Nyhetsbrev med senaste nytt om Studie- och yrkesvägledning. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Tremedia e-nytt

2019-09-23

Redo för Rävkort? = Studie- och yrkesvägledning i yngre åldrar

Rävkort vänder sig till dig som vill arbeta med studie- och yrkesvägledning redan i förskolan, på lågstadiet samt mellanstadiet. På ett lekfullt och pedagogiskt sätt väcker du tankar på jobb och arbetsliv hos barnen du arbetar med.

Korten föreställer en mängd illustrerade rävar i olika jobb­situationer. Vi har valt att gestalta yrken/jobb genom djur denna gången för att göra vägledningen könsneutral samtidigt som vi tror att djur på ett bra sätt kan fånga barnens uppmärksamhet.

Som komplement till korten levereras en handledning som kan ge tips och idéer på hur kortleken kan användas.

Läs mer och beställ >>

Se handledning till Rävkort >>


Inom kort kommer Riksväljarens inloggningsuppgifter till dig som beställt

Vi har i år valt att göra Riksväljaren som en digital onlinelösning efter förfrågningar och önskemål från våra kunder. Genom att vi nu gör publikationen digital kan vi gå in och revidera uppgifter samtidigt som du som studie- och yrkesvägledare har tillgång till informationen tidigare än innan.

I Riksväljaren finns utbildningar som riktar sig till elever i hela landet och som eleverna kan söka oavsett var det bor. På Tremedia går vi direkt ut till alla utbildningsanordnare som är med i Riksväljaren och begär in information. Vi kontrollerar tillstånd och granskar alla uppgifter som publiceras mot beslut och regler.

 Riksväljaren hittar du:
– Riksrekryterande utbildningar
– Fristående gymnasieskolor
– International Baccalaureate
– Spetsutbildningarna
– Riksrekryterande idrottsgymnasier + en förteckning
över de nationellt godkända idrottsutbildningarna.

För varje utbildning/skola finns en kortfattad beskrivning, de viktigaste kontaktuppgifterna samt länk till skolans webbplats.

Sök med hjälp av fritext, kategori och/eller län
Du kan enkelt söka utbildning i sajtens topmeny via kategori eller i sökfältet nedan genom att ange kategori och/eller län. Du kan även välja att göra en fritextsökning.

Inloggningsuppgifter
När du har beställt får du, via mejl, ett användarnamn och lösenord som ger dig tillgång till de senaste uppgifterna enligt officiella beslut och skolornas förändringar. Riksväljaren.se kommer att uppdateras kontinuerligt under hela skolåret.

 

Du kan också beställa genom att skicka ett mejl till anna@tremedia.se


Skolan kostade nästan 300 miljarder 2018

År 2018 uppgick den totala kostnaden för förskola, fritidshem, annan pedagogisk verksamhet, skola och kommunal vuxenutbildning till 291,3 miljarder kronor. Det visar Skolverkets officiella statistik om kostnader för kalenderåret 2018.

Läs mer på skolverket.se >>


Minskat stöd till lärlingsutbildning

Allt fler elever har valt lärlingsutbildning i år. Samtidigt har statsbidraget skurits ner för utbildningsformen. Det väcker oro för att företagen inte ska vilja ta emot lika många elever.

Statsbidraget till lärlingsutbildning är fortfarande generöst men det är olyckligt med sänkningen under pågående år. Det anser utbildningsminister Anna Ekström (S).

Läs artikeln på tidningengymnasiet.se >>

Läs Anna Ekströms kommentarer på tidningengymnasiet.se >>


It´s Quiz Time!

Programväljarkollen är en quiz för elever som ska välja till gymnasiet. Quizet är utformat för att göra eleverna mer förberedda för sitt gymnasieval och kan göras på såväl dator som surfplatta och mobiltelefon.

Quizen hittar eleverna på webbplatsen www.programvaljaren.se >>

Gå direkt till quizet här >>


Elevarbetsfolder Programväljaren – KOSTNADSFRITT

Här kan du hämta den elevarbetsfolder som är utformad för att användas tillsammans med Programväljaren. Foldern är 4 sidor A4 och anpassad för utskrift och kopiering.

Elevarbetsfoldern är ett arbetsmateria som kan delas ut till elever för att hjälpa dem att orientera sig i Programväljarens och gymnasieskolans innehåll. 

Du får fritt ladda ner, skriva ut och kopiera den i det antal exemplar du önskar för ditt arbete med eleverna. Till foldern hör även ett dokument med vägledande svar.

Ladda ner Elevarbetsfoldern:
Elevarbetsfolder Programväljaren 2020/2021 >>
Vägledande svar Elevarbetsfoldern 2020/2021 >>


Färre sökande till Bygg- och anläggningsprogrammet

Antalet sökande till bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet minskar, visar preliminära siffror. Samtidigt är arbetsgivare inom byggbranschen i stort behov av arbetskraft.

– Det finns självklart en oro över utvecklingen. Skolverket har ju ett uppdrag att främja utvecklingen av yrkesutbildningen. Det är ett jättebekymmer, säger Lars Hanisch, programansvarig för bygg- och anläggning på Skolverket.

Läs mer på dn.se >>


Studiestartsstödet föreslås vara kvar

Regeringen föreslår i sin budgetproposition att studiestartsstödet ska vara kvar de närmaste tre åren. Detta är en förändring jämfört med budgeten som beslutades i våras, där inga pengar var avsatta för studiestartsstödet 2020.

Läs mer på csn.se >>


Kommer gymnasieskolans styrning i skymundan?

Nu är en ny termin i full gång i landets gymnasieskolor. I skolvardagen möter personal elever som vi vet har stora förhoppningar och lust att lära, men som också lätt kan känna stress och oro för betyg. Gymnasieskolan är idag avgörande för elevers framtidschanser. Därför är styrningen för att alla elever ska kunna lyckas mycket viktig.

Läs mer på skolinspektionen.se >>


Regeringens skolsatsning: Gör om betygssystemet

Regeringen presenterade på fredagen sina satsningar på skolan i den budget som lämnas nästa vecka. Bland annat handlar det om fler lärarassistenter i skolan, ämnesbetyg i gymnasieskolan och digitala nationella prov.

Läs mer på expressen.se >>

Se intervjun med Anna Ekstöm >>


Studiemedlen höjs något 2020 till följd av högre prisbasbelopp

Regeringen har fastställt prisbasbeloppet för 2020 till 47 300 kronor. Det är en ökning med 800 kronor jämfört med 2019. Detta innebär att studiemedelsbeloppen blir något högre 2020.

För dig som studerar innebär detta att du vid en vanlig utbetalning för fyra veckors heltidsstudier får 10 860 kronor, vilket är något högre än dagens belopp på 10 676 kronor.

Läs mer på csn.se >>


Examen mindre viktig för svenska studenter

Unga svenskar är, internationellt sett, välutbildade.

Men en akademisk examen väger inte lika tungt i Sverige som i många andra länder.

Suget efter arbetskraft får studenterna att skjuta på studierna, eller hoppa av.

Läs mer på svd.se >>


Affischen om gymnasieskolan

Under flera år har Programväljaren haft ett uppskattat uppslag med en sammanställning över samtliga gymnasieprogram.

Programöversikten finns att beställa som en affisch med måtten 70 x 100 cm. Skillnaden från förra årets affisch är att utformningen nu följer samma linje som Programväljaren. Gäller för läsåret 2020/2021 och kommer vecka 34 tillsammans med Programväljaren.

Affischen innehåller följande kolumner:
– Program
– Inriktningar
– Programgemensamma kurser
– Du lär dig…
– Efter gymnasieskolan

Det finns även en ruta längst ner som ger information om behörighet till gymnasieskolan, både för yrkesprogram och högskoleförberedande program.


Nationella yrkespaket för komvux

Nationella yrkespaket är förslag på sammanhållna yrkesutbildningar som motsvarar kompetenskraven på nationell nivå för olika yrkesområden. Yrkespaketen består av en specifik kombination av kurser på gymnasial nivå som är utformade av Skolverket i samråd med branschkunniga.

Läs mer och se alla yrkespaket för komvux på skolverket.se >>


CSN gör det enklare för den som inte har svenska som modersmål

CSN har förbättrat sidorna under Languages på csn.se för att göra den mer tillgänglig för personer som inte har svenska som modersmål. Nu finns information på 20 olika språk och dialekter.

Läs mer på csn.se >>

Gå direkt till sidan Languages >>


Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. I granskningen har Skolinspektionen tittat på fordons- och transportprogrammet, handels- och administrationsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet. Skolinspektionen har granskat studie- och yrkesvägledningen på 28 gymnasieskolor med yrkesprogram.

Läs mer på skolvarlden.se >>

Läs mer på skolinspektionen.se >>

Ladda ner rapporten som pdf-fil >>


UHR: För dig som vägleder personer med utländsk utbildning

Här har UHR samlat sina tips för dig som vägleder personer med utländsk utbildning. Här finns tips om personliga utlåtande och vår digitala bedömningstjänst.

Läs mer på uhr.se >>


Höstens Vägledarkonferens 24-25 oktober

Varje år i oktober anordnar Sveriges vägledarförening en rikskonferens för dig som arbetar med/eller är intresserad av vägledningsfrågor. I år är temat “Allt är möjligt - en vägledning i framkant!” och konferensen hålls på Essinge konferenscenter i Stockholm den 24-25 oktober 2019. Konferensen arrangeras av Sveriges Vägledarförening.

Läs mer om konferensen, se pris och anmäl dig på www.vagledarforeningen.se.


Följ oss gärna på Facebook

facebookhomepage

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2019

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.