa i längre perioder utan att bli trött. Med en lättmanövrerad spak kan du justera hastigheten på ett ögonblick. Den separata Av/På-knappen försäkrar enkel och säker hantering.

Mirka DEOS Delta har en integrerad vibrationssensor och Bluetooth-teknik så att du kan övervaka vibration, hastighet och användardata via appen myMirka®.

Källhänvisning: Text och bild från Mirka


STEP 120 komplett set

Nu finns STEP 120 som komplett set, som förutom själva eltryckeslåset även innehåller en kabelöverföring och 10 m anslutningskabel.

Slitstarkt eltryckeslås med klassisk kolvplacering
STEP 120 är ett slitstarkt eltryckeslås i rostfritt stål med klassisk kolvplacering och flera flexibla egenskaper. Välj om låset ska vara med eller utan split-funktion.

Konstruktionen är framtagen med STEPs erkänt höga kvalitetskrav vilket säkerställer en kraftfull prestanda med hög driftsäkerhet. Låset kan användas i dörrmiljöer med både brand- och utrymningskrav samt är anpassat för att kunna användas tillsammans med elslutbleck.

Brandgodkänd upp till brandteknisk klass E/EI120.

Kabelöverföring för enkel montering
STEP kabelöverföring är tillverkad i rostfritt stål och passar både trä-, stål- och aluminiumdörrar. Fjädern har en bred innerdiameter på Ø 10,8 mm som underlättar genomföringen av kabeln.

Halogenfri kabel
Anslutningskabeln är halogenfri, 10 m lång och har 12 ledare.

Källhänvisning: Bild och text från StepLock


HOPPE Kvick-i-Sprint nya färger 96-1-R - svart satinerad och F78-1-R - mässingfärgad, polerad

Med HOPPE Kvick-i-Sprintplus lyckas du montera dörrhandtagen med få några handgrepp. Dörrhandtagen och plana rosetter monteras exakt och enkelt på några sekunder – utan skruvar och utan verktyg.

HOPPE Kvick-i-Sprintplus passar perfekt till de moderna designtrenderna. Den bara 2mm tjocka rosetten av rostfritt stål tillsammans med något av de många attraktiva handtagen ger varje dörr ett fint helhetsintryck.

Alla innerdörrshandtag av HOPPE har 10 års garanti på mekanisk funktion.

Källhänvisning: Text och bild från HOPPE

VÅR LOGISTIK - ERA MILJÖVINSTER

Om du gör en beställning som innehåller varor från t.ex. fem olika leverantörer från oss kommer du att få en total leverans från vårt lager. Det betyder en lastbil istället för fem olika som kör varor till dig. Det är smart logistik och sparar miljön med reducerad transport, distribution och emballage. Du som kund sparar tid och pengar genom att beställa allt på ett ställe. Dessutom slipper du hantera flera olika leveranser och uppackningar.

Bygg smart och spar utrymme. Så tänker de som använt pocketkarmar (skjutdörrskassetter) från italienska Eclisse. (Göthes Industribeslag är exklusiv agent i Sverige och Norge). Beräkningar visar att, genom att vända denna lösning, går det att spara ca 1 kvadratmeter i bostadsyta eller annan aktuell lokal, per infälld skjutdörr. Därmed skapas möjlighet att bygga extra prisvärda bostäder.

Eclisse pocketkarmar kan användas vid nybyggnation eller i redan befintliga väggkonstruktioner.

Sex fördelar med pocketkarmar från Eclisse:

 • Enkelt att montera. Snabbt montage genom att konstruktionen är gjord av stålprofiler som ”klickas ihop”.
 • Patenterad demonterbar skjutdörrskena i aluminium. Ger möjlighet till demontering av skena och dörr utan att behöva riva väggen.
 • Stabil konstruktion i stål
 • Korrosionsmotståndig Bra i fuktigt utsatta miljöer, typ badanläggningar, fastigheter i sjö- och havsnära miljöer mm.
 • Möjlighet till tillval: Komplett listkit av trä som gör att det slutliga resultatet smälter in i helheten. Anti-slam funktion dold i skenan som ger mjuk stängning/öppning.
 • Garanti: Vi lämnar 12 års produkt - & funktionsgaranti.

Pocketkarmar från Eclisse säljs komplett med skjutdörrsbeslag för max 100 kg dörr och passar för väggtjocklek 95/120 mm. Levereras i kompakta DIY-kit för butik med illustrativ monteringsanvisning. Finns för enkel- alternativt pardörr. Listkit finns I kulörvarianterna vit alt. ask. Säljs exkl. dörr. För ytterligare information.

Kontakta försäljnings ansvarige Per Yman. E-post: per.yman@gothes.se Tel: 070-313 48 01.

Ännu ett steg framåt inom digital låsteknik

iLOQ drar fördel av de nya möjligheterna med digitalisering och har skapat ett smart låssystem som ger kunderna mervärde. De nya funktionerna i nästa generation iLOQ S5 ger fastighetsägare, fastighetsförvaltare och nyckelinnehavare flera fördelar, som hög säkerhet och ett oöverträffat enkelt passersystem kombinerat med stora besparingar och konkurrenskraftiga kostnader under hela livscykeln.

Kontakta gärna Göthes Säkerhet på 010 - 483 40 60 för mer information. 

Källhänvisning: Text och bild från iLOQ

Sandvik Coromants senaste verktyg och lösningar

Missa inte Sandvik Coromants senaste introduktioner. Nu lanserar de den nya CoroDrill DS20 korthålsborren med vändskär. Det nya konceptet erbjuder möjligheter till ökad produktivitet, lägre ljudnivåer och möjlighet att borra hål upp till 7 x DC med hög borrsjunkhastighet, utan pilothål.
En innovativ produktnyhet!    

Inom Digital Machining introducerar de Coromant Capto DTH Plus – sensorerade drivna verktygshållare som levererar användardata i realtid vilket möjliggör planerat underhåll och optimerat maskinutnyttjande.     

För PrimeTurning™ finner du nya CoroTurn® Prime SL huvuden för invändig bearbetning i hål ned till dia 40mm. Mjukvaran CoroPlus® ToolPath är utvecklad och erbjuder nu även stöd för invändiga PrimeTurning™ applikationer.

Källhänvisning: Text och bild från Sandvik Coromant AB

Åtta snabba med Henrik Östlund

Henrik Östlund har växt upp med företaget och har sedan tonåren arbetat med allt ifrån fastighetsskötsel, lagerarbete och administration. Efter avslutade studier har Henrik flyttat hem till Falun igen och arbetar sedan hösten 2014 som fast anställd hos Göthes Industribeslag.

-Det var en väldigt intressant och spännande tillfälle att komma in på riktigt i företaget då det var i samma veva som vi förvärvade Industribeslag Sjögren AB i Kungsbacka och Dala Teleservice AB i Falun. I samband med detta bolagiserade vi även de olika affärsområdena i koncernen så det var en väldigt rolig och lärorik tid för mig, säger Henrik.

I nuläget arbetar Henrik med ett brett spann av uppgifter. När han är på plats på kontoret blir det en hel del ekonomi, HR och utveckling av koncernens digitala erbjudande. Därtill blir det även mycket träffar med företags affärspartners, såväl kunder som leverantörer.

-Det är ett stimulerande arbete där man får en bra insyn i verksamhetens alla delar då arbetsuppgifterna är väldigt varierande. Det som jag tycker är allra roligast är alla träffar med fantastiska affärspartners och medarbetare samt att ingen dag är den andre lik. Det är kul att gå till jobbet varje dag, sammanfattar Henrik.

Fakta om Henrik

 • Ålder: 36 år.
 • Familj: Fru och två barn.
 • Bor: Falun.
 • Utbildning: Civilekonom.

Åtta snabba

 • Fritidsintressen: Familj, vänner, resa, friluftsliv, idrott.
 • Favorithobby: Fotboll (Favoritlag är Roma och Arsenal).
 • Oanad talang: Lätt för språk.
 • Äter och dricker helst: Italienskt och rött vin.
 • Livsmotto: Efter regn kommer solsken.
 • Favoritpryl: Mina vandringskängor.
 • Tre goda egenskaper: Ödmjuk, omtänksam och positiv.
 • Drömresa: Gorillasafari i östra Afrika.


ON ICE 12 FEBRUARI!

Det bästa mötet är det som förändrar. Och den bästa mötesplatsen är den som tillåter förändring.

ON ICE är en sådan mötesplats, där företag möter företag, nätverkar och skapar affärer!

Elfte upplagan av On Ice erbjuder som 2019 Minimässa med lås, beslag & säkerhet, bryttest av dörr, långfärdsskridskoåkning samt nytt för 2020 ett Ice Kart-race sponsrat av Illoq och Kimi Räikkönen på sjön Runn.

Inbjudan och anmälningsblankett kommer att skickas ut under december. 
Välkommen till ON ICE den 12 februari i Vinterparadiset FALUN!


Rörmokare eller rörmockare var från början ett slangord. Yrket utvecklades sent. Först när vatten och avlopp började dras in i bostäderna i slutet av 1800-talet. Som namnet anger arbetar en rörmokare, rörläggare eller rörinstallatör med alla sorters rör. Redan för 5.000 år sedan fanns det på Kreta vattenledningar av terrakotta. De var redan då koniska i en ända för att kunna skjutas in i varandra. De äldsta metallrören, som var av koppar, har man hittat i Egypten. De är över 4.700 år gamla. Vid tiden för vår tideräknings början, i Rom och Pompeji, har man funnit varmvattenledningar till bad och termer. Då värmdes vattnet upp av ugnar, men också av varma källor. Så även detta yrke har en lång tradition.

Källhänvisning: Text och bild från Flinks Järn


Vi arbetar efter gällande GDPR bestälmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.