ANHÖRIGSTÖD I HUDIKSVALL

 

OKTOBER 2019

Hej!

Nu har de flesta av anhöriggrupperna startat upp efter sommaruppehållet, vilket är väldigt trevligt!

Den 6:e oktober är det den nationella anhörigdagen och i år uppmärksammar vi den genom filmvisningen måndagen 7:e oktober samt genom att delta i Världshälsodagen tisdagen den 8:e oktober. Läs gärna mer om dessa evenemang nedan!

Lisa Östberg har efter åtta år avslutat arbetet inom Anhörigstöd för annan anställning inom kommunen. Vi vill naturligtvis tacka Lisa för ett väldigt fint samarbete och ett varmt lycka till framåt!

Lisas tjänst kommer inte att återbesättas i dagsläget, då det under hösten ska göras en organisationsöversyn.

Ni får detta månadsbrev för att ni har anmält att ni vill ha information från anhörigstöd. Skulle ni inte vara intresserade av att prenumerera på vårt månadsbrev, gå in på länken längst ner i brevet och avregistrera er.

Anhörigstöd ingår i verksamheten Hela Livet. Det omfattar lunchrestaurang Patricia, volontärsamordning, kulturarrangemang, personligt ombud och träffpunkter för seniorer. Träffpunkter för seniorer finns på Patricia i Hudiksvall, i Forsa, Iggesund och Delsbo. Här är alla, inklusive anhöriga, välkomna att umgås, köpa fika, lunch och delta i olika aktiviteter.

DETTA HÄNDER PÅ ANHÖRIGSTÖD

Filmvisning

Tid:måndag 7 oktober, kl. 18.30 – 20.30

Plats: Patricia, Lastagegatan 9, Hudiksvall

Filmvisning: Kungen av Atlantis, samt efterdiskussion

Sedan barndomen har den ansvarsfulle Samuel ensam fungerat som förälder åt sin schizofrena pappa. När Samuel träffar Cleo väcks ett hopp om frigörelse och att få leva ett eget liv. Men kärleken och medberoendet till den excentriske pappan håller honom fast. En dramakomedi baserad på en sann historia. Efter filmen leds diskussionen av representant från Schizofreniföreningen.

Kostnadsfritt och alla är välkomna!


Världsdagen för psykisk hälsa

-Suicidprevention-

Tid: 8 oktober, kl. 13.00-19.00

Plats: Kulturhuset, Hudiksvall

En dag i förebyggande anda! Dagen kommer att innehålla ett späckat program av föreläsningar med inslag av musik och en paneldebatt. I pauserna finns möjlighet att träffa föreningar och organisationer. Du kan också passa på att prova yoga och ta del av utställningar i pauserna. Fika finns att köpa.

För mer information om programmet, gå in på: www.sv.se/gavleborg

Arrangörer: Studieförbundet Vuxenskolan, Föreningsnätverket för psykisk hälsa Gävleborg, Region Gävleborg, Hudiksvalls kommun och Svenska kyrkan.

Fritt inträde! Alla är välkomna!

PSYKIATRIVECKAN I GÄVLEBORG 

För mer information om programmet, gå in på: www.sv.se/gavleborg


Samtal om livet

Tid: Varannan måndag kl. 13.30

Plats: Edshammar, Delsbo

Anhörigstöd startar i samarbete med Svenska kyrkan i Dellenbygden en samtalsgrupp för anhöriga och seniorer.

OBS! Vi startar upp så snart vi har en liten grupp på 5-6 personer som är intresserade.

I gruppen kommer vi att prata och diskutera om livet under de åtta inplanerade träffarna. Samtalen bygger på ett material som är utarbetat av Studieförbundet Vuxenskolan.

Intresseanmälan till Gunilla på Hela Livet - Delsbo eller till träffpunktens telefon: 072-453 57 26.

Vid frågor ring Jannie Pevik på telefon: 073-274 20 70. 


Mindfulness

Tid: Torsdagar 9:30-10:30

Plats: Spiltan, ingång Brunnsgatan 8, Hudiksvall

Är du nyfiken på Mindfulness? På Hela Livet-Patricia fortsätter vi vår grupp och vi öppnar för några nya deltagare.

Mindfulness är ett förhållningssätt som utvecklar uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla. Det handlar om att träna sig vara fullt medveten om vad som är i nuet utan oro, lönlöst grubblande och utan att bedöma det som sker. Leds av mindfulnessinstruktör Jannie Pevik. Vid frågor och intressanmälan kan du kontakta oss på Hela Livet Patricia: 0650 19111. Begränsat antal platser.


Demensföreningen - öppet hus och Café

Tid: Sista måndagen i månaden kl. 18-20

Plats: Anhöriglägenheten, Lastagegatan 7, Hudiksvall

Demensföreningen bjuder in till café och öppet hus för personer med demenssjukdom, deras anhöriga samt övriga intresserade. Personer från Hudiksvallsortens Demensförening finns på plats för samtal och information. De bjuder på kaffe och kaka. 

