Nyhetsbrev 20195 med senaste nytt från Näringsliv & Utveckling. Problem att visa det? 

Se det i webbläsaren.


SÅ MYCKET BÄTTRE...

Svenskt Näringslivs ranking släpptes den 24 september och vi förtsätter att förbättra företagsklimatat i vår kommuun vilket är mycket glädjande. Under de senaste 4 åren har vi klättrat 72 platser och hamnade nu på plats 190 (av 290 kommuner). När når vi plats 100? Särskilt mycket steg vi på frågorna kring Kommunens service till företag och kring kommunens tillämpning av lagar och regler.

Har du förslag eller funderingar kring hur vi tillsammans kan jobba för ett ännu bättre företagsklimat kan du till exempel höra av dig till någon av våra 4 företagarföreningar eller till mig.

Positiv info från Almi: Av alla aktiebolag i Fyrbodal ligger Uddevalla (23%), Trollhättan (13%) och Sotenäs (12%) i toppen av procentuell andel växande företag.

Det finns fortsatt möjlighet under hösten att få personlig affärsrådgivning. Erbjudandet gäller både dig som har företag eller funderar på att starta. Har du funderingar kring finansiering, affärsutveckling, ekonomi, vill testa din affärsidé eller som företagare bara önskar någon att bolla tankar och idéer med så passa på att boka in en tid med Danne Palm: dan-erik.palm@innovatum.se. Träffarna är kostnadsfria och hålls på Symbioscentrum.    

Tomas Larsson

Näringslivsutvecklare

0523-664745

Tomas.Larsson@sotenas.se


VILKEN SOMMAR

Vilken härlig sommar! Igen. Inte lika varmt som förra året – men Sotenäs är ett lika hett besöksmål i år. Ser man till boendesifforna till och med ökade de i juli i år – även om det var en liten nedgång i juni jämfört med förra året. Men fortfarande mer än på många år. De flesta verksamheter i besöksnäringen vittnar om ungefär samma sak, något färre besökare men goda dagskassor. Rent av bättre än förra året.

Flera fantastiskt lyckade evenemang har lyft besöksnäringen. Igen. Kalles Kaviar Cup, Strand till Strand, Amazefestivalen, IceBugXperience och Island of Light har verkligen satt ljuset på Sotenäs, även utanför högsäsong.

Strax innan skolstart i augusti tog dock den intensiva sommaren tvärslut. Lite sämre väder bidrog och med minskad efterfrågan märktes också ett minskat utbud av saker att göra och öppna verksamheter. Detta är en utmaning vi måste jobba vidare med, att anpassa säsongen efter tillgång och efterfrågan på ett hållbart sätt.

Vi har från slutet av maj till början av september haft en bemannad turistinformation i Kungshamn med en uppskattad miljöutställning och ett utökat samarbete med InfoPoints i gästhamnarna och flera andra aktörer som Nordens Ark, Kulturhuset i Hunnebostrand, Tumlaren, Smögen Rum&Stuga vid Smögenbrofästet. Mer turistinformation finns på www.sotenas.se/turism

Och vad vill folk göra – shoppa, bada, äta gott och uppleva kustlivet när det är som bäst. Och besöksnäringens aktörer är verkligen bra på värdskap och att ta hand om våra gäster, få dem att vilja stanna längre och självklart vilja komma tillbaka. Det kan vi bli ännu bättre på, alla som bor och lever här i Sotenäs – kontakta mig så kan ni få göra den kostnadsfria webutbildningen i värdskap.

Vi märker också att stort intresse för vandring och aktiva naturupplevelser, i slutet av våren smyglanserade vi den digitala vandringskartan www.sotenas.se/vandra Här har vi många utmaningar framför oss där det är viktigt att vi ser över allas intressen – såväl markägare, förvaltare, aktörer och användare – såväl kommersiella och ideella.

Allt som vi jobbar med syftar till att stärka platsens attraktion för såväl besökare, delårsboende och kommuninvånare och bidra till att skapa goda förutsättningar att verka som företagare här.

Åsa Andersson

Besöksnäringsutvecklare

0523- 664000

asa.andersson@sotenas.se


NYA FÖRETAG JUNI-SEPTEMBER

- Andersson, Margareta; Kungshamn; Stugbyverksamhet mm.

- Claesson, Anders; Kungshamn; Ytvattenförsörjning mm.

