De flesta ungdomar i regionen mår bra och har en positiv framtidssyn, men däremot visar resultatet att andelen som svarar att de mår bra har minskat över tid. Och det finns tydliga könsskillnader – tjejer mår sämre än killar.
Mer än nio av tio elever svarar att de alltid eller oftast känner sig trygga hemma, i bostadsområdet, på väg till/från skolan och på träningen. Andelen killar och tjejer som svarat att de utsatts för olika typer av otrygga situationer (hot, stöld, våld och sexuellt våld/utnyttjande) har dock generellt ökat från 2015. Andelen som svarar att våld förekommer på skolan har ökat sedan förra mätningen i båda åldersgrupperna. Även utsatthet har ökat:
”Eftersom utsattheten i fler avseenden ökat från år 2015 kan det vara viktiga frågor att fortsätta arbeta med i regionen.” enligt Enkätfabriken.
Resultatet utgör ett beslutsunderlag för kommunerna och lämnar förslag på förbättrings- och utvecklingsområden för att stärka ungas levnadsvillkor. Analysen har gjorts av Enkätfabriken på uppdrag av Kommunförbundet och presenteras muntligt till varje kommun samt till styrelsen i Kommunförbundet och Region Kalmar län. Skriftliga rapporter finns för varje kommun samt en länsövergripande rapport som går att ladda hem från Kommunförbundets hemsida.