Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV OKTOBER 2019

 

Hej, vi hoppas sommaren varit bra!
Här kommer det information från Gotlands Hembygdsförbund.

Styrelsen har beslutat att tidigarelägga hela årsavsluts- och årsbokslutsprocessen. Så fr.o.m. nästa år kommer vi att uppmana medlemsföreningarna att lämna uppgifter om antal medlemmar senast den 15 november.
Årsmöte 2020 kommer att hållas den 23 februari.


Hjälp!

Många önskar kontakt med hembygdsföreningarna, men hittar er inte på nätet.
För att ni ska hittas på nätet, b
er vi er att välja en person med kontaktuppgifter, som vi lägger upp på Hembygdsförbundets hemsida. Samt ett godkännande från kontaktpersonen för att kunna lägga upp dennes uppgifter hemsidan.

Skicka till oss senaste den 1/11.
kontakt@gotlandshembygd.se


Sofia & Lisen på kansliet


Lyft fram din socken i Från Gutabygd 2020


Nu är det dags att sätta igång med nästa årsbok - Från Gutabygd 2020.

Detta år har boken inget tema, utan kan innehålla allt från A till Ö.

Och nu har alla föreningar, som inte hann med det i fjol en ny chans att visa upp något särskilt intressant från just era socknar!

I fjol uppmanade vi ju alla hembygdsföreningar att skicka in text och bild i just det syftet. Det hörsammades av inte mindre än 25 föreningar. I år hoppas vi få in bidrag från minst lika många!

Skicka in en text på max 1 000 tecken plus en bild på en byggnad, ett föremål, en person eller något annat som bör lyftas fram just från er socken.

Inspiration finns i årets Från Gutabygd, där följande föreningar finns representerade: Akebäck, Ardre, Bro, Buttle, Eksta, Etelhem, Fårö, Gothem, Gotska Sandön, Groddagården, Hejde, Hoburg, Klinte, Lau, Linde, Lokrume, Lärbro, När, Stenkyrka, Stånga, Tingstäde, Torsburgen, Viklau, Västergarn och Östergarn/Gammelgarn.

Ni har gott om tid på er – deadline är den 15 december. 

Med hopp om en inspirerande och skrivglad höst!


Annika Melin
Ordförande för redaktionskommittén

info@annikamelin.se   070-543 26 26

SPÖRDAGAR FÖRÄNDRAS

Hembygdsförbundets styrelse har fattat beslut om att upphöra med utgivningen av medlemstidskriften Spördagar i pappersform.  
Spördagar återkommer istället som ett elektroniskt nyhetsbrev. Redaktionell text flyttas till vår årsbok "Från Gutabygd". 

Bakgrunden är att Spördagar under många år har varit mycket arbets-krävande och har också ansträngt förbundets ekonomi. 
Vi upphör samtidigt med direktmedlemskap i förbundet. Från 2020 kommer förbundets medlemmar att uteslutande vara hembygdsföreningar och andra kulturföreningar på Gotland.

Årets sista Spördagar ersätts av årets "Från Gutabygd".

Eventuella inbetalningar från enskilda kommer framdeles att betraktas som gåvor till förbundets Hyllnings- och minnesfond.

Det elektroniska nyhetsbrevet Spördagar kommer att skickas till förbundets medlemsföreningar som uppmanas att i sin tur vidarebefordra det till sina drygt 13 000 medlemmar. Vi föreslår därför att de enskilda personer, som hittills varit medlemmar direkt i förbundet, istället blir medlemmar i någon eller några av våra medlemsföreningar. En förteckning över dessa återfinns på vår hemsida: 

Länk till medlemsföreningarna

På hemsidan saknas länkar till en del av föreningarna, så du kan behöva att söka kontaktuppgifter till några av dem på nätet. Hör gärna av dig till oss om du behöver hjälp med kontaktuppgifter.

Vi vill tacka Spördagars redaktion för ett fantastisk arbete!

Styrelsen

SÄLJ FRÅN GUTABYGD

Kom och köp!

Vid köp av 10 ex eller fler av Från Gutabygd betalar föreningar 100 kr/st. Rekommenderat säljpris är 150 kr. Passa på att sälja på sockenfester och andra sammankomster. 

Hämta böckerna i Gotlands Museums entré/butik på Strandgatan 14. 

Kontakt Fornsalens butik:
0498-29 27 25 eller butiken@gotlandsmuseum.se

MEDALJ TILL STEFAN HAASE

 

På Hembygdsförbundets senaste styrelsemöte delade ordförande Kjellåke Nordström ut Sveriges Hembygdsförbunds "plakett för rik gärning i hembygdsvårdens tjänst" till Stefan Haase för förtjänstfulla insatser inom byggnadsvård på Gotland och Sverige.

 

Grattis Stefan!

EFTERLYSNING BÄLG

Hej,

jag minns att jag för många år sedan, såg en bälg som är formad som en cylindrisk tunna av trä, på över-våningen i någon hembygdsförenings hus på Gotland.  

Jag vill gärna studera dess konstruktion, men vet ej var den finns. Kan ni tips om en kontakt?

Bakgrunden är mitt studium av 1300-talsorgeln från Sundre som finns på Historiska museet i Stockholm, som ev. har använt bälgar med sådan form och som kanske även kan ha använts i lantbruket på den tiden.

Hälsningar,

Olov Gibson, Klintehamn

073- 5589559

JULMARKNAD PÅ WISBY STRAND


Kom och träffa oss på julmarknad på Wisby Strand 23-24 november

Vi kommer stå där och sälja nya och gamla "Från Gutabygd"

Välkomna!


 

 

Nytt telefonnummer till Gotlands Hembygdsförbund!

Telefon: 076-1316725  


Gotlands Hembygdsförbund
E-post: kontakt@gotlandshembygd.se   Telefon kansliet: 076-1316725    
www.hembygd.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.