Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

2019-10-17

Den digitala Riksväljaren ute nu!

- Full sökbarhet och kontinuerlig uppdatering

Nu är den nya och helt omarbetade Riksväljaren äntligen ute och alla som beställt ska ha fått inloggningsuppgifter via mejl. Saknar du inloggningsuppgifter så mejla riksvaljaren@tremedia.se så fixar vi så att du får dem omgående.

 

Sök på kategori och/eller län samt fritext

Genom att göra Riksväljaren digital finns nu stora möjligheter att göra anpassade sökningar.

I din sökning kan du ange kategori och län. Kategorierna är samma som kapitelindelningen i förra årets katalog:
– Riksrekryterande utbildningar
– Fristående gymnasieskolor
– International Baccalaureate
– Spetsutbildningarna
– Riksrekryterande idrottsgymnasier

Söker du en speciell utbildning för någon med ett särskilt intresse kan du även göra en sk. fritextsökning. Här kan du söka på specifika ord som ger dig träffar som kan vara intressanta.

Liksom förra året kan du även gå in under menyer och se alla utbildningar under respektive kategori.

 

Kontinuerlig uppdatering = ständigt aktuell information

En digital Riksväljare gör att vi från och med i år har möjlighet att kontinuerligt komplettera med nya uppgifter som kommer in.  Vi uppdaterar så fort vi får in nya uppgifter och detta gör att du som vägledare alltid har tillgång till den mest aktuella informationen.

Vilka uppgifter finns med under utbildningarna/skolorna?

För varje utbildning/skola finns en kortfattad beskrivning, de viktigaste kontaktuppgifterna samt länk till skolans webbplats. 

Inloggningsuppgifter
När du har beställt får du, via mejl, ett användarnamn och lösenord som ger dig tillgång till Riksväljaren under läsåret. 

Du kan också beställa genom att skicka ett mejl till anna@tremedia.se


Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

Jobben förändras…

Globalisering, snabb teknikutveckling och digitalisering driver på strukturomvandlingen i det svenska näringslivet. Vissa jobb försvinner, andra kommer till samtidigt som innehållet i många jobb förändras. Denna utveckling påverkar företagen på ett genomgripande sätt och gör att många svenska företag idag är mer konkurrensutsatta än tidigare.

…och därför blir kompetensutveckling än viktigare.

Läs mer på svensktnaringsliv.se >>


Informationsträff för vägledare

Den 13 november anordnar Myndigheten för yrkeshögskolan en träff för vägledare och välkomnar deltagarna till en förmiddag med föreläsning och möjlighet till diskussion kring olika frågor.

Läs mer om informationsträffen och anmälan på myh.se >>


Vägledningsmaterial för pedagoger, studie- och yrkesvägledare

Innehållet i vägledningsmaterialet är i första hand tänkt för elever i grundskolan och gymnasiet, men går mycket väl att använda även för vuxna i behov av vägledning. Med hjälp av statistik, fakta, intervjuer, listor, filmer, tester, diskussionsfrågor och uppgifter kan eleverna analysera och formulera sina framtidsdrömmar, kunskaper och färdigheter. Och identifiera vilken väg de vill gå. Vi presenterar också vad Arbetsförmedlingen gör och vilket stöd hen kan få av oss.

Läs mer på arbetsformedlingen.se >>


Redo för Rävkort? = Studie- och yrkesvägledning i yngre åldrar

Rävkort vänder sig till dig som vill arbeta med studie- och yrkesvägledning redan i förskolan, på lågstadiet samt mellanstadiet. På ett lekfullt och pedagogiskt sätt väcker du tankar på jobb och arbetsliv hos barnen du arbetar med.

Korten föreställer en mängd illustrerade rävar i olika jobb­situationer. Vi har valt att gestalta yrken/jobb genom djur denna gången för att göra vägledningen könsneutral samtidigt som vi tror att djur på ett bra sätt kan fånga barnens uppmärksamhet.

Som komplement till korten levereras en handledning som kan ge tips och idéer på hur kortleken kan användas.

Läs mer och beställ >>

Se handledning till Rävkort >>


Folkhögskolan gav henne nya drömmar och möjligheter

Tamara var inställd på ett jobb som spårvagnschaufför, och hade inga planer på att studera mer. Men folkhögskolan i Angered öppnade hennes ögon för andra möjligheter.

Läs mer på folkbildningsradet.se >>


Här protesterar hundratals mot nedskärningarna

Så många som sju av tio kommuner planerar att skära ner på skolan kommande år. Men lärare har fått nog av nedskärningar. Redan i våras genomfördes stora manifestationer med tusentals lärare under parollen Lärarmarschen – och i helgen var det dags igen.

Den här gången gjorde skolledare, fritidshemsledare, studie- och yrkesvägledare och föräldrar gemensam sak. I tolv städer från Trelleborg i söder till Piteå i norr marscherade man under namnet Skolmarschen.

Läs mer på skolvarlden.se >>


Så förändrar digitaliseringen svensk arbetsmarknad

Digitaliseringens intåg på den svenska arbetsmarknaden är sedan länge här. Utvecklingen går snabbt och både företag och politiker måste vara proaktiva för att hänga med. Det gäller även arbetstagare som får ett allt större personligt ansvar, säger Mårten Blix på Institutet för näringslivsforskning.

Läs mer på svensktnaringsliv.se >>


Antalet studenter fortsätter att öka i högskolan

Läsåret 2018/19 ökade antalet registrerade studenter i högskolan för andra läsåret i rad. Kvinnorna stod för den största ökningen.

