Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

OKTOBER 2019

Vi värnar det svenska lantbruket, oavsett djurslag

Svenska Köttföretagen i dialog med Kronfågels ledning kring missvisande reklamkampanj

Svenska Köttföretagen har träffat Kronfågels ledning och framfört sina farhågor med företagets reklamkampanj. Svenska Köttföretagen hade hellre sett att kampanjen lyft det svenska köttets klimatfördelar och nationella mervärden, oavsett djurslag. Det är stor skillnad på kött och kött, samt hur detta produceras. Naturbetande djur är exempelvis en viktig pusselbit för att nå våra svenska miljömål.

Hans Agné <br/>VD Svenska Köttföretagen

-Vi anser det finns mer att vinna på att vi tillsammans lyfter fram fördelarna med både den svenska kött- och fågelproduktionen, än att ställa djurslagen mot varandra i ett globalt perspektiv, säger Hans Agne. 

- Att byta svenskt kött från naturbetande djur mot exempelvis importerad kyckling, gör att många svenska viktiga miljövårdande aspekter som går förlorade.

Åtta av tio vill äta mindre importerat kött – för klimatet

Debatten om importerat kött har fått nytt liv i samband med bränderna i Amazonas, orsakade av skogsskövling som drivs av jordbrukare. 

Svenskarnas konsumtion av importerat kött har också minskat något de senaste tre åren, visade siffror från Jordbruksverket nyligen. Enligt myndigheten står animalieproduktion för drygt 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. 

Svenskarna vill äta mindre importerat kött

För att minska sitt klimatavtryck uppger hela åtta av tio svenskar att de kan tänka sig att äta mindre importerat kött, visar en ny undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och Svenskt kött.

Störst påverkan på klimatet tror svenskarna, enligt Novus-undersökning gjord av LRF och Svenskt Kött.

  •  Minska matsvinn (56%) 
  •  Minska användning av fossila bränslen (55%)
  •  Minska konsumtion av importerad mat (52%)
  •  Minska flygande (40%)
  •  Minska köttätande (28%)

Visste du...

Grafik sammanställd av Svenskt Kött, klimatutsläpp (co2e) per kg protein för lammkött, fläskkött och nötkött. Källa: FAO 2017 och Lesschen mfl. 2011.

Följ #Höstlamm

Nu i oktober är det dags för kampanjen #Höstlam. Lamm är lite av en lyxvara som kan varieras på en mängd spännande vis i köket. Häng med oss på sociala media under #Höstlamm och lär er mer om svenska höstlamm.

Kampanjens huvudsyfte är att inspirera till matlagning med svenskt lamm på nytt vis. Under veckorna kommer kocken Erik Videgård bjuda oss på helt nya recept med lamm.

– Får och lamm är duktiga på att beta, röja sly och hålla landskapen öppna. Det ger liv till den biologiska mångfalden i beteshagen och just att de bara har betat gräs, örter och sly ger ett bra och smakrikt kött som är rikt på omega-3, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.

Senaste numret av Topigs Norsvins On-line Magazine. Ta del av intressant fakta, film och intervjuer.

Vi ses på Köttriksdag 2019

Den 20-22 november 2019 är det Köttriksdag i Borlänge. 

Gävle Dala Nötköttsproducenter står för programmet. Sista anmälningsdag är 13 oktober. 

Vi kommer att finnas på plats – hoppas vi ses!

Projekt om tjurar uppfödda i stall med liggbås redovisat

Projektet syfte var att genom obduktion av tjurar öka kunskapen om bakomliggande orsaker till oplanerade utgångar i besättningar med uppfödning av tjurar i liggbås. Resultatet visar att ingen tjur hade exakt samma diagnos vid obduktion som någon annan. Det gör att det fortfarande finns många frågetecken om hur benskador i liggbåsstall kan minskas, men fortsatt och ökat fokus på liggunderlaget och liggbåsens utformning är av stor vikt vid uppfödning av tjurar i liggbås. Projektet är finansierat av Branschutvecklingspengen. 

Månadens erbjudande:

15% rabatt på Skalpellblad & Suturtråd

Denna månad har vi 15% rabatt på skalpellblad & suturtråd. Lägg din beställning via ordermottagningen eller i vår webbshop!

Fraktfritt vid order över 1200 kr exkl. moms

Beställ semin och förnödenheter online!

I vår webbshop hittar du semin och förnödenheter av god kvalitet till konkurrenskraftiga priser – helt enkelt det mesta du behöver i det dagliga arbetet med djuren. Titta in på kottforetagen.se

Vi behöver fler naturvårdare – djur som betar är de bästa naturvårdarna!

Enligt  Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål. Ängar och betesmarker där kor och får vistas rymmer en oerhört rik biologisk mångfald. En enda kvadratmeter betad hagmark kan rymma över 40 olika växter som har betydelse för insekter, fjärilar och småfåglar. Dessa i sin tur behövs för pollinering och ekosystemet.

Naturbetesmarker är lika artrika som regnskogen! Djurens trampande, betande och gödslande är avgörande för att naturen ska kunna fungera och artrikedomen frodas.

Betesmarker fungerar också som koldioxidfångare genom att binda in kol och mull i marken.

Ny agronomie doktor på grisknorrar

Sverige har fått en ny agronomie doktor på grisknorrar. ”A tale of tales” är titeln på hennes avhandling,  Prevention of tail biting by early detection and straw management. Torun Wallgren på SLU VHF fakulteteten.

Nya rön om kött och cancer

Vi har nog alla hört det tidigare – äter du mycket rött kött och charkprodukter kan du drabbas av cancer i mage och tarm. Men nu presenteras nya rön i den inflytelserika medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine, där rådet är att vi gott kan fortsätta att äta rött kött och charkuterier utan att vara oroliga för att få cancer.

De nya rönen bygger på en genomgång av flera tidigare studier där en stor grupp med internationella forskare har granskat resultaten. De fann då svaga bevis för att det finns samband mellan cancer och konsumtion av rött kött och chark. Enligt professor Bradley Johnston vid Dalhousie University, som lett studiegenomgången, är bevisen för en ökad risk för cancer osäkra. Enligt de nya rönen ger en lägre köttkonsumtion väldigt små minskningar av risken för cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. En minskning med tre portioner rött kött i veckan kan minska cancerdödligheten med sju fall per tusen personer.

– Det är beklagligt att vi under så många år haft en felaktig bild av köttets hälsoeffekter och i princip utmålat köttet som egentligen är ett näringsrikt livsmedel som lika cancerframkallande som rökning, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.

De kliniska riktlinjerna utfärdades av ett internationellt team av forskare som utvecklade det internationella konsortiets näringsrekommendationer (NutriRECS). En särskild expertpanel med 14 medlemmar, inklusive forskare, hälsoexperter och allmänheten från sju länder, granskade resultaten och röstade om de slutliga rekommendationerna.

Lyssna på Gård & Djurhälsan Podcast om grisfoder Managementet kring utfodring, sugg & slaktgrisar

Anmäl dig till Grisföretagardagen 2019!

Välkommen till Grisföretagardagen 2019, den 26 november på Elmia i Jönköping! Vi är glada att få bjuda in till en dag fullspäckad av fakta, möten och inspiration. Temat för Grisföretagardagen 2019 är ”Vi gör skillnad!” och det finns flera intressanta seminarier på temat att ta del av under dagen.  Välj bland föreläsningarna efter eget intresse och komponera ditt eget dagsprogram!

Senaste nytt från MV/CAE-programmet

Svenska Köttföretagen, Vasagaran 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.