Nyhetsbrev från Film i Väst. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Den brittiska konsultfirman Olsberg SPI med Jonathan Olsberg och Leon Forde har gjort den första genomgripande studien av den svenska filmindustrin. Här med Film i Västs vd Mikael Fellenius (i mitten).

Så vill vi stärka den svenska filmindustrin

Aldrig förr har vi sett så mycket film och tv-drama, vår mest konsumerade kulturform. Och aldrig förr har det producerats så mycket innehåll globalt. Sverige riskerar att hamna i bakvattnet på en expanderande, högkompetent och internationell industri. Därför krävs gemensamma krafttag från bransch och offentlig sektor med riktade utbildningar, investeringar och kampanjer.

Det är slutsatser som dras i den första genomgripande studien av den svenska filmindustrin, Production Infrastructure and Capacity Audit (PICA), genomförd av den brittiska konsultfirman Olsberg SPI på uppdrag av Film i Väst. Studien har presenterats för bransch och politiker i Göteborg och Stockholm.

Här kan du läsa PICA-studien och en kommentar från Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Bakom PICA, Production Infrastructure and Capacity Audit Sweden står Film i Väst tillsammans med Film&TV-Producenterna, Teaterförbundet för scen och film, Filmpool Nord, Film i Skåne, Film Capital Stockholm och Svenska Filminstitutet.


Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 161 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 325 nomineringar. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.


facebooktwitterinstagram

 Du får detta nyhetsbrev som samarbetspartner eller vän till i Film i Väst.
Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.