Nyhetsbrev från Heimbygda, augusti 2019. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till en workshopdag om hur vi gör kulturarvet levande!

Den 7 september arrangerar Heimbygda en heldag på temat "Kulturarv- vad är det egentligen och hur gör vi det levande?". Workshopen är gratis för alla medlemmar i Heimbygda och vi står för lunch och fika.

Vi kommer att hålla till på arkivet i Östersund och det blir både föredrag och praktiskt arbete. Medverkande kommer att vara Eva Sjögren-Zipsane, fd landsarkivarie, Henrik Zipsane landsantikvarie och museiechef Jamtli, Jim Hedberg och Mia Nilsson, arkivpedagoger samt Kristina Ernehed, utvecklingskoordinator för Heimbygda.

Hjälp oss gärna att sprida inbjudan till alla medlemmar!

OBS: Begränsat antal platser, anmälan senast 30 augusti till kristina@heimbygda.se 

Fira kulturarvsdagen med oss på Jamtli!

Dagen efter vår kulturarvsworkshop går vi upp till Jamtli och firar kulturarvsdagen den 8 september. Vi kommer att finnas i stora entrén och hos oss kan du pyssla ett fint armband med din by eller socken eller få ansiktsmålning. Du kan också träffa vår textilkommitté och byggnadsvårdskommitté samt flera av våra medlemsföreningar. Varmt välkommen till en härlig dag!

TIPS: Konferens om publikutveckling

Kulturen Region Jämtland Härjedalen (fd Länskulturen) deltar i de Mittnordiska kulturdagarna i Österbotten, Finland. I år är temat publikutveckling. De erbjuder ett antal kulturskapare, organisationer och föreningar att följa med kostnadsfritt. Är du/ni intresserade, läs mer här! OBS: Anmälan senast 25 augusti!

TIPS: Kulturarvsdagar

En till inbjudan från region Jämtland Härjedalen Kultur: Kulturting 2019 är ett samarbete mellan Region Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen, Länsstyrelsen Västernorrland, Härnösands kommun och Kommunförbundet Västernorrland. Årets tema är Kulturarv. Kulturtinget äger rum 10-11 oktober i Härnösand. Se utförligt program och information här


Späckad hembygdshöst!

Hej hembygdsvänner! 

Så drar så sakteliga sommarens färger sig undan för att ge plats för höstens fyrverkeri, och Heimbygda laddar för en spännande höst med många möten. Vi hoppas att ni har haft en bra hembygdssommar, med lyckade arrangemang och fina besök. Vi hoppas att ni, eller i allafall några av er, har märkt av den satsning på marknadsföring av era arrangemang som vi har gjort i sommar. Dels med sommartidningen, där ni gärna får besvara vår utvärderingsenkät som finns här, dels med de sammanställningar som vi lagt ut på facebook som fått mycket bra spridning.   

Som vi skrev om i nyhetsbrevet i juni så har vi jobbat intensivt med att förändra och utveckla vår egna organisation för att bli ett starkare regionalt förbund det sista året, där ett av våra prioriterade områden är ökad medlemskontakt. Vi inleder därför hösten med en workshopdag på Arkivet i Östersund, på temat "Kulturarv- vad är det egentligen och hur gör vi det levande?". Läs mer i rutan intill. Årets stora medlemsinsats blir sedan våra rådslag i alla kommuner, dit alla medlemmar och intresserade är välkomna för att tillsammans diskutera vilka frågor och behov vi som rörelse står inför idag. Resultatet av dessa kommer att ligga till grund för Heimbygdas fortsatta medlemsarbete, men också sammanställas och skickas in till den revideringsprocess som pågår av regionens högsta offentliga styrdokument, den regionala utvecklingsstrategin. Mer information om plats och tid för rådslagen kommer inom kort via mailutsick och på vår hemsida och facebook-sida, så följs oss där om du vill veta mer eller maila kristina@heimbygda.se. 

Vi håller som vanligt också Höstmöte. I år blir det den 19 oktober på Rödön, Krokoms kommun.  

Utöver detta så hittar ni i detta utskick även tips på andra konferenser som kan vara av intresse under hösten. 

Med detta sagt och förmedlat, ÄNTLIGEN ÄR HÖSTEN HÄR och vi hoppas att vi får träffa så många som möjligt av er på antingen rådslag eller höstmöte.  

Snyggast i hembygdsrörelsen?

Har du sett de fina t-shirtsen som finns här i hembygdsförbundets webbutik? Finns att beställa för alla medlemmar för en billig slant!

Smått och gott...

Information om Hembygdsförsäkringen

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Läs mer om försäkringen här

Känner du till Gnistan?

Förra året bildades fonden Gnistan av skaparna bakom integrationskören The Rockin Pots, för att göra det lätt för ideella krafter att söka pengar till integrationsprojekt. Har du/ni en idé som behöver pengar, eller vet du någon annan som kan vara intresserad? Kolla in här!

Tips till kommande nyhetsbrev mottages gärna!

Har du tips till kommande nyhetsbrev, eller andra synpunkter? Maila i så fall kristina@heimbygda.se. Nästa brev kommer i oktober. 

Och du, sprid gärna detta brev!

Heimbygda tackar våra sponsorer som bland annat möjliggör detta nyhetsbrev: Jämtkraft, Attacus, Persson Invest, Sillströms Åkeri och Oscarson Invest. 


www.facebook.com/Heimbygda-Jämtland-Härjedalen www.hembygd.se/heimbygda/

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.