Kommande träffar blir 28 oktober och 25 november.

Alla är hjärtligt välkomna!


Föreläsning om demenssjukdom och träning

Dag: Tisdag 5 november

Tid och plats: Kl. 13.00-14.30 Aulan, Bromangymnasiet och kl. 18.00-19.30, St Jakobsgården

 ”Vinster och betydelse av fysisk aktivitet och träning för personer med demens”

Föreläsare ERIC ROSENDAHL, professor vid Umeå universitet.

Ingen föranmälan. Fri entré! Begränsat antal platser.

Vi bjuder på frukt i pausen. Har du frågor? Kontakta:Christine Styrman, 076-104 69 29 eller Karin Persson, 070-643 73 59.

 


Anhöriggrupper

I en anhöriggrupp träffas anhöriga i liknande situation för att utbyta erfarenheter och få möjlighet till gemenskap. 

Vi har idag grupper för anhöriga som har närstående med demenssjukom, Parkinsons sjukdom, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (ADHD, Autism m fl), psykisk sjukdom/ohälsa och missbruk. 

Vid behov och när vi har möjlighet startar vi gärna upp grupper riktade till anhöriga som har någon närstående med andra sjukdomar/funktionsnedsättningar.

Kontaktuppgifter

Jessica Pålsson

Anhörigsamordnare

 

Tel. 070-311 26 02, 

E-post 

Anhörigstöds hemsida


Annan information:

Region Gävleborg

Region Gävleborg har infört ett nytt telefonnummer ”En väg in -för barn- och familjehälsa, ungdomsmottagning och barn- och ungdomspsykiatri.” Det innebär att barn och unga, vårdnadshavare, gravida och blivande föräldrar som upplever psykisk ohälsa i barn-, ungdoms- och familjerelaterade frågor kan ringa 0771-44 55 00 när de söker vård för första gången. Patienten eller vårdnadshavaren guidas direkt i telefon till rätt vårdnivå och får vid behov tid för besök.

Om du uppmärksammar psykisk ohälsa i de målgrupper som anges här under så kan du hänvisa till det nya telefonnumret, 0771-44 55 00.


Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Nationellt kompetenscentrum

Nka är en organisation som arbetar aktivt för anhöriga. De har många bra utbildningar, ni kan även gå in och titta på föreläsningar och det finns mycket intressant fakta på deras sida.


Tips på böcker och poddar

  • Boken "Tvångssyndrom/OCD - nycklar på bordet", av Susanne Bejerot. Här beskrivs vad tvångssyndrom/OCD är, varför man drabbas, hur probleet kan se ut och hur det vidmakthålls.
  • Boken "Kommunikation & demenssjukdom - ökad förståelse i samtal och möten", av Margareta Skog.
  • Boken "Skamfilad" av Göran Larsson - tar upp ämnet skam som vi alla bär på mer eller mindre.
  • Boken "När hjärnan inte orkar" av Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck - handlar om hjärntrött efter stroke, skallskada eller annan sjukdom som påverkar hjärnan
  • Ångestpodden tar upp tankar och funderingar som många någon gång har tänkt men inte pratat högt om. Ångestpodden bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa.
  •  Familjebalanspodden - AnnKatrin Noreliusson samtalar om hur det är att ha olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ex. ADHD, autism, Tourettes mm, samt om vad som kan vara bra att veta för anhöriga runt omkring personen i fråga.
  • Medberoendepodden - handlar om medberoende, i varje avsnitt samtalar Ida Högström med en psykolog, forskare, behandlare, föreläsare, författare, offentlig person eller en person som delar sin egen livshistoria.  Viktigast av allt, man talar om vikten av att ta hjälp och vilken typ av hjälp som finns att få.
  • Demenspodden - Demenspodden är Svenskt Demenscentrums radio på nätet.

Tips på länkar:


Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din situation som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Vill du prata med en medmänniska? Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje finns  för dig.

Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon och bemannas av anhöriga med stor erfarenhet. I de fall det behövs hjälper de dig att hitta rätt person för ditt ärende.

Varmt välkommen att höra av dig på telefon eller e-post:

0200-239 500
anhoriglinjen@anhorigasriksforbund.se


Telefontid:

Måndag – tisdag, torsdag – fredag 10.00–12.00, 13.30–15.00
Onsdag 19.00–21.00


Hela livet

Hela livet - rum för gemenskap är Hudiksvalls kommuns arbete med att öka livskvalitet, främja hälsa och erbjuda social samvaro.

För mer uppdaterad information om sociala och kulturella arrangemang genom nätvärket, klicka här Hela Livet. 

Här kan man även prenumerera på ett nyhetsbrev som kommer till din mailbox varje fredag eftermiddag.

Anhörigstöds nyhetsbrev med senaste nytt.

Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.