Krinovas vd har ordet | Augusti 2019

Det roligast med vårt arbete på Krinova är att vi får vara med och förverkliga människors entreprenöriella drömmar. Drömmar som också många gånger handlar om att lösa samhällsutmaningar och se till att vi alla får det bättre. Det är så mycket vanligare att man vill göra skillnad snarare än att man som entreprenör har fokus på att tjäna pengar och bli rik. Att driva företag är en arbetsform som möjliggör försörjning och att man får förverkliga en idé eller flera. Idéer brukar ofta svärma, och inte så sällan rör de sig över landsgränser och föds ur globala trender. Nyheter och händelser spelar in, kultur och politik. Vi håller nu på att avsluta ett samarbetsprojekt som vi kallat FICA och som vi har haft med partners i Polen och Litauen. Vi har utbytt erfarenheter och vidareutvecklat olika mat-event som vi var och en driver och har också tillsammans diskuterat vårt gemensamma mat-kulturarv. Spettekakan kan man ju tro att den är skånsk men den är lika vanlig i Litauen upptäckte vi. Mat och kultur är tätt sammanlänkade. En frågeställning vi haft med oss i projektet är hur vi ankrar nya matinnovationer i vår kultur. Hur får vi det t ex att bli kulturellt accepterat att äta maskar, som kanske i framtiden blir en viktig proteinkälla för oss. De globala utmaningarna kopplade till mat får en lokal kontext som sen sprids ut i världen. Att dela erfarenheter, ta inspiration av varandra och samverka över kultur- och landsgränser ser vi är vägen framåt.


🍴 Framtidens ätande

Framtidens ätande stod på agendan när Krinova och The Conference arrangerade ett fullbokat lunchseminarium i Malmö. Hur kopplas de globala utmaningarna till mat och jordbruk och vilka framtida scenarion ser vi som kan kombinera lustfyllt och härligt ätande med hållbarhet och personlig hälsa. Krinovas business designer Jens Almqvist var moderator för evenemanget och stod för en introduktion till ämnet och därefter fick vi träffa Linda Birkedal som är Naturskyddsföreningens ordförande i Skåne och Ryosuke Sakaki och Takashi Koyama från Open Meals.

Linda berättade om vilka framtida grödor hon tror att vi kommer äta mer av samt på vilket sätt Naturskyddsföreningen gärna ser att de odlas. Lindas framtidsspaning innehöll färgglada livsmedel som exempelvis quinoa och så kallad intercropping där flera grödor odlas nära varandra. Intercropping är bra för biodiversitet och resulterar även i större skördar genom att grödorna skapar synergier mellan varandra. Det japanska företaget Open Meals är pionjärer inom vad de kallar ”Sushi teleportation".

Foto: Jesper Berg

Open Meals arbetar i gränslandet mellan mat, design och teknik med att översätta mat till en digital värld, det innebär bland annat att använda 3D-skrivare och att skapa ett gemensamt digitalt språk för mat. Företagets vision är att vi ska kunna dela måltidsupplevelser med varandra på ett revolutionerande sätt - exempelvis ser de en framtid när vi med hjälp av 3D-skrivare kan laga mat till varandra trots stort fysiskt avstånd genom att recept laddas upp digitalt och skrivs ut på en annan plats. 


🏆Häggenäs Sjukhem vann Innovationspriset i Hörby

På Häggenäs äldreboende står det friska i fokus, inte det sjuka. Här har aktiviteter som bygger gemenskap och skapar en meningsfull vardag gjort att medicineringen har kunnat minskas.

- Vi är otroligt stolta och glada över priset.  Det är lätt att bli hemmablind, för oss är vårt sätt att jobba naturligt. Det går att åstadkomma mycket med små medel. Nyckeln är enengagerad och intresserad personal. Och det har vi!  Genom att möta de boende och fokusera på det friska ser vi de värden det skapar, säger Cisell Eliasson som är verksamhetschef och har varit engagerad i verksamheten ända sedan hennes mor startade Häggenäs Sjukhem för 55 år sedan.

