Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYTT FRÅN EUROPA


THE DUCHESS [OF MALFI]  av Zinnie Harris i en ny version efter John Webster

"Only you should know: I sing at parties, I wear colourful dresses, I'm impulsive, headstrong, I won’t wear my hair up because you say I should or do this because you prefer it, in fact I might do the other just to be contrary /.../ but I will be utterly and always myself.”

John Websters mörka berättelse, Hertiginnan av Malfi, är en spännande och fasaväckande hämndtragedi - ett utforskande av manligt raseri och kvinnligt motstånd. En historia om två bröder som försöker kontrollera sin syster; hindra hennes äktenskap och kringskära hennes handlingsutrymme, med dödlig utgång.

★★★★★ "a bloody and brilliant piece of work." /The Herald

Roller: 8 (2k, 6m) + en kvinnlig musiker  Språk: Eng


LIFE SUCKS  av Aaron Posner

Kritikerrosad och samtida remix av Tjechovs Onkel Vanya.

I denna fräcka omarbetning av Tjechovs klassiska pjäs samlas en grupp gamla vänner, f d älskare, glömda svärföräldrar och livslånga fiender för att kämpa med livets svåraste frågor - och varandra. Dessa lustfylda, ensamma, olyckliga och hoppfulla sju själar kolliderar och snubblar sig fram mot nya insikter om att livet suger! Eller gör det verkligen det?

"One of the best plays of 2019/.../ outrageously funny/.../ A triumphant celebration of that little thing called life." /This Week in New York

Roller: 7 (4k, 3m)   Språk: Eng


ROSMERSHOLM  av Henrik Ibsen, i en ny version av Duncan Macmillan

I Macmillans version känns Ibsens politiska tragedi hisnande aktuell. Pastor Rosmer måste bestämma om han ska följa i sina konservativa förfäders fotspår eller lyssna på sin vän, den frisinnade Rebecca West. Men Rosmer vill mest av allt få vara ifred, sörja sin döda hustru och sin förlorade gudstro. Eller fly med Rebecca.
Gör kärleken oss själviska eller utgör den grunden för samhällelig solidaritet? Macmillans Rosmer är en protest-röstare som känner sig osedd och maktlös, men som tvingas inse vilken tyngd hans röst har först när det är alldeles för sent.

★★★★★ “Duncan Macmillan’s deft but daring tweaks underline the majesty of this sexually charged study of faith and heartbreak.” /The Guardian

Roller: 6 (2k, 4m)  Språk: Eng


THE END OF HISTORY...  av Jack Thorne

Medelklassparet Sal och David har försökt uppfostra sina tre barn till goda samhällsmedborgare. Genom tre familjemiddagar, 1997, 2007 och 2017, målar Thorne känsligt och med avväpnande humor upp en familjedynamik som utvecklas i takt med världen utanför. Pjäsens titel är lånad av nationalekonomen Francis Fukuyama, som i sin bok med samma namn förutspådde nyliberalismens triumf. 
En varm, drabbande och fyndig undersökning av familjerelationer och av vad vi får, och lämnar, i arv.

"Jack Thorne is a writer of immense emotional intelligence." /The Stage

Roller: 6 (3k, 3m)  Språk: Eng


DIE POLITIKER  av Wolfram Lotz
(Politikerna)

Dramatikern och poeten Wolfram Lotz närmar sig politikerna med så stor lust och lätthet, att vi nästan glömmer hur stel och tråkig denna yrkesgrupp kan vara. Lotz tar politikerna med sig in i poesins värld, där han också närmar sig människas avgrundsdjupa ensamhet. Vad bör en politiker göra? Vad kan en politiker göra? Och vad absolut inte? Kraven borrar sig djupt in i vår hjärna och in i vi vårt medvetande.

"Om Antonin Artaud kunde läsa Politikerna skulle han slå volter av glädje, ingen har hittills funnit ett vänligare uttryck för 'Grymhetens teater'."

Roller: valfritt  Språk: Ty


DER RISS DURCH DIE WELT av Roland Schimmelpfennig
(Klyftan genom världen)

Telefoni-entreprenören Tom har byggt sitt hus högt bland bergen. Nära himlen, men långt ifrån Gud. Den största lyxen är att de inte har någon mobiltäckning - det är bara han, hans fru och hushållerskan. In till sin värld bjuder de konstnärer, som Sophia, med sin invandrarbakgrund och sin (i och för sig objudne) älskare Jared. De är höga här uppe, på rikedom och på den lätthet varmed de dricker sitt dyra vin, gör sin konst och har sina samtal. Men så kommer visionerna: grodor, gräshoppor, floder av blod, dödfödda barn. Är detta en straffande Gud som ingriper? Eller är det bara naturkatastrofer?

Roller: 5 (3k, 2m)  Språk: Ty


Och vi påminner om...

THE WHO AND THE WHAT  av Ayad Akhtar

Zarina har ett och annat att säga när det kommer till kvinnors plats i islam, och hon har skrivit en bok om profeten Muhammed för att reda ut den frågan. När hennes mer traditionella far och syster upptäcker manuskriptet hotar det att splittra familjen. Med humor och kraft undersöker den Pulitzer-prisade dramatikern Ayad Akhtar kärlek, konst, identitet, religion och de motsägelser som gör oss till dem vi är.

"Crackles with intelligence and behavioral truth" /LA Times

"Matters of faith and family, gender and culture are stirred together into a fiery-flavored stew" /NY Times

Roller: 4 (2k, 2m)  Språk: Eng


CAPTAIN AMAZING av Alistair McDowall

En festlig och gripande enmansshow med världens enda deltids-superhjälte.

Captain Amazing kämpar för att balansera föräldraansvaret med sitt mer konventionella jobb med att besegra superskurkar och rädda familjer från brinnande byggnader. Captain Amazing får representera alla föräldrars strävan efter att vara hjältar i sina barns ögon. Men inte ens de oövervinnerliga är immuna mot tragedier.

"This is an intelligent, involving examination of the transformative potential of fatherhood" /Daily Telegraph

Roller: 1 (1m)  Språk: Eng


Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka, Lena och Sara

PS. En del pjäser kan vi inte skicka innan de fått sin urpremiär, men vi noterar gärna ditt intresse och skickar så snart som möjligt. DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.