- Fagerberg, Eric; Kungshamn; Skogsförvaltning

- Jeanette Lans Hårstudio Ab; Hunnebostrand

- Marbackens Snickeri & Textil AB; Smögen

- Nord Ability AB; Smögen

- Optima Ekonomi Ab; Hunnebostrand

- Pizzeria Italia i Kungshamn Ab

- Scomber Ab; Bohus-Malmön; Konsultverksamhet

- Östman, Henrik; Smögen; Bygg

 

Varmt välkomna som nya företag i Sotenäs kommun!

 


UPPHANDLINGAR

Information kring både aktuella och planerade upphandlingar hittar du på kommunens hemsida under Sotenäs.se / Näringsliv & Arbete / Upphandling och inköp - Se Länk

Ramavtal för områdena Hantverkartjänster Storkök och Hantverkartjänster Ventilationsarbete ligger nu ute.

 Alla upphandlingar hittar man i vår gemensamma upphandlingsportal https://www.opic.com/org/upphandlingsportal_norra_bohuslan/

Har du frågor kan du kontakta kommunens upphandlare:

Marina Bragd Karlsson , Upphandlare, marina.bragd.karlsson@sotenas.se                Tel 0523-664000


KALENDARIUM

9 oktober: Almis seminarium - Att växa från start, kl 15-18 på Symbioscentrum

23 oktober: Almis seminarium – Sälj med framgång, kl 15-18 på Symbioscentrum

26 Okt:Oktobermässan

6 Nov: Företagarfrukost med frukostvärd Ernst & Young AB

2 Dec: Företagarlunch på Sotenäs kommun

 


Har du frågor, funderingar eller tips hör då gärna av dig till kommunens näringsutvecklare:

Tomas.Larsson@sotenas.se

0523-664745

 

Eller till besöksnäringsutvecklaren

Asa.Andersson@sotenas.se

0523-664006


KOMPETENSFÖRSÖRJNING HÖSTEN 2019

Vi kan genom vårt samarbete mellan Sotenäs-, Munkedals-och Lysekils kommun erbjuda ett brett och varierat utbud av olika yrkesutbildningar för vuxna. Samtliga våra utbildningar har en tydlig koppling till den lokala/regionala arbetsmarknadens kompetensbehov och bristyrken. I dagsläget erbjuds följande utbildningar i Sotenäs kommun:

  • Kockutbildning
  • Vård- & omsorgsutbildning
  • Lärling livsmedelsarbetare
  • Lärling Handel & service
  • Lärling träarbetare

Har Ni en utmaning att hitta nya medarbetare med rätt kompetens. Kontakta oss så berättar vi mer hur vi tillsammans kan arbeta för att förbättra matchningen mellan det lokala kompetensbehovet, utbildningsutbudet för att säkra Ert kompetensförsörjningsbehov.

DANIEL NORDSTRÖM

Verksamhetsutvecklare

daniel.nordstrom@sotenas.se

0721-41 90 21


TA CHANSEN

Ta chansen att utveckla ditt företag!

Almi Väst erbjuder tillsammans med Sotenäs kommun, möjlighet till fem timmars kostnadsfri rådgivning och affärsutveckling inom:

Har du nyligen startat företag?

Vill du lära dig mer om sälj och marknadsföring?

Missa inte Almis kostnadsfria seminarier den 9 okt – Att växa från start och den 23 okt – Sälj med framgång!

Tid: kl. 15-18 Plats: Sotenäs Symbioscentrum

Mer information och anmälan: https://www.almi.se/kalendarium/?office=21

Tävla med din affärsidé Har du en nytänkande affärsidé som du vill satsa på? Tävla i Growfyrbodal för chansen om 20 000 kronor och stöd att utveckla idén vidare. För tredje året i rad arrangeras Fyrbodals stora affärsidétävling där du som privatperson eller nystartat företag har chans kamma hem fina priser. Är det din tur att ta hem vinsten i år? Läs mer och anmäl din affärsidé på www.growfyrbodal.se

Tävlingen är öppen till den 1 november och arrangeras av Innovatum Startup och Almi Väst.

Kontakt:

Linn Blakstvedt

Almi Väst

linn.blakstvedt@almi.se

072-160 21 47

 

Eller kontakta kommunens

näringslivsutvecklare.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter