Månadsbrev med intervjuer och senaste nytt.  Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


”Människor som mår bra gör ett bra jobb. En enkel men mycket viktig filosofi som jag tror stenhårt på.”

Rikard Ahlin är VD på ettikettoprintcom.se med en långväga karriär inom bolaget.


Berätta lite om din bakgrund och vägen till din nuvarande roll?

Jag är utbildad byggnadsingenjör men har aldrig jobbat i byggbranschen utan började som innesäljare på Ettikettoprintcom 1998 och har sedan dess gjort det mesta man kan göra inom bolaget. Jag har jobbat som tryckare, varit ansvarig för produktionen, ansvarat för kvalitet och inköp mm. Min första chefsroll som produktionschef fick jag när jag bara var 24 år gammal, på senare år har jag insett hur modig dåvarande VD var.

Vad är det mest spännande med din roll?
Att under stor frihet utveckla bolaget. Vi har en styrmodell som ger stort utrymme för entreprenörskap i bolaget vilket är väldigt inspirerande. Det innebär i praktiken att merparten av initiativen kring vad vi skall göra kommer från ledningsgruppen och inte från ägarna.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och hur tror du andra skulle göra detsamma?
Transparent, ärligt och prestigelöst. Jag tror nog också att det är så andra skulle beskriva mig, det är i alla fall vad man säger till mig.

Vilka är dina ledarskapsfilosofier?

 • Keep it simple. Enkla lösningar är ofta minst lika bra som komplicerade och gör det ofta lättare att få saker att hända.
 • Människor som mår bra gör ett bra jobb. En enkel men mycket viktig filosofi som jag tror stenhårt på.
 • Tro på människor. Jag tror det är få saker som får medarbetare att må och prestera bättre än att de känner tillit från mig och andra kollegor.


Vilka värderingar är viktiga för dig och hur visar de sig i vardagen?

Lojalitet är oerhört viktigt för mig. Jag omger mig helst med en mindre grupp nära medarbetare som jag litar 100% på. Engagemang, energi och humor är också väldigt viktiga egenskaper som jag uppskattar väldigt mycket.

Vad förväntar du dig av dina medarbetare i form av deras ledarskap?
Det är samma sak här, jag förväntar mig lojalitet, engagemang och att de har en liknande syn på människor och ledarskap som jag har. Jag tror också det är bra när cheferna har en liknande syn på vad bra ledarskap är och en liknande stil. Det kan nog bli en smula förvirrande för bolagets medarbetare om ledarskapet hos olika chefer ser helt olika ut.

Varifrån hämtar du din inspiration?
Till stor del från familj, vänner och mina kollegor. Det är också alltid intressant att lyssna på människor som inte är nöjda med chefen, bolaget de jobbar på eller dess strategi mm då man kan lära mycket av att analysera detta. Av någon anledning kommer dessutom många goda idéer till mig när jag sitter själv i bilen.

Hur inspirerar du andra?
Jag försöker alltid stanna upp och lyssna och ge feedback även om det ibland är svårt att hinna med i vardagen. Ett hej och ett leende kostar ingenting men ger så mycket, det är viktigt att ge energi och uppskattning till människor runt om kring sig.

Hur gör du för att hitta de bästa medarbetarna och vad värdesätter du hos dem allra mest?
Jag har i många fall haft förmånen att duktiga människor har kontaktat mig eller bolaget för att se om vi kan göra någonting tillsammans, så det har inte varit så mycket letande genom åren. Jag antar att det har att göra med att vi har ett gott rykte i vår bransch.

Vilken har varit din största utmaning hittills som ledare och hur har du hanterat den?
Att som ny internrekryterad VD bli chef över de medarbetare som tidigare varit kollegor i ledningsgruppen var en ovan förflyttning och en stor utmaning. En annan var att stöpa om ledningsgruppen så att den passade min syn på hur vi skulle vara konfigurerade och därmed ta bort och sätta till några personer och flytta runt en del funktioner och ansvar.

