Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

September 2019: I det här brevet är Framtidsveckan i fokus. Mötesplatser där lokal hållbar utveckling står i centrum. Det händer där du själv bor och är verksam i någon av länets kommuner. På din gård, i din butik, i skogen, i skolan, på jobbet eller på torget.  Alla sätt att delta på behövs för att medskapa en framgångsrik manifestation. orebrolan.framtidsveckan.net

28/9-6/10 Framtidsveckan 2019

Bilder från tidigare Framtidsveckor i länet

Framtidsveckan närmar sig med stormsteg och på hemsidan trillar det in nya spännande programpunkter varje dag. För att hålla koll på roliga och intressanta aktiviteter som sker under Framtidsveckan, bevaka gärna Facebooksidan  eller kolla in programmet på: orebrolan.framtidsveckan.net/program/

Nu senast har vi fått in ett spännande gediget program för ett Ekobycafé i Bohr, nära Lindesberg, redan den 21 september. Det blir presentationer, rundvandring av Bohrs gamla skola, diskussioner, övningar samt fika och sopplunch. Ekobycafé är ett tillfälle för alla oss som är intresserade av att arbeta mot en hållbar livsstil att träffas och byta tankar och idéer. Vi fikar och lär känna varandra. Vi lyssnar på varandras idéer och drömmar, och kanske träffar vi några andra som har liknande drömmar, och kanske kan de bli verklighet? Ekobycaféet kommer tillslut att mynna ut i en gemensam arbetshelg för de som är intresserade.

Tips till dig som arrangör

För er som arrangerar aktiviteter under Framtidsveckan är det viktigt att ni hjälper till att marknadsföra era event. Här kommer Erikas bästa tips på marknadsföring för er:

  • Anmäl din programpunkt till orebrolan.framtidsveckan.net
  • Ladda ner och skriv ut affischen: Skriv på den vita ytan: Namn, plats och adress samt tid för er aktivitet.
  • Sätt upp affischen i närheten av er aktivitet, t.ex. på en anslagstavla, ett bibliotek, skola, turistbyrå, affär, torg, eller arbetsplats.
  • Om ni har Facebook: skapa ett event för er aktivitet och klicka i Framtidsveckan i Örebro län som medarrangör.
  • Maila eller smsa till era kontakter, bjud in och berätta kort om er aktivitet.

Vi ses på Framtidsveckan! /Erika Lindholm

Klimatmarsch under Global Climate Strike

Klimatfredag i Örebro

Den 27 september kl 16 avgår en klimatdemonstration från Stortorget i Örebro, några kvarter runt och åter till Stortorget där andra aktiviteter tar vid.

Global Climate Strike pågår mellan den 20 och 27 september. Vi kan räkna med många aktiviteter jorden runt inför FN-toppmötet om klimatet i New York den 21-23 september.

Klimatnätverket i länet träffas varannan vecka, omväxlande tisdag och onsdag, närmast den 18/9. På fredagar är trappan utanför rådhuset mötesplats. Alla intresserade är välkomna. 

Klimatnätverket finns på Facebook.

Fixa grejen under Miljövänliga veckan

Miljövänliga veckan, vecka 40, en viktig del av Framtidsveckan

Miljövänliga veckan fokuserar på att inspirera och uppmuntra till att ta hand om våra saker, kläder och möbler för att minska konsumtionen av nya prylar. Det blir handfasta, konkreta tips på hur du kan fixa, laga, vårda och återbruka dina ägodelar under parollen Ta vara på det vi har. Lokala program kommer att presenteras på orebrolan.framtidsveckan.net.

På sajten FIXA GREJEN har Naturskyddsföreningen samlat mängder av smarta tips under rubrikerna: Hem & Möbler Kläder/Tyg & Skor Hobby&Fritid Trädgård & Balkong Elektronik

Frön för framtiden

Till Klimatriksdagen 2018 gjordes en skärmutställning med positiva exempel på konkreta omställningsarbeten och miljöanpassningar som visar på den kreativa bredd, djupa engagemang och den förståelse som finns för att vi måste ändra mycket i vår livsstil och vårt förhållande till planetens begränsningar.

Utställningen Frö för framtiden är framtagen för att enkelt kunna ställas upp i olika sammanhang. Intresserade kan ta kontakt med varis@bokalders.se. Läs mer på Framtiden i våra händers webb.

Varis Bokladers
Varis Bokladers

Andra tips & arrangemang

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips

Så klimatsmart är det att handla begagnat. Aktuell hållbarhet.

Klimatklubb vill vända klimatångesten till engagemang, Maria Soxbo och Emma Sundh. Go'kväll, SVT.

Sex saker vi äter som ger världen vattenbrist. Omvärlden.

Kan Sverige bli självförsörjande på protein? Extrakt.

Why I became a climate activist -- and why you should too Luisa Neubauer, TED Talk.

Skogsskafferiet.seI Skogsskafferiet hittar du vilda, ätliga växter och svampar som finns i den svenska naturen. 


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är även representanter från ABF, Medborgarskolan och JAK med i nätverkets arbetsgrupp.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.