Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Välkomna till en spännande höst!

Välkommen till augusti-numret av Up To Date!

Jag hoppas att Ni har haft en skön och avkopplande sommar och att Ni är tillbaka i full kraft för att ta tag i höstens utmaningar.

I detta nummer kommer vi att fokusera på kameranyheter samt berätta om de nya förslagen kring EU-riktlinjerna för kamerabevakning.

Försäljningen av kamera och porttelefoner ökar stort och en stor anledning till ökningen är oron för ökande brottslighet och att kameror och videoporttelefoni kan bidra till bevismaterial.

Det man ska tänka på är att det finns regler och riktlinjer kring kameraövervakning och EU har nu släppt riktlinjer så som just nu är på publik konsultation. Riktlinjerna ska gälla i hela EU och i korthet innebär det bland annat att det ska krävas samtycke vid ansiktsigenkänning där enskilda personer går att identifiera, att reglerna för när privatundantaget gäller tydliggörs och att skyltningen vid kamerabevakning ska bli tydligare.

Läs gärna mer om riktlinjerna i denna länk och har Ni frågor kring kamerabevakning kan Ni kontakta oss på telefon, mail eller komma in på vårt kontor.

Förutom kamerabevakning, kan Ni även läsa om en av marknadens tystaste dörrautomatik, Entrematic EMSW EMO, perfekt för bostäder, hälsovård, kontor och allmännyttiga företag! Dessutom godkänd som lågenergiöppnare!

Jag önskar Er en trevlig läsning!

Lars Brandt

CE märkning av branddörrar

Nu vet vi vad som gäller för brandklassade ytterdörrar och fönster SS-EN 14351-1 och portar SS-EN 13241. Från och med den 1 november 2019 är det krav på CE märkning.

Vid ett möte i början av juli meddelade kommissionen att det inte blir någon samordning av samexistensperioderna för ytterdörrar och innerdörrar. Det betyder att nationella typgodkännande gäller tillsvidare. Myndigheter (Boverket) i flera Europiska länder framförde branschens åsikt om att samordna CE-märkningen, men kommissionen valde att inte göra så.

I nuläget vet ingen när CE märkning av brandklassade innerdörrar kommer igång och heller inte hur lång övergångstiden blir. Arbetet inom CEN TC 33 WG 1 fortsätter med att föra samman EN 14351-1 med EN 16034. Samma sak gäller för EN 14351-2.

 

SS-EN 14351-1: 2006+A2:2016 - Fönster och dörrar – Produktstandard, funktionsegenskaper – Del 1: Fönster och ytterdörrar

SS-EN 14351-2: 2018 - Fönster och dörrar – Produktstandard, funktionsegenskaper – Del 2: Innerdörrar

SS-EN 13241:2003+A2:2016 - Portar - Produktstandard, funktionsegenskaper

SS-EN 16034: 2014 - Dörrar, portar och fönster - Produktstandard, funktionsegenskaper - Brandmotstånd och/eller brandgasskyddande egenskaper

Källhänvisning: Text från SEM GROUP

Fullmatad PTZ-kamera från Axis

Axis Communications lanserar nu Axis P5655-E PTZ Network Camera. Den presenteras som en kostnadseffektiv och högpresterande PTZ-kamera som kan användas för många olika typer av övervakningstillämpningar.

HDTV-kameran (1080p) med 32x optisk zoom har en ljuskänslig sensor och är utrustad med forensisk WDR (Wide Dynamic Range) för tydlighet, även när det finns både mörka och ljusa områden i bevakningsområdet. Med hjälp av Axis Lightfinder 2.0-teknik genereras bra bilder av rörliga objekt, med mer mättade färger och hög skärpa.

Vidare är enheten utrustade med funktion för elektronisk bildstabilisering som minimerar effekterna vid vibrationer och skakningar. Lägg därtill utökad processorkraft för avancerad analys, som erbjuder val av fyra typer av scenprofiler (inomhus, utomhus, kriminalteknik och trafik). För varje profil optimerar kameran automatiskt exponeringstid, vitbalans, bländare, skärpa, kontrast och brus för att passa specifika krav. Signerad firmware garanterar att endast godkänd firmware är installerad och med funktionen secure boot skyddas kameran mot att skadlig kod exekveras vid datorns uppstart.

Axis P5655-E PTZ Network Camera är också försedd med tvåvägsljud och fyra I / O-portar. Dessutom använder kameran Axis Zipstream-teknik som stödjer H.264 och H.265, vilket innebär att bilderna inte minskar kraven på bandbredds- och lagringskapacitet.

Kontakta gärna Göthes Säkerhet på 010 - 483 40 60 för mer information. 

Källhänvisning: Text och bild från Axis


AI-analys i kameran

Teletec Connect meddelar att kameraserien Dahua Pro har uppdaterats, både vad gäller upplösning och videoanalys.