Har du några förebilder och vad skulle du vilja lyfta fram hos dem?
Jag imponeras ständigt av människor som har en förmåga att se igenom bruset och snabbt identifiera det som är viktigt. De förebilder jag har, är människor i min närhet som är oerhört duktiga på det de gör och som jag själv kan lära av. Jag har aldrig riktigt förstått de som har förebilder i personer de aldrig ens har träffat.

Vilken förebild vill du själv vara?
Någon som man upplever agerar på ett sätt så att man vill ta input från mig, inte för att man måste.

Vilka 5 råd skulle du själv behövt i början av ditt ledarskap?

 • Alla är inte som du och tänker inte som du.
 • Man behöver inte kunna allt, omge dig med människor som kompletterar dig.
 • Krångla inte till saker, enkelt är bra.
 • Häng inte upp dig på det du inte kan påverka utan fokusera på det andra.
 • Börja med det enkla och ta det svåra sen så att du kommer igång och snabbt ser resultat.

 
Om du fått välja en annan bana, vilken skulle det i så fall varit?
Jag hade kunnat tänka mig bli professionell racerförare men det känns ganska avlägset.

Vad vill du göra för bestående avtryck som ledare, nu och framåt?
Jag vill gärna bli ihågkommen för att ha gjort långsiktiga positiva förändringar för bolagets kunder, anställda och ägare. I praktiken handlar det om att varje dag försöka göra saker lite bättre än igår. Naturligtvis vill jag förstås också gärna bli ihågkommen för att ha varit en ärlig och bra kollega som det var kul att jobba ihop med samt att ha gett många andra chansen att växa i sina roller och som människor.


”Känslan av att tillhöra en grupp där alla gör sitt yttersta för att uppnå våra gemensamma mål, är det som är spännande med ledarskapet”

Tove Zander har en bakgrund som VD på Unga Aktiesparare och blev nyligen utsedd till Chef för Swedbank Unga.

 

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till det jobb du har idag
Jag har följt mina drömmar sedan jag var 12 år, har alltid velat jobba på bank. Via en gräslöksodling och tygaffär hamnade jag som 18-åring bakom kassan på Sparbanken Enköping. Där väcktes viljan av att öka ungas kunskaper om privatekonomi. Som Vd på Unga Aktiesparare fick jag fokusera på sparkunskaperna och i min nya roll på Swedbank har jag nu möjlighet att fokusera på kunskapen, produkterna och kommunikationen för hela privatekonomin. Jag känner mig lyckligt lottad som får arbeta med min dröm.

Vad är det mest spännande med ledarskapet?
Känslan av att tillhöra en grupp där alla gör sitt yttersta för att vi tillsammans ska lyckas uppnå våra gemensamma mål. Att lära känna personer på djupet och att utvecklas tillsammans med andra. Jag upplever att man som ledare kommer väldigt nära sina medarbetare, man umgås otroligt intensivt och ser varandra i både med- och motgång. Jag älskar att följa alla livsöden och se vart det bär av.


Vad är viktigt att tänka på, för en person som du ska leda?

Ärlighet varar längst. Jag vill att vi är öppna och ärligt mot varandra. Att vi båda är tydliga med vad vi har för mål och visioner så vi gemensamt kan uppnå det vi önskar och så att personen kan få den hjälp och stöd den behöver.


Vilken är din personliga vision med ditt ledarskap?

Jag vill aldrig sluta utvecklas som ledare. Men jag vill aldrig bli en chef. Jag vill alltid att vi är ett team som arbetar tillsammans. Där alla har sina specialområden och alla behövs vi lika mycket för att målen ska uppnås. För mig är det otroligt viktigt att leva som jag lär och jag vill genom mitt ledarskap spegla det jag förutsätter att mina medarbetare ska göra.


Varifrån hämtar du din inspiration?

Genom samtal med andra, följa inspirerande personer i sociala medier och när jag lyssnar på det min omgivning har att erbjuda så som poddar, föreläsningar mm.  


Hur tror du att din omgivning skulle beskriva dig som ledare?
En morgonpigg, omtänksam idéspruta som har nära till skratt.


Vilka 5 råd önskar du att du själv fått i begynnelsen av din karriär?

