Nyhetsbrev med senaste nytt från Skara kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


MEDBORGARTIDNING 5/2019

Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mittemellan.

Sveriges vackraste stadshus

INVIGNING OCH ÖPPET HUS 13 NOVEMBER

Mitt på stråket som kallats "snudd på världsarv" ligger Skara stadshus. Stråket har till och med blivit ännu tydligare med den nya stensättningen utanför entrén till stadshuset, som förstärker linjen mot domkyrkan, gamla biblioteket och upp mot Västergötlands museum. Vi tycker att stadshuset är Sveriges finaste, men det bestämmer du! Kom på invigning och öppet hus.

SE FILMEN

Så här fungerar kontaktcentret

I stadshuset på Södra Kyrkogatan 2 finns nu en väg in för dig som medborgare, företagare eller turist. I kommunens kontaktcenter har vi samlat växel, reception, turistbyrå och kommunvägledare. Läs mer


Stadshuset med permobil

Hur väl anpassat är det nya stadshuset för människor med funktionsvariantion? Våra praktikanter från Viktoriaskolan filmade med GoPro-kamera på permobilen. SE FILMEN

LEDARE

Skara har en historia som sträcker sig mer än 1000 år bakåt i tiden. I år, 2019, gör vi ytterligare ett avtryck genom att vi för första gången har ett samlat stadshus. Ett stadshus som inte bara är en arbetsplats för våra förvaltningar och ledande politiker. Det är också en plats dit du som medborgare kan vända dig med frågor eller få evenemangstips från turistbyrån som finns i vårt nya kontaktcenter. Likaså är stadshuset den plats där vårt folkvalda kommunfullmäktige kommer att hålla sina möten. Min förhoppning är också att vi ska fylla huset med andra evenemang såsom föredrag, konserter och konstutställningar. Det första publika arrangemanget blir vår invigning då vi öppnar upp huset för alla som vill komma in och se hur bra det blev. Varmt välkomna då!

I detta nummer kan du fördjupa dig i vad du får för dina skattepengar, och då främst hur mycket av dem som går till våra stora verksamheter; Barn och utbildning samt Omsorgen. Som du kommer se är det just dessa verksamheter som står för den allra största delen i vår kommunala budget.

Gustaf Olsson, kommundirektör

Hur mycket går till skola och omsorg?

Hur stor del av kommunens budget tror du går till barn- och utbildning samt omsorg?

En av våra praktikanter från Viktoriaskolan, Filip Svensson, fick till uppgift att fråga folk på stan hur mycket av budgeten det tror går till barn- och utbildning och omsorg.

- Jag frågade över 40 personer i olika åldrar, men många var ovilliga att gissa. Av de 13 som var modiga nog att dra till med en gissning blev svaret i genomsnitt, att kommunen lägger 25% av budgeten på skola och omsorg, konstaterar Filip.

Så vad är det då? Jo, det är faktiskt nästan 90%. Resten av budgeten går främst till samhällsskydd och räddning, gator och parker, kultur och fritid, näringsliv och samhälle.

Läs mer om kommunens budget och årsredovisning

Skola och samhälle

Så stolta över prao!

På Viktoriaskolan tycker man det är viktigt att barn och ungdomar kommer ut på arbetsplatser för att se hur det är, och att de lär sig mer om vilka yrken som finns. I oktober har nära 200 elever från skolan prövat på olika yrken i Skara. Läs mer

Öppet hus på Katedralskolan

14 november kl 17.30-19.30

Katedralskolan välkomnar allmänhet och skolungdomar till öppet hus. Kom och trivs! Läs mer

Bli familjehem - drop in

Är du en vuxen som vill göra skillnad och bidra till en tryggare uppväxt för ett barn eller tonåring?  Den 19 november har du möjlighet att komma på en informationsträff om hur det är att vara familjehem. Läs mer

Receptet - Skaraborgs nationalrätt

Så ska en grynkorv smaka!

På Grynkorvens dag i oktober var Stig ”Gits” Gustavsson en många som testade olika sorters grynkorv i Seniorkaféets blindtest. En sak var man överens om: det är genom kornigheten och kryddningen man avgör om det är en äkta grynkorv eller inte.

Läs mer och se recept på grynkorv

Bygg, trygg och snygg

Skaraborgsgatan får tryggare miljö

Nu ska sträckan mellan Gunnar Wennerbergsgatan och Posten bli tryggare och snyggare med ny belysning ,säkrare övergångsställen och bättre cykelbana. Den första etappen startade den 21 oktober, den andra till våren. SE FILMEN


Bilaga om Skara i Svenska Dagbladet

Den 4 november delades en reklamfinansierad bilaga ut tillsammans med Svenska Dagbladet i hela landet.