Äldreboendet har byggts ut i omgångar och rymmer i dag 53 boende och lika många tillvidaresanställda, fördelade på olika personalkategorier. Till det kommer dessutom ett drygt 20-tal timanställda.

På Häggenäs är maten i centrum och allt lagas från grunden. Men viktigt är också alla de aktivitetsgrupper som personalen startat upp utifrån intressen och där alla i personalen och de boende är aktiva.

Innovationspriset delades ut av Krinova Incubator & Science Park och Hörby kommun. Häggenäs Sjukhem är även nominerade till Årets innovationspris 2019 i Skåne Nordost tillsammans med innovationspristagarna i de andra Skåne Nordost kommunerna.

🏆 Habogänget bäst i världen

På dagliga verksamheten Sesam i Lunds kommun är mat i fokus. Kokboken ”Habogänget – mat med flera mål” är ett resultat av arbetet Lunds kommun driver i sin dagliga verksamhet på Habo gård. Här finns en grupp personer med olika funktionsvarianter som för tre år sedan började få ett ökat intresse för mat, råvaror och recept.

Detta blev starten för projektet som ledde fram till kokboken ”Habogänget – mat med flera mål”. Kokboken har blivit en succé och har sålts i över 5 000 exemplar. Efter att kokboken i vintras vunnit Gourmand Awards i Sverige gick den vidare och vann också tävlingen Gourmand World Cookbook Awards när den avgjordes i Macao i somras. Gourmand World Cookbook Awards utser årets bästa dryckes- och kokböcker. Habogänget vann i kategorin ”charity/fund raising – Europe” där de mötte sju länder och åtta bidrag.

– Fantastiskt kul att jobba med ett gäng världsmästare! Vi på Krinova har följt projektet under flera års tid och är otroligt inspirerade av den drivkraft som finns till att utveckla daglig verksamhet ur ett mat- och livsmedelsperspektiv, säger Jens Almqvist, business designer på Krinovas Innovationsarena.

🏆 Sex fantastiska företag nominerade till Årets Innovationspris

Sex fantastiska företag är nominerade till Årets Innovationspris, ett från respektive kommun i nordöstra Skåne. Vem som blir vinnare blir offentligt på Sveriges Bästa Näringslivsdag den 16 september. Det är då som Krinova och Skåne Nordost tillsammans delar ut priset där vinnaren får 25 000 kr.

Årets Innovationspris belönar innovativt företagande och idéer som visar hur nya möjligheter och kreativa lösningar kan omsättas i praktiken. Priset premierar innovativitet, kommersiell potential och hållbart företagande.

Nyfiken på vilka de nominerade är?
 Här presenteras de nominerade och motiveringarna


Pengar att söka

💰 Internationaliseringscheckar
Som skånskt småföretag kan du söka stöd för internationalisering. Du kan få upp till 250 000 kronor för att förbereda och genomföra en satsning på en för företaget ny marknad utanför Sverige ››

💰 Lantmännens Forskningsstiftelse
Lantmännens Forskningsstiftelse delar ut upp till 25 miljoner kronor per år till olika forskningsprojekt. Genom dessa satsningar vill Lantmännen utveckla idéer och stödja framtagning av ny kunskap som kan ge ökat värde i hela kedjan från jord till bord. Stiftelsen har tre fokusområden: lantbruk och maskin, bioenergi och gröna val samt livsmedel och förpackningar. Öppen utlysning i september 2019 ››

💰 Utveckla mot en cirkulär affärsmodell
Är ditt företag intresserat av att utveckla er mot en cirkulär affärsmodell med stöd från en tjänstedesigner och ett bidrag på 15 000 EUR? Då kan ni söka stöd från EU-projektet C-voucher. Stödet, Adopters programme, vänder sig till små och medelstora företag (företag med upp till 249 anställda och omsättning på max 50 mEUR, för mer detaljer: SME) inom branscherna textil, tillverkningsindustri, hälsa, livsmedel och maritima näringar ››


Gastrolution Boost i Landskrona • 10 september

🎤 Hur når vi framgång i den digitala världen?
Att nå ut till besökarna och attrahera dem till sitt evenemang kräver en genomarbetad digital plan. Träffen är en del av Gastrolution Boost som riktar sig till dig som på något sätt arbetar med mat- och dryckesevenemang och vill ha grundläggande kunskap kring digital närvaro. Antingen är du helt ny på området eller önskar ny inspiration. Välkommen på Gastrolution Boost träff inom Digital Närvaro!

