Nyhetsbrev kultur från Sotenäs kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Missa inte!

Varje månad tipsar jag om tre arrangemang jag tycker att du absolut inte får missa.


1. Island of Light

Programmet lovar ljuskonst i absolut världsklass!


2. Sotenäs får en filmstudio

De visar en överraskande liten pärla enligt Kulturnytt i P1.


3. Konstvandring

Förtjusande närodlad konst.

Sotenäs kultur september

September är här och med den ljusfestivalen Island of Light som växer och utvecklas jämfört med tidigare år. Då ville jag självklart få några ord med initiativtagaren och arrangören Dulce Ahlberg, hon intervjuas nedan. Men vår del av västkusten bjuder förstås på många andra spännade kulturhändelser i september. Du hittar dem som vanligt i vårt kalendarium.

Pair of Boletusssess. Foto: Stef

Det är alltid orättvist att bara välja ut tre evenemang för särskilda rekommendationer. Den här månaden märks till exempel att det är skördetid. Kolla gärna in föreläsningar, evenemang och marknad hos Solliden, Tossene Byalag och Branneby. Jag har hört att filmen Tel Aviv on Fire ska vara en fantastisk film. Gratisresa till GIBCA. Föreläsning med översättarstudenterna från Akademin Valand. Detta, mina kära läsare, är ett kulturprogram värdigt en storstad!

Varma hälsningar,

Carl Forsberg, kultursekreterare


Tre frågor till en arrangör

Dulce Ahlberg. Foto: Åsa Andersson

Vem är du?

Jag är född i Portugal men har bott i Sverige i 41 år. Gick konsthögskola i Portugal och kom till Sverige för att paddla kanot. Där läste jag konstvetenskap på Göteborgs universitet. Har haft konst i livet sedan tidig ålder och arrangerat utställningar och event. 2013 startade jag galleri på Smögen med professionell konst från Norden. Det var ett intressant ställe att presentera nordisk konst för att det kommer så många människor hit. Under somrarna märkte jag hur väl naturen här lämpade sig för att placera konst här. Och genom kontakterna från galleriet förstod jag hur bra ljuskonst skulle fungera här. Det skulle bli ett projekt som blev inkluderande på alla sätt. Här kunde vi presentera ljuskonst och introducera den för en svensk publik. Sedan 2014 har planerna konkretiserats.

Det är som är speciellt med Island of Light är att det är just ljuskonst, inte belysning. Det blir en världsunik upplevelse genom att det ligger långt från en storstad, och dessutom i en så vacker omgivning. Här finns ingen light pollution. Världsberömda konstnärer står nu i kö för att komma hit just av dessa anledningar.

 

Vad händer på Island of Light 2019?

Det kommer att bli en världsunik ljuskonstupplevelse. Jämfört med förra året utökas festivalen med nya dimensioner, himlen och luften tas i anspråk. Havet och vattnet tar en större roll. Sandö läggs till som festivalområde. Det blir otroligt hög kvalitet med både svenska och internationella konstnärer, konstskolor en dansskola. Djup och bredd ökar. Det går inte riktigt att beskriva i ord, det måste upplevas på plats. På natten, när det är mörkt kommer installationerna att blomma ut i sin fulla rätt. Festivalen kan upplevas både från hav och land. Det kommer att finnas särskilda turer som går att borda från Smögenbryggan. Det går även att ta båt till själva festivalen från Kungshamn. Överhuvudtaget väntas väldigt många besökare så det bästa är att lämna bilen på någon av de parkeringar som anges på festivalens hemsida. Därifrån avgår transferbussar. Och vi blir väldigt tacksamma om besökarna betalar en frivillig entré. Det går att göra till volontärer som finns på plats. Och festivalområdet kommer att vara mycket bättre utmärkt än första året, det kommer att vara lätt att hitta och ta sig runt.

 

Vad har du för planer framåt?

Planen är lagd för att ytterligare utveckla festivalen. Sedan 2014 har vi jobbat med en ideell förening och en professionell arbetsgrupp som genomför projektet. Först gjordes en förstudie 2015-2016. 2018 genomförde vi den första festivalen. Nu vill vi ytterligare öka internationaliseringen. Djupare etablering och konsolidering av festivalen. Det vi kallar vertikal utveckling. Vi kommer att fortsätta jobbet med en stiftelse som är bildad för att stödja festivalen. Lars Bäckström är ordförande för den.


Viktig information om Island of Light

Sotenäs kommun rekommenderar alla som vill besöka festivalen Island of Light att använda gemensamma transportmedel för att besöka Smögen. Förra året kom ca 30.000 besökare på fyra dagar och i år räknar vi med ännu fler. Om du kommer med bil - använd dig av festivalens karta över parkeringar. Från dem avgår transferbussar till festivalområdet. Du kan även ta båt till Smögen från Kungshamn.


Stenens Hus 17 sep

Den 17 september kommer medborgardialogen kring Stenens Hus att redovisas. Mötet är öppet för allmänheten och ingen föranmälan krävs.

Tid: 17 sep, kl 18-20

Plats: Kulturhuset Hav och Land, Hunnebostrand


Kalendarium

Bio19/9 - DOWNTON ABBEY

22/9 Öppen konstverkstad för barn

22/9 Kulturhuset Hav och Land: Stora scenen - TJENA MOSS, SIVAN! Ostprovning, ostförsäljning, samtal med femte generationens osttillverkare Sivan från västgötska Varaslätten, och filmvisning

Bio22/9 – QUICK

Filmstudio24/9 - NÄR FJÄRILARNA KOMMER. Premiär för Sotenäs nystartade filmstudio!

Bio25/9 – QUICK

Stora scenen26/9 - LYSSNA OCH LÄR

26/9 Teater: Spela aldrig Mozart så länge jag lever 

HunneboParken28/9 - OKTOBERFEST MED HAAKS

Bio29/9 - TRE SEKUNDER

Kafébio2/10 - TEL AVIV ON FIRE

4/10 Kulturhuset Hav och Land: Lilla scenen - ÖPPEN SCEN “OPEN MIC”. Mat, kafé och bar håller öppet kl 17.00-20.00


Så funkar det

Nyhetsbrevet om kultur i Sotenäs kommun kommer ut den 29:e varje månad. Vill du att ditt evenemang ska synas här, så maila till kultursekreteraren senast den 27:e månaden innan ditt evenemang äger rum. Du behöver beskriva evenemanget med en mening och bifoga en länk till en sida med mer utförlig beskrivning. Se ovan på kalendariet för att få en uppfattning om hur det kommer att se ut.


facebookinstagram

E-post: carl.forsberg@sotenas.se

Telefon: 0523 - 664 788

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har anmält dig via vår hemsida eller på annat sätt godkänt att din adress används för utskick. Vill du avsluta din prenumeration, klicka här.