Totalt var det 410 200 registrerade studenter under läsåret, vilket var en ökning med 4 700 studenter eller drygt 1 procent jämfört med läsåret innan. Det visar ny statistik från UKÄ.

Kvinnorna fortsätter att vara i klar majoritet och stod också för den största ökningen. Det totala antalet kvinnor var 250 600 personer medan antalet män var 159 600 personer.
Även antalet nybörjare i högskolan fortsatte att öka. Totalt var det knappt 87 900 nybörjare i högskolan läsåret 2018/19, av dessa var 50 900 kvinnor och 37 000 män. UKÄ kommer att publicera en analys av nybörjare i högskolan läsåret 2018/19 senare i höst.

Läs mer på uka.se >>


Tips! Leif Andergren och iGlappet

Tips! Kolla gärna in Leif Andergrens nya webbplats. Här hittar du alla hans böcker och information om hur du kan boka honom som föreläsare för er skolas nästa utbildningsdag.

Besök andergren.se >>

Beställ Leifs böcker i webbutiken här på Tremedias hemsida >>


Hälften av Sveriges kommuner sparar på skolan

Hälften av landets kommuner har i år gjort besparingar inom skolan. I var fjärde kommun har det blivit färre anställda inom skolan räknat per elev. Det visar en enkät som Sveriges Radio genomfört.

Läs mer på lararnastidning.se >>


Ta del av presentationer från IAEVG-konferensen 2019

IAEVG står för International Association for Educational and Vocational Guidance, och de arrangerar årligen en stor internationell vägledarkonferens. Där träffas vägledare, forskare och myndighetsfolk för att utbyta erfarenheter runt aktuella, vägledningsrelaterade frågor.

Temat 2019 var Career Guidance for an Inclusive Society (Karriärvägledning för ett inkluderande samhälle) och nu finns allt material från konferensen samlat som pdf:r, presentationer och filmer på uhr.se >>

Se intervjun med Norman Amundson (2:26) >>


Debatt – “Oansvarigt av regeringen att glömma bort vägledningen”

Att vägledningen prioriteras bort är inte bara allvarligt, det är rent av oansvarigt. Studie- och yrkesvägledare förtjänar bättre än att återigen bli svikna av politiken, skriver Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund.

Läs mer på arbetet.se >>


Rekryteringen till högskolestudier – regionala och sociala faktorer påverkar

Det fortsätter vara stora regionala skillnader i övergången till högskolestudier, både mellan län och mellan kommuner. I samtliga län var övergången högst för personer med högutbildade föräldrar. Men det finns fler faktorer än social bakgrund som påverkar om personer påbörjar högskolestudier – för trots högutbildade föräldrar är det fortsatt stora regionala skillnader.

Läs mer på uka.se >>


Nu ska glädjebetygen stoppas

Betygsutredningen får i uppdrag att utreda hur betygsinflation kan motverkas.

Utredningen ska bland annat:
– Föreslå en modell för ämnesbetyg för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.
– Analysera om, och i så fall föreslå hur, kompensatoriska inslag ska införas i betygssystemet.
– Föreslå sätt att synliggöra och dokumentera elevens kunskapsutveckling när kunskapsnivån inte motsvarar ett godkänt betyg.
– Kartlägga tillämpningen av lärarnas skyldighet att ta hänsyn till all tillgänglig information vid betygssättningen och vid behov förslå förändringar.

Du kan följa arbetet på betygsutredningens facebooksida.

Läs mer på skolvarlden.se >>


Skolinspektionens dag 2019

Nu kan du anmäla dig till Skolinspektionens dag 2019. Årets konferens lyfter kvalitetsarbetet i gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Vi gör en djupdykning i hur organisation och styrning, undervisning och vägledning samverkar för att främja skolans viktiga roll i samhället – i en framtid med nya krav.

Läs mer om program och anmälan på skolinspektionen.se >>


Allvarlig kompetensbrist hotar svensk forskning

IVA har presenterat en ny FoU-barometer. Den visar på en skriande kompetensbrist bland svenska forskningsföretag. Fyra av tio företag uppger att det är svårt eller mycket svårt att få tag på forskande personal, enligt undersökningen.

Läs mer på svensktnaringsliv.se >>


Så ska unga tjejer behålla sitt teknikintresse

Fortfarande är andelen tjejer som söker en teknikutbildning på gymnasiet eller högskola låg. I år var andelen tjejer som söker till teknikprogrammet lika stor som förra året, 18 procent.

– Det innebär att vi har fortsatt mycket att göra men vi är optimistiska. Alla bör få chansen att ta del av alla fantastiska jobb inom det här området – grymma spännande jobb med möjlighet att bidra till ett bättre samhälle, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

Läs mer på svensktnaringsliv.se >>


Träffa Tremedia på Vägledarkonferensen i Stockholm nästa vecka!

Varje år i oktober anordnar Sveriges vägledarförening en rikskonferens för dig som arbetar med/eller är intresserad av vägledningsfrågor.

n finns möjlighet att anmäla sig !

I år är temat “Allt är möjligt - en vägledning i framkant!” och konferensen hålls på Essinge konferenscenter i Stockholm den 24-25 oktober 2019. Konferensen arrangeras av Sveriges Vägledarförening.

Tremedia finns på plats i en av montrarna.

Kom och träffa oss nästa vecka!

Läs mer om konferensen, se pris och anmäl dig på www.vagledarforeningen.se.


Följ oss gärna på Facebook

facebookhomepage

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2019

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.