För samma kostnad är nu kamerorna försedda med 5 Megapixels upplösning, Starlight-teknik och AI-analys.

"Med en kraftfull artificielI intelligens i analysen förbättras träffsäkerheten avsevärt", skriver Teletec i ett nyhetsutskick  som också framhåller att analysen innehåller kundräkning, ansiktsregistrering, perimeterövervakning som skiljer på fordon och människor

"En stor fördel är att kamerorna kan installeras i ett befintligt system för att förbättra funktionaliteten med analysfunktionerna", avslutar nyhetsutskicket från Teletec Connect.

Kontakta gärna Göthes Säkerhet på 010 - 483 40 60 för mer information. 

Källhänvisning: Text och bild från TELETEC CONNECT


Skyline Porttelefoner skapar möjligheter

Skyline är ett sortiment där man utifrån varje enskilt behov enkelt formar en färdig produkt. Ett 20-tal moduler är allt som behövs för total flexibilitet. Med Skyline skapar du en unik portapparat, samtidigt som produkten bibehåller en standardiserad status vilket innebär en långsiktig hållbarhet.

Skyline låter dig kommunicera med besökaren via tal och bild, vilket ger ökad trygghet och säkerhet. Integrerade funktioner för passagekontroll, med till exempel beröringsfri kortläsare eller kodlås, ökar flexibiliteten ytterligare och ger hyresgäster och andra behöriga bekvämt och enkelt tillträde till fastigheten.

Den moduluppbyggda designen lämnar framtiden öppen för kommande tekniklösningar som på ett enkelt sätt kan integreras med grundvalen.

För mer information kontakta Göthes Säkerhet på 010 - 483 40 60

Källhänvisning: Text och bild text från Axema


EM EMSW EMO Slagdörrsöppnare

EMSW EMO är en av marknadens tystaste dörröppnare. Det är en perfekt lösning för t.ex. hälsovården, bostäder, kontor och allmännyttiga företag där det är viktigt med både lågt ljud och enkelt tillträde. Dess låga energiförbrukning har gett EMSW-EMO godkännande som en lågenergi-öppnare. Dörröppnaren är pålitlig under många olika förhållanden och klimatvariationer.

EMSW EMO är det perfekta valet för sjukhus och gruppboenden för äldre eller handikappade. Servofunktionen Power assist gör att dörren öppnas med väldigt svagt tryck. Dessutom känner den smarta slagdörrsautomatiken av eventuella hinder. Då stannar automatiken eller går tillbaka. Dessa egenskaper ger hög säkerhet till ett mycket överkomligt pris.

Om man önskar tillägg av valbara yttre säkerhetsensorer så kommer EMSW EMO att övervaka sensorerna varje gång den öppnar eller stänger dörren. Om sensorerna inte fungerar korrekt stängs automatiken av och dörren fungerar som en manuell svängdörr med dörrstängare.

För mer information kontakta Göthes Säkerhet på 010 - 483 40 60

Källhänvisning: Text och bild från Entrematic

Mattias Öhlen började på Göthes 2006 efter att ha jobbat med radiokommunikation i 13 år.

-Jag anade en viss efterfrågan på tekniker inom säkerhetsbranschen och när mina intressen för både elektronik och mekanik gick hand i hand med arbetsuppgifterna som säkerhetstekniker så var det lockande att prova på det yrket säger Mattias som mestadels installerar mekaniska lås men även en hel del larm, passer och dörrautomatiker.

Mattias fortsätter att berätta att det händer mycket inom den här branschen. Fler och fler inser fördelarna med ett passersystem i stället för mekaniska lås och därför är det en utmaning att hålla sig uppdaterad i nya produkter.

Fritiden ägnar Mattias åt familj och gärna fiske, elektronikbygge, skidåkning och cykling.


Plåtslagaren: Harneskmakarna var egentligen de första plåtslagarna och de hade högt anseende. De gamla riddarutrustningarna var ofta rena mästerverk. De skulle vara lätta och samtidigt skydda bäraren. Dessutom skulle de tillåta maximal rörlighet. De gick till och med mode i rustningarnas utformning. Koppar, guld och mässing kunde lätt hamras tunn. När man nu även lärde sig hamra järnet tunt, föddes det egentliga plåtslagaryrket. Tidigare hade man stridit mot smederna om harnesktillverkningen, senare mot kopparslagarna om vem som skulle få arbeta med takplåt. Det blev bleckplåtslagarna, som nu blev de egentliga plåtslagarna. Plåtslagarna för hundra år sedan levde ett farligt yrkesliv, ofta utan fallskyddsutrustning.

Källhänvisning: Text och bild från Flinks Järn


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutube

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.