Läs den digitala versionen


Hitta din detaljplan snabbt på skara.se!

Detaljplaner reglerar vad och hur vi bygger i våra tätorter. På skara.se kan du snabbt hitta din detaljplan genom en ny interaktiv karta.

skara.se/detaljplaner

Broschyr om Kämpagården delas ut till boende

Under november månad delas en broschyr om Kämpagården ut till de boende i den stadsdelen. Det finns en liten överupplaga, som kommer att finnas till försäljning i kontaktcentret.


Gratis ett tag till

Nu installeras en betallösning där du får tillgång till laddstolpen via en tagg eller app och debiteras via ditt bankkort.

Egen el

Snart kommer nyckelfärdiga solcellspaket för villor. Skara Energi tar emot intresseanmälningar. skaraenergi.se

VA-taxa 2020

Kommunfullmäktige har beslutat att VA-taxan höjs den 1 januari. Den rörliga avgiften höjs med 3%. Den fasta avgiften höjs med 5%.

Ensamt torg söker gran

Har du en gran du tycker skulle passa på torget i Skara? Kontakta Monica Friberg, 0511-32 000.

Redo för vinter och snö

Så här mycket ska det snöa innan snöröjning börjar. Läs mer

G:a vattentornet snart klart

Ett stort restaurerings-arbete är snart till ända, men det blir också något nytt. Läs mer

Landsbygdsutveckling

Tyck till om turistslingor

Nu ska det bli enklare att turista i Skaraborg med turistslingor för både bil och buss. Detta kan bidra till service och handel på landsbygden och mindre orter. Läs mer och tyck till om förslaget!

Utbyggnad av fiber och VA

Utbyggnaden av fiber och VA fortsätter. Projektet med anslutning i Härlunda är inne på sista etappen, sedan väntar Skånings-Åsaka och Händene/Tveta.
Följ utvecklingen på skaraenergi.se

På nya poster i kommunen

Vi frågade tre nyanställda vad de ser fram emot i sitt arbete.

Alice Dalali

Kommunvägledare

– Det är glädjande att Skara kommun ser hur viktigt det här arbetet är. Det är inte självklart att man som ny i Sverige förstår hur exempelvis föreningslivet fungerar.
Läs mer

Petra Wedebrand

Avdelningschef för vård-och omsorg (t v i bild)

– Med min bakgrund inom beteendevetenskap och framtidsstrategi ser jag fram emot att bidra till de utvecklingsområden som vård- och omsorg står inför. Läs mer

Erica Boegård

HR-chef

– Tillsammans ska vi jobba vidare med ett hållbart yrkesliv hela vägen ut i alla led av organisationen.

Läs mer

Tävling - QUIZ

Stadshusquiz

Svara på tre frågor om stadshuset och en skiljefråga, så är du med och tävlar om en vinst med Skaraanknytning. 

TILL TÄVLINGEN

Psst! Ledtråd

Bilden är från renoveringen. Kom till Öppet hus 13/11 och se hur det ser ut idag!

Skicka in ditt svar senast 30 november till kommunikation@skara.se eller Skara kommun, Kommunikationsenheten, 532 88 Skara. Vinnaren meddelas i nästa Medborgartidning som kommer i slutet av december.


Inger, Mikael och Barbro känner sin stad

Hur vi vet det? Inger Paulsson, Mikael Wahlborg och Barbro Olofsson hade alla rätt i vårt kluriga stadsdelsquiz. Vi skickar alla våra stadsdelsfoldrar till er. Grattis!

Här är de rätta svaren


Vinnare vid invigning av cykelvägen Axvall-Varnhem

115 personer hade fyllt i sina startkort den 28 september och av dessa vinner Alve Ljungberg vinterdäck till cykeln och Isabell Svensson vinner service på sin cykel.
Vi gratulerar!

Upplev mera!

Skara Filmfestival

14-20 november

Kryp in i biomörkret!

Läs mer

Julstaden Skara

Nu finns hela julutbudet samlat från Advent, Lucia och fram till jul och nyår.

Läs mer

Vill du vara med?

Tomteparad och julmarknad - anmäl dig nu!

Charlotte Kristensson 
070-300 23 53


På Skara kommuns sida på vastsverige.com kan du söka på evenemang . Läs mer


Planerar du något evenemang? Nu kan du enkelt lägga in det själv i evenemangkalendern och undvika krockar. Läs mer

Följ din kommun - via nyhetsbrev eller bloggar och andra sociala medier. Läs mer

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är bosatt i Skara kommun  eller för att du har skrivit upp dig på något av våra nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.