Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vi lyssnar på er

För ett år sedan svarade närmare 1200 personer på vår enkät som syftade till att ta reda på vilken roll Svenskar i Världen bör ha. På förstaplats placerade ni påverkansarbete. I detta nummer presenterar vi 29 resolutioner som blev resultatet av alla diskussioner på Utlandssvenskarnas parlament i augusti.

På andraplats hamnade information. Vi har därför ökat från 10 till 12 nyhetsbrev, vridit upp informationsflödet i sociala medier och initierat ett regelbundet medlemsmejl där vi berättar om olika initiativ och förmåner.

Apropå förmåner, det hamnade på tredje plats. Vi har under året fyllt på med nya förmåner – i detta nummer lyfter vi medlemsrabatten på bilhyra hos Avis.

Sist men inte minst kan vi stolt presentera ytterligare en viktig samarbetspartner till oss, tillika ett av världens ledande företag inom kommunikationsområdet: Ericsson som varit oss trogna sedan 1944. Läs intervjun om deras syn på kompetens.

Har ni fler idéer om hur Svenskar i Världen kan bli ännu bättre, så hör av er till oss. Endera via sociala medier, mejl eller ett hederligt telefonsamtal.

Trevlig läsning!

Cecilia Borglin, generalsekreterare

Foto: Bengt Säll

Remissyttrande till e-Hälsomyndigheten

Vi har besvarat en remiss från e-Hälsomyndigheten gällande ”Reglering av personuppgiftsbehandling”. Syftet med rapporten var att presentera de lagförändringar som krävs för att kunna expediera svenska e-recept utomlands och utländska e-recept i Sverige. Det är ett positivt förslag som går i linje med vår övergripande målsättning om att det ska vara så enkelt som möjligt att arbeta, studera och bo utomlands – men också att återvända till Sverige. Vi poängterar vikten av att tänka mer globalt, världen är ju trots allt större än Europa. Yttrandet i sin helhet kan du läsa här!


Global kompetens Ericssons väg framåt

Kompetens förändras över tid och det sitter i Ericssons själ att ta tillvara den på bästa möjliga vis. Att komma från Sollentuna eller New Dehli är oväsentligt i deras värld, där mångfalden är lika naturlig som att andas. Läs intervjun med Anki Ljung, Head of Talent Acquisition Sweden & Group Functions och Cecilia Calais, Head of Global International Mobility. 

Anki Ljung, Head of Talent Acquisition Sweden & Group Functions på Ericsson. Foto: Ericsson

Cecilia Calais, Head of Global International Mobility på Ericsson. Foto: Bengt Säll


Resolutionerna är klara

Efter mycket blod, svett och tårar är de äntligen klara! Inte mindre än 29 resolutioner togs fram under Utlandssvenskarnas parlament i augusti. Dessa kommer nu att ligga till grund för vårt framtida påverkansarbete gentemot berörda beslutsfattare, myndigheter och centrala institutioner. Vissa frågor är återkommande medan några är helt nya. En fråga som varit på tapeten under en längre tid är den om egen valkrets för utlandssvenskar. En nykomling handlar om bättre värdering av internationell utbildning. Du kan läsa alla resolutioner här.


Möt styrelsen

I denna serie får du möta Svenskar i Världens styrelse. Här delar de med sig av sina utlandserfarenheter och berättar om varför de engagerar sig i styrelsen. Näst på tur är vice ordförande Lennart Koskinen.

 

Tidigare intervjuer: 

Claes-Johan GeijerAdrian StymneLouise SvanbergErika Lundquist, Annika RembeErik BelfrageKim KällströmClaudia Olsson, Jonas Hafström


Visste du att...

...mobillådan blev årets julklapp 2019 i Sverige?


Ung utlandssvensk med intresse för Indien

"Om man har internationell erfarenhet, samt internationell kompetens i form av exempelvis studier och arbete utomlands, får man en ökad förståelse för världen." Läs intervjun med Axel Nordenstam här.


Råd och tips i bokform

På jakt efter råd och tips i samband med att du ska flytta utomlands eller hem? Look no further! 

Som medlem får du rabatt på våra böcker. Läs mer här.


Jobbar du utomlands?

Finns det någon koppling mellan work-life balance och individuell arbetsprestation hos expatriates?

Detta vill två studenter på Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala Universitet ta reda på. Har du egen erfarenhet som du gärna delar med dig av? Klicka här för att komma till enkäten.

Tack på förhand hälsar Elsa Scilla och Sofia.


Brexit update

Det stundande brexit-utträdet sätts inte på paus ens under det kommande nyvalet. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att den som vinner valet bestämmer nästa steg i brexitprocessen. Nyvalet kommer att hållas den 12 december. Vad som händer efter det är det ingen som vet. To be continued.


Rabatt på bilhyra i Sverige

Fira jul i Sverige? Du har väl inte missat att du som medlem får 10 procents rabatt på bilhyra hos Avis inom Sverige. Passa på och hyr bil till jullovet redan nu. Läs mer och boka här.Vi har en vinnare!

Nu har vi korat en vinnare i förra månadens tävling. Ni var många som skickade in rätt svar på frågan om vem Birgitta Birgersdotter var. Svaret är ju såklart Heliga Birgitta. Vinnaren av den fina coffee table-boken "Var i all världen" som tagits fram av Sverigekontakt går till... (trumvirvel) ...Joakim Söder! Grattis till dig!  

Vill du också ha ett exemplar av boken? Den finns hos Sverigekontakt för 359 kr.


Poddtips!

Gillar du också att lyssna på podcasts? Här finns några tips till dig:

Amerikabrevet – en podcast från New York av Fanny Reuterswärd. I varje avsnitt träffar hon en framgångsrik svensk kvinna som bor och jobbar i New York.

Astrids Indienpodd – en podcast från New Delhi av vår SVIV-representant Astrid Johansson. I en ny pod berättar hon om hur det är att bo och leva i Indien och ger dig värdefulla tips om livet i öst.

SMUL-podden – en podcast från den internationella intressegruppen Svenska som Modersmål UtomLands av Petra Socolovsky. Podcasten handlar om svenska familjer utomlands där barnen i familjer lär sig svenska och ofta drömmer om att studera i Sverige.


Praktikant sökes!

Just nu söker vi dig som är en fena på kommunikation och skrivande. Stämmer det in på dig? Under våren kommer vi bland annat fokusera på vårt påverkansarbete mot olika samhällsinstanser och därför söker vi dig som är proffs på kommunikation! Känner du dig manad att hjälpa 660 000 utlandssvenskar, skicka då din ansökan till sviv@sviv.se märkt ”Praktikant VT 2020”.Sist men inte minst vill vi uppmärksamma våra fantastiska partners! Tack till Alfa MovingAtlas CopcoEricsson, Essity, HandelsbankenH&M, Medicover, SEB Luxemburg, Stena Sessan RederiVolvo GroupNovare, Ecolean, Elekta, Grant Thornton, IDTM, IKEALundin S A, Mellby GårdOriflame Cosmetics, och alla ni andra som stöttar oss.


facebookinstagramyoutubelinkedintwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem hos oss eller för att du har skrivit upp dig för vårt nyhetsbrev. Har du ångrat dig, klicka här.