 • Fokusera på möjligheterna arbetet ger, inte på ingångslönen
 • Var öppen i sinnet när du träffar nya människor, man vet aldrig vart den kontakten leder.
 • Välj arbete med både hjärta och hjärna, brinner du för det du gör blir jobbet aldrig ett jobb. Det blir en möjlighet att påverka.
 • Fokusera inte på arbetade timmer, fokusera på vad du lär dig och att du fortsätter utveckla dina kunskaper.
 • Se till att må bra, äta, träna och sova ordentligt är viktigt för att orka i det långa loppet.

  
Vilka krav ställs på ledare idag jämfört med tidigare?
Jag vill inte ha en chef, jag vill ha en ledare. Jag vill arbeta för en förebild. En person att lära av, en person som ger mig nya perspektiv och insikter. Jag vill ha en ledare med högt i tak. Vi ska arbeta mot samma mål och har en gemensam vision, att utgångspunkten alltid är att allt kan bli bättre och utvecklas. Jag vill kunna skratta och ha roligt med min ledare. 


Vilka 3 råd skulle du ge personer som just startat sitt första ledaruppdrag?

 • Skaffa en mentor
 • Var ödmjuk inför din okunskap och se till att du lär dig så mycket som möjligt.
 • Kom ihåg att skilja på vem du är och vad du gör. Du är inte ditt jobb, du är en person. Din familj och dina vänner finns alltid där för dig oavsett vad.

 
Vad i din ledarroll är du mest stolt över så här långt?
Utvecklingen mina medarbetare har haft runt omkring mig. Jag är väldigt stolt över alla jag har fått möjlighet att jobba med och följer deras utveckling med glädje.


Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och hur valde du att tackla den?
Att gå vidare i mitt yrkesliv och behöva säga hejdå till medarbetare jag följt varje dag i flera år. Är väldigt dålig på att säga hejdå, så har tyvärr inga goda råd.


Vilka värderingar håller du hårt i och hur visar de sig i vardagen?
Att jag lever som jag lär. För mig är det viktigt att yrkeslivet inte skadar privatlivet och välbefinnandet. Att umgås med ditt team utanför arbetet, träna tillsammans och göra det där lilla extra för varandra i vardagen betyder mycket för sammanhållningen och för trivseln på arbetsplatsen.


Vad uppskattar du mest hos den som ska leda dig?
Att vi kan skratta tillsammans och ha tydliga uppföljbara mål. Arbetet ska bygga på fakta och inte antaganden, det bor en tävlingsdjävul inom mig och jag vill kunna följa upp det jag åstadkommer.


Vad tror du att du gör om 10 år?
Givits möjligheten att samla alla stjärnor jag arbetat med genom åren på en och samma arbetsplats och tillsammans göra stordåd för att alla unga får ökade privatekonomiska kunskaper.


Vad för avtryck, vill du lämna efter dig som ledare?
Att jag var en del av att ge Sveriges alla ungdomar, oavsett bakgrund, kön, hudfärg och förkunskaper, rätten till att lära sig mer om privatekonomi.


I oktober Månadsbrev intervjuar vi Tomas Lewander, VD S:t Eriks och Anna Svanberg, VD Move Management


AKTUELLT

Vår VD kommer att hålla en inspirationsföreläsning på Handelskammaren den 30 oktober på temat: "Hur skapa bra förutsättningar för det moderna ledarskapet"

Läs mer HÄR>>


Nya affärer denna månad är inom Bank, Marknadsföring- och Kommunikation.

EVENT & AKTIVITETER

Lyssna gärna till våra kunder som berättar om vilken affärsnytta de når genom oss. HÄR >> kan du se Särnmark berätta mer.


Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

LÄSTIPS


Månadens tankeväckare: Varför blir strategier aldrig implementerade?

Illustratör: Åsa Holmqvist

Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås genom fokus på perspektiv och preferenser? Ta kontakt med oss om hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™.

KONTAKTA OSS

08 - 411 26 00 

info@performancepotential.se

Följ oss på sociala medier:

facebooktwitterlinkedin

OM PERFORMANCEPOTENTIAL

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans.

Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation skapar förutsättningar för rätt aktiviteter och nyttjar sin potential till fullo.

 

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT MÅNADSBREV!

Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Månadsbrev gör du det här.

Om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se.