› Läs mer & anmäl dig

Framtidsveckan i Kristianstad • 14-22 september

Framtidsveckan, genomförs av föreningar och organisationer i Kristianstads kommun tillsammans med Agenda 21. Under veckan arrangeras föreläsningar under temat hållbar omställning ››

Nedan är ett axplock av det veckan innehåller:

🎤 Klimatfrågan: en hotbild med lösningar
Klimatförändringen gör jorden varmare, att havsnivån stiger och att isar smälter. Både samhället och naturen påverkas, såväl jorden runt som på hemmaplan. Sveriges och världens klimatmål handlar om att begränsa den globala uppvärmningen till långt under två grader. Det innebär snabba och långsiktiga utsläppsminskningar genom förnybar energi, effektivisering, elektrifiering av transporter och industrier, hållbart skogs- och jordbruk, hållbar konsumtion med mera. Kunskap, lösningar och goda exempel finns, men om klimatmålen ska kunna nås behöver takten i klimatarbetet öka. I föredraget blandar Markku Rummukainen senaste nytt om klimatfrågan med det vi alla redan vet. Markku är professor i klimatologi vid Lunds universitet och klimatrådgivare vid IPCC:s nationella kontaktpunkt vid SMHI ›› 

Tid: 14 sep kl. 17.00
Plats: Regionmuseet i Kristianstad, Hörsalen
Arrangemang: Folkuniversitetet

🎤 Samtal med bönder om hållbart och innovativt lantbruk
Välkommen till ett samtal om hållbarhet och livsmedel där klimatfrågan och det svenska lantbruket står i fokus.

Vad vi äter och hur vi producerar livsmedel är en av de största faktorerna som påverkar vår miljö och vårt klimat, det fastslår IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) i en rapport med speciellt fokus på̊ markanvändning och klimatförändringar. I ett globalt perspektiv finns mycket arbete att göra, men hur ser det ut i Sverige? Hans Ramel, ordförande LRF Skåne, inleder vårt samtal med en överblick av det pågående hållbarhetsarbetet i Sverige.

Biodiversitet, kolinlagring, öppna landskap, proteinskifte och koldioxidekvivalenter; för oss som inte är experter kan vara svårt att se den stora bilden i ett komplext system. Vi reder vi ut begreppen tillsammans med lantbrukare från Kristianstadstrakten och passar på̊ att få böndernas perspektiv på̊ vad hållbart och innovativt lantbruk innebär. På plats finns representanter från tre olika gårdar och samtalet modereras av Jens Almqvist, Business Designer på̊ Krinova.

Tid: 19 sep kl. 16.00-17.30
Plats: Restaurang Smaca, Kristianstad
Arrangör: Krinova Incubator & Science Park
Anmälan: Anmäl dig här senast 17 september

Scaleup day i Malmö • 5 november

🎤 Hur går man från startup till scaleup?
Det är en fråga som många företagsledare tampas med – men få kan svara på. Därför anordnar Breakit, en av Sveriges affärssajter för det nya näringslivet, Scaleup day den 5 november i Malmö.

Innehållet spänner bl a över:

✔️ När är det dags att sparka dig själv – och hur hittar du den som tar över?

✔️ Hur bygger du företagets varumärke digitalt 2019?

✔️ Hur lanserar du bolaget globalt – med hela världen som din startmarknad?

✔️ Hur ska du tänka kring finansiering i en begynnande lågkonjuktur?

› Läs mer & anmäl dig


Fyra nya projekt på Krinova

Det pågår ständigt många spännande projekt inom Krinovas profilområde Mat – Miljö – Hälsa. Genom projekten byggs en kunskapsbank och värdefulla lokala, nationella och internationella kontakter och nätverk formas. Utöver projekt inom profilområdet driver Krinova också ett flertal utvecklingsprojekt, för att kunna ge bästa innovations- och utvecklingsstöd till företagen på Innovationsarenan. Här är fyra av de nya projekt som beviljats under 2019.

👉 Framtidens hållbara livsmedelsproduktion i samverkan
Projektet syftar till, att i samverkan med primärproducenter (inom animalieprotein) och LRF Skåne, ta fram och testa nya affärsmodeller/produkter för att underlätta för primärproducenter att nå nya marknader. Projektets mål är att korta livsmedelskedjan och samtidigt ökar primärproducenternas konkurrenskraft ››

👉 Baltic Sea Biogas Alliance – BASE
Syftet med detta projekt är att förbättra deltagande organisationers kapacitet och kompetens inom biogasområdet. Målet är också att upprätta en stark och konkurrenskraftig allians ››

👉 Amplifying the knowledge and use of testbeds - AKUT
Krinova ska inom projektet tillsammans med fyra partners under 3 år utveckla en online-utbildning för att öka kunskapen om och användningen av deltagande organisationers testbäddsanläggningar. Ambition är att skapa ett program som kan vidareutvecklas och inkludera fler testbäddar och andra forskningsanläggningar ››

👉 Learning how to tell the good food story
Projektet har samlat organisationer som är intresserade av att hitta nya sätt att förstå och stimulera entreprenörskap och öppen innovation inom jordbrukssektorn bland annat genom att kommunicera goda exemplen och skapa berättelser ”The Good Food Story” som tjänar till att driva ovanstående ››


🌎 Glokalisering – lokalt hållbart värdeskapande i ett internationellt sammanhang

Glokalisering är en term som, i ekonomiska och sociologiska sammanhang, betecknar kombinationen av globalisering och lokalkulturella yttringar i en produkt och i samarbeten.

Krinovas strategi för internationalisering går hand i hand med grundtanken att låna ut sitt etablerade nätverk till de företag och bolag som är kopplade till Krinovas Innovationsarena och därmed hjälpa dem att växa. På så sätt blir det möjligt för skånska företag inom livsmedelsbranschen att nå samarbete och export av hållbar livsmedelsproduktion.

Genom nya globala samarbeten och långsiktiga partnerskap med Innovationscenter, i t.ex. Mexiko och Marocko, stärks den lokala utvecklingen av livsmedelsförädlare i Skåne.

Det globala samarbetet har bekräftat att Krinovas innovationsstöd ligger i internationell framkant. Krinova vill ständigt utvecklas och strävar alltid mot att bli ännu bättre på att samverka och innovera med internationella partners. Det globala samarbetet fortsätter och arbetet för att Krinovas innovationsstöd ska vara i internationell framkant fortgår.

› Rapport Glocal Local


Nya hyresgäster

Vi välkomnar fyra nya hyresgäster till Krinova i september. 

🏢 Henda Byggservice som sitter på plan1 i blå sektion.

🏢 Dillion Audit Kristianstad, en revisionsbyrå som sitter i byggnad K2.

🏢 SKPF pensionärsförening avd 25 i Kristianstad som sitter i byggnad K3.

🏢 xBLOCK, energi & huskonsult som sitter på våningen för Innovationsarenan.


Om Krinova Incubator & Science Park

Krinova driver nytänkande och skapar jobb och tillväxt. Det gör vi genom att omvandla samhällsutmaningar till innovationsprojekt, engagera företag, offentlig sektor och akademi i samverkan som leder till långsiktig och hållbar utveckling. 

Vi är en mötesplats för människor och idéer och erbjuder innovations- och utvecklingsstöd till såväl företag som ännu befinner sig på idéstadiet till etablerade företag. Inom profilområdet mat – miljö – hälsa skapar vi samarbeten och projekt på regional, nationell och internationell nivå. Under drygt tio år har vi drivit olika livsmedelsrelaterade initiativ och är Sveriges största och första inkubator och science park med fokus på livsmedel. Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad och är en av de ca 65 medlemmarna i den nationella branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP). 

facebooklinkedininstagramyoutubehomepage

Vill du avsluta din prenumeration, klicka här | Bli prenumerant här