Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Två av våra främsta


Emma Broström

Martina Montelius


Emma Broström är aktuell med:

DEN SÅRADE DIVAN, fritt efter Karin Johannissons bok med samma namn. Vi får följa Agnes von Krusenstjerna, Nelly Sachs och Sigrid Hjertén; tre geniala konstnärer som var före sin tid och som alla, i perioder, led av psykisk ohälsa. Men till skillnad från de flesta andra kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft fick dessa tre kvinnor behålla sin professionella identitet livet igenom – trots att de vistades på mentalsjukhus. (3k)

Urpremiär på Folkteatern Gävleborg (i samarbete med Dramaten) den 7/12.


HISTORISKA SYSTRAR

En hejdlös och folkbildande historiekavalkad från den andra halvan av himlen.
För att hedra sin mamma startar fyra syskon Youtube-kanalen Historiska systrar. I rasande fart far vi genom tiderna och gör nedslag hos Jeanne d’Arc som rullar fram giljotinen åt Marie Antionette, Kathy Acker som fastnar i en hiss tillsammans med Margaret Thatcher, Drottning Kristina som tröttnar på att vara Kung Byxlös och abdikerar, och många många fler. I ett stall någonstans alldeles i närheten föder jungfru Maria fram ett Jesusbarn. Det blev en flicka! (4 skåd)

"Historielektion i högt tempo." (SkD)


MÄNNISKOR OCH MÄNNISKOR handlar om mod, smärta och drömmar. Om sambandet mellan fem personer med olika livsöden och staden som binder dem samman. En dag förändras livet för sjuksköterskan Jenny: en ung man förs in med bår på akuten och han är övertygad om att livet är slut. Jenny tar in honom i sitt hem och sin familj, fast besluten att hjälpa honom tillbaka till livet.
Vad gör en människa god? Och hur förblir vi goda i våra svåraste och mörkaste stunder? (3k, 2m)

”Emma Broström har tecknat sina karaktärer med omsorg” (VLT)

Foto: Västmanlands teater

Läs mer om Emma och hennes rika produktion HÄR.


Martina Montelius är aktuell med:

FÖRHÖR
Sara har inte varit i skolan på över en månad. Hon plågas av en ångest så stark att hon kräks när hon försöker ta sig dit. Men det finns en utlösande orsak, en orsak som hon i det längsta vägrar berätta om. Det här är en pjäs om föräldrars stundtals förvirrade välvilja och om myndighets- och rättssamhällets famlande försök att hålla jämna steg med förändringarna i tonåringars livsvillkor – men mer än något annat är det en pjäs om Sara, 14 år. (3k)

"Montelius-Metoo med en nacksving!" (Expressen)


HÅRDKOKTA FAKTA OM ÄGG
En dramatisering av Lena Sjöbergs bok med samma namn.
Hönan Lilly vill lära sig allt om ägg och tittar i smyg på naturprogram på bondens teve. Fatemeh tycker det räcker att lägga ägg och kläcka kycklingar, medan tuppen Rupert mest går runt och tuppar sig. På hönsgården är de trygga från räven. Men Lilly vet att det finns nåt annat där utanför. Hon har faktiskt googlat! Äventyret kan börja - om du ser två hönor och en tupp på en buss, så vet du vilka de är. (2k, 1m)

"Underhållande relationsdrama i hönsgården" (SvD)


HANS OCH GRETA
Martina Montelius version av Bröderna Grimms klassiska saga är osentimental, rolig och kuslig. Hans och Gretas föräldrar har inga pengar så de har inte längre råd med några barn. Så nu har de bestämt att de ska lämna Hans och Greta att dö i skogen. En hjälpsam duva tipsar barnen om en tant som älskar barn och har ett hus i skogen, byggt av godis. När de kommer fram visar det sig att tanten är elak, och hungrig på barn... (2k, 2m)

"Att få skratta så här åt sina rädslor!" (DN)

Foto: Roger Stenberg, Dramaten

HÄR kan du läsa mer om Martina och hennes pjäser.


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Lena, Franka